Młody18 Posted September 18, 2013 Report Posted September 18, 2013 Panowie, jest taki problem , ze pracuje po 8 godz w pracy i chcialbym zachodowac jakies zwierzeta. Tylko problem jest z tym , ze w poludnie nie mialby kto jest dac. Myslamem o swinkach i zastosowac paszociagi. Co o tym myslicie? Quote
pawelxy1 Posted September 18, 2013 Report Posted September 18, 2013 Zenku ty wgl wiesz co ty chcesz robić w życiu? Króliki, krowy teraz świnie??Zastanów się wpierw przemyśl zapytaj i to rób a nie że ty się rozmyślisz i pytasz o coś innego.A poza tym jak pracujesz 8 godzin to chyba od rana byś dał jeść i wieczorem tak? Quote
Młody18 Posted September 18, 2013 Author Report Posted September 18, 2013 Prosil cie ktos o zdanie?! To milcz! Quote
VoYtek8 Posted September 18, 2013 Report Posted September 18, 2013 To że pracujesz 8 godzin to nic nie szkodzi. Dałbyś im rano i po powrocie z pracy i byłoby ok. Paszociąg to spory wydatek, jak masz małą hodowlę to bardziej się opłaca ręcznie karmić. Przy świnach często musisz obornik wywozić i to sporo czasu zajmuje, może lepiej spróbuj byczki hodować? Nie trzeba im poświęcać tyle uwagi i dajesz im jeść wtedy kiedy masz czas. Pozdrawiam Quote
Młody18 Posted September 18, 2013 Author Report Posted September 18, 2013 Mowisz kolego ze byczki? no o 5.00 bym dawal a spowrotem o jakiejs 16.00 a na 6 byczkow ile bym musial miec pola ornego i lak? Quote
Młody18 Posted September 18, 2013 Author Report Posted September 18, 2013 Piszcie co Tylko wiecie i co możecie na temat bydła bardzo chętnie poczytam, bo bardzo Mnie to ciekawi Quote
pawelxy1 Posted September 18, 2013 Report Posted September 18, 2013 Zenku nie obraź się ja tylko pytam dlaczego nie pytasz o jedno i nie dążysz do celu?Ja chce od kilku lat krowy mleczne hodować i już przymierzam się.A poza tym to nie takie łatwe. Musisz co najmniej około 200-300tys kredytu wziąć skoro budynki masz swoje. Quote
Młody18 Posted September 18, 2013 Author Report Posted September 18, 2013 Pytam o wszystko, bo chce wybrac jedno ktore mi bedzie odpowiadac... mi nie pasuja krowy mleczne bo chodze do pracy i wracam dopiero po 15.00. A przy tych 6 byczkach to zdazyl bym rano jesc dac i wracajac z pracy. Quote
Tofik Posted September 18, 2013 Report Posted September 18, 2013 Jeżeli chodzi o świnie to po jakiś 4 miesiącach jak dobrze bedą szły to możesz już sprzedać no a koło byka to musisz chodzić jakiś 2 lata i to też różnie z nimi bywa bo jak na skrzeka trafisz to będzie żarł a na nim nie będzie zbytnio przybywało no ale to twoja decyzja:)Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted September 18, 2013 Report Posted September 18, 2013 No dokładnie Zenku, przy krowach masz robotę bo dochodzi dojenie i musisz zdawać mleko, po drugie żywienie krów jest bardziej skomplikowanie bo trzeba dostarczać odpowiednich składników żeby krowa dawała odpowiednią ilość mleka i mleko miało wystarczająco tłuszczu itd. Byk w hodowli jest łatwy, jak jest cielakiem to wiadomo że musisz uważać na to czym go karmisz, ale potem to je wszystko, ziemniaki, zboża, siano, zielonki, kiszonki