Jump to content

Recommended Posts

Posted
Ospę owsianą kury chętnie jedzą, owies jest bardzo wartościowym pokarmem dla niosek. Tyle że nie wiem czy warto teraz iść w tą hodowlę. Cena na jaja była rok-2 lata temu. Teraz jaja zaczeli masowo z Ukrainy ściągać (jak wiadomo są tańsze), wielu duży hodowców co mieli po parę tysięcy kur już rzucili tą hodowlę. Na małe gospodarstwa teraz tez przyjdzie czas, sąsiadka ma ok 200 niosek. Przez ostatnie lata była z tego bardzo zadowolona, teraz mówi że od wielkanocy handel się skończył i naprawdę ciężko jest jej sprzedać wszystkie jaja, a ma stałych klientów... Hoduj dalej te swoje kury, a resztę miejsca w budynkach przeznacz na hodowlę świń o której piszą powyżej. Pozdrawiam :)
Posted
Mówisz Wojtek , że świnki ;> ? też jestem na to nastawiony , bo mam tylko 3ha w dzierzawie i 3 swojego z łąką. łąke bym zorał i posiał zboże ;) ile świń utrzymam z tych 6 ha ? co mam posiać dla tych świnek jeżeli mam 6 klase ziemi ?
Posted
Ile utrzymasz świń z tego areału to nie wiem bo ich nie hoduję. Pisałeś gdzieś że to VI klasa więc co najwyżej żyto albo pszenżyto, jak masz jakiś mokrzejszy kawałek to owies możesz zasiać. Samym zbożem świń nie wyżywisz, mógłbyś karmić je np. parowanymi ziemniakami, albo marchwią. Ale na słabej ziemi to ciężko żeby warzywa Ci rosły... Możesz też dietę uzupełniać kupowaną paszą. Pozdrawiam :)