z trawy, kukurydzy, warzywa różne. Możesz go również wypasać na łące. W zimę niska temperatura w oborze mu nie straszna. Tyle że byczek rośnie długo i jak kupujesz cielaka to cena jest ok, a jak on dorośnie to może się okazać że możesz na nim stracić... Co do odmian to się nie zbyt znam. Musisz zadbać o opiekę weterynaryjną co tez kosztuje. Ogólnie to byk rosnie ok. 2 lata, za jednego jak wyrwiesz 5000-6000zł to jest dobrze, tyle że większa połowa to koszty utrzymania tego byczka. Tyle że musisz mieć łąki kawałek no i pole bo ta bestia żeby urosła to musi swoje zjeść. Pozdrawiam Quote
Młody18 Posted September 18, 2013 Author Report Posted September 18, 2013 Lak bym dokupil . Ornego mam teraz 6ha. A za takiego 400kg ile bym wzial? Wgl dobry zbyt jest z bykami czy ciezko sprzedac? A cena jaka jest teraz kilogram tucznika w skupach? Czyli blondynki lepiej sie oplaca? Tyle, ze w swinie tyle ile wlozysz to tyle zyskasz. A czasami jeszcze sie jest na minusie.A cena jaka jest teraz kilogram tucznika w skupach? Czyli blondynki lepiej sie oplaca? Tyle, ze w swinie tyle ile wlozysz to tyle zyskasz. A czasami jeszcze sie jest na minusie. Quote
Rolnik z Pomorza Posted September 18, 2013 Report Posted September 18, 2013 Obecnie 5000-6000 za byka to raczej prawie nieosiągalne. Tak się dostaje (na chwilę obecną), 4-5 tys ale to za dobrego mięsnego byka.Musisz liczyć na to że będziesz musiał kupić cielaki. Za byczka mięsnego teraz cenią sobie 1000-1200 zł, a bywało wiele drożej. Karmisz je wtedy sianem, śrutą ale z owsa, mlekiem, a jak nie masz to mlekiem w proszku. W lecie dobrym sposobem by było ogrodzić gdzieś 1 ha łąki pastuchem i wypuścić je na dwór, tam się będą same żywiły. Gdzieś w rogu zbudować jakąś wiatę, by się mogły schować przed deszczem burzami i koniecznie jakieś większe koryto do wody, lub inny dostęp do wody np. staw. Z pozostałych łąk musisz zebrać siano, albo sianokiszonkę. Na ziemiach ornych posiejesz zboże, by robić śrut i pasze, i może posiejesz kukurydzę na kiszonkę, ale to jak słyszałem to jest duży koszt uprawy.Myślę tak, żeby wyhodować 6 byków mięsnych wystarczy 3-4 ha łąk i 3-4 ha ornych. To takie naprawdę minimum co do ziemi.Co do rasy to myślę: simental, limousine, hereford. Ewentualnie piemontese, angus, charolaise. PozdrawiamJak ornego masz 6 ha to wystarczy, a ile masz łąk? Quote
VoYtek8 Posted September 18, 2013 Report Posted September 18, 2013 Rzeźni jest pełno wszędzie, ze zbytem nie ma problemu, problem w tym żeby go uhodować najpierw. O cenach nie mam pojęcia bo sam zwierząt nie posiadam i się z tego cieszę Słyszałem że cena wołowiny ostatnio drastycznie spadła po zamieszaniu z tym ubojem rytualnym, a wieprzowina też jakoś teraz słabo płaci. Jak masz 6ha ornej ziemi to możesz trzymać 4-5 byki, w zależności ile łąk dokupisz. Pozdrawiam Quote
Rolnik z Pomorza Posted September 18, 2013 Report Posted September 18, 2013 A w cena tuczników w skupie jest teraz coś ponad 6 zł/kg + VAT. Byków obecnie podobnie, lecz jednak będziesz sprzedawał swoje zwierzęta, to cena zdąży się 10 razy zmienić i nie wiadomo w jaką stronę ona się ukształtuje. Quote
Tofik Posted September 18, 2013 Report Posted September 18, 2013 Hodując byki to nie wiesz w jakiej cenie sprzedasz bo kto przewidzi cenę za 2 lata do przodu no a świnie jak na dobre trafisz i dobrze będą rosły(dajmy że 4miesiące)to sprzedasz 3 razy w roku i masz większą szansę że trafisz w dobrą cenęświnie chodzą coś koło 7zł/kg a byki to nie wiem Pozdrawiam Quote
Rolnik z Pomorza Posted September 18, 2013 Report Posted September 18, 2013 ogólnie teraz tuczniki ładnie podskoczyły, a bydło dużo spadło.byki obecnie jak się dowiadywałem coś ponad 6zł + vat Quote
Młody18 Posted September 18, 2013 Author Report Posted September 18, 2013 Czyli na 6ha wole jednak trzymac 20-30 tucznikow i co 4 miesiace jak kolega mowi oddawac na ubuj. Lak mam malo. Tylko 1.5 ha czyli jednak wole tuczniki. W Moim przypadku akurat pasuje, bo mam 6klase ziemi. To tylko obsjeje zbozami i to wszystko. Quote
Tofik Posted September 18, 2013 Report Posted September 18, 2013 Przy takiej ilości świniaków to jak sie wstrzelisz w dobrze cenowo okres to ładnych pare groszy złapiesz poza tym musisz je mieć partiami żeby mieć ciąg w "produkcji" jedne masz małe jedne większe a jeszcze jedne sprzedajeszPozdrawiam Quote
Młody18 Posted September 19, 2013 Author Report Posted September 19, 2013 A zeby nie kupowac prosiakow, to moze lepiej jakas maciorke trzymac alboo dwie i sprzedawac tez prosiaki? ?? Quote
VoYtek8 Posted September 19, 2013 Report Posted September 19, 2013 Najlepiej jak będziesz miał swoją mociore co urodzi prosiaki, a Ty wychowasz je do samego uboju, tak jest najoszczędniej. Pozdrawiam Quote
Młody18 Posted September 19, 2013 Author Report Posted September 19, 2013 Napisz Mi jeszcze VoYtek co mam podawać, jak, i ile razy dziennie chlanie :)ile będe na plusie z 10szt np. z góry dzięki Quote
anesia Posted September 19, 2013 Report Posted September 19, 2013 Z tymi swiniakami to nie do konca tak .Oddawalismy 2 tygodnie temu po 5.9+vat a teraz 5,5+vat i caly czas mają spadać.Wojtek ma rację,że chcąc zmniejszyć koszty to trzeba trzymać maciory i chować od nich prosiaki.Za byka takiego 400kg dużo nie nabierzesz,a poza tym handlarze takiego towaru nie chcą kupować.Najlepszy to taki 700-800kg.My trzymamy i swinie i opasy.Jak na jednym lepiej się wyjdzie,to na drugim się dołoży. Quote
Młody18 Posted September 20, 2013 Author Report Posted September 20, 2013 Narazie co najlepiej Mi idzie to kury nioski mam prawie 50szt w tym 8 kogutow. Co dzien zbieram prawie 20jajek i sprzedaje po ludziach. czy waszym zdaniem bedzie to dobry wybor jesli dokupie tak do 100szt. ? Bede chcial obsiac 2ha przezyta i 2ha owsa. Reszta niech lezy. Czy jesli zesrutowal bym owies na "ospe" to beda to kury jesc? Quote
witch Posted September 20, 2013 Report Posted September 20, 2013 Czy jesli zesrutowal bym owies na "ospe" to beda to kury jesc? Moje jedzą. Quote
Młody18 Posted September 20, 2013 Author Report Posted September 20, 2013 Czyli jesli by chcialy to jesc to juz lepiej wiecej obsiac . Do tego doddac jeszcze kukurydzy (10kg na worek owsa) Quote
Recommended Posts