Jump to content

Recommended Posts

Posted

Budowa to jakieś 1200(słupki łaty) + folia (zależy jaka) ale cena ogólna 1700-2000 cena nawadniania też jest różna bo i zależy o jakim rodzaju nawadniania mówisz

Pozdrawiam

Co do kur to nie wiem czy to nie jest opodatkowane ale jakbyś miał kurczaki i wychował byś je na kury to wtedy tak

Posted

No to w końcu kurczaki czy kury? bo jak sie kupi i chce sie sprzedać to ileś trzeba je trzymać(jak długo to dokładnie nie wiem)tak więc jak kupisz małe cipciaki potrzymasz je np. 6tyg to możesz je wtedy sprzedać ale tak jak pisałem nie wiem jak to jest dokładnie, inaczej sytuacja wygląd jak masz swoje kury co ci wysiedzą kurczaki bo wtedy możesz je na legalu sprzedać

Pozdrawiam

• 1 month later...
Posted
to ja już zgupiałam:huh: na jednym forum piszą tak a na drugim inaczej. Czytałam że jeżeli chce się postawić 2 tunele lub więcej to potrzebne jest zgłoszenie w Urzędzie Miasta takiego zamiaru. Może jeszcze ktoś się wypowie i będzie sprawa jasna.
Posted
To czy trzeba zgłaszać taka działalność zależy chyba tylko na jakim areale zamierzamy je postawić i gdzie szukamy zbytu na plony upraw. Ja np od kilku lat mam cztery tunele foliowe z pomidorami w dwóch odmianach, myślę nad postawieniem jeszcze jednego albo dwóch i nigdy, nigdzie tego nie zgłaszałem. Pomidory wożę na giełdę ewentualnie sprzedaje po znajomych. Być może inaczej sprawa ma się jeśli ktoś chce mieć 20 tuneli w rozmiarach 7x30 metrów i sprzedawać do sklepów czy eksportować za granicę, ale nie sądzę żeby wiązała się z tym jakaś biurokracja nie do pokonania :) Pozdrawiam :)
Posted

To czy trzeba zgłaszać taka działalność zależy chyba tylko na jakim areale zamierzamy je postawić i gdzie szukamy zbytu na plony upraw. Ja np od kilku lat mam cztery tunele foliowe z pomidorami w dwóch odmianach' date=' myślę nad postawieniem jeszcze jednego albo dwóch i nigdy, nigdzie tego nie zgłaszałem. Pomidory wożę na giełdę ewentualnie sprzedaje po znajomych. Być może inaczej sprawa ma się jeśli ktoś chce mieć 20 tuneli w rozmiarach 7x30 metrów i sprzedawać do sklepów czy eksportować za granicę, ale nie sądzę żeby wiązała się z tym jakaś biurokracja nie do pokonania :) Pozdrawiam :)

[/quote']

Spoko, dobrze wiedzieć. Ja nie mam jakiegoś super wielkiego ot taki jak w linku ale jestem zadowolona http://dascompany.pl/namioty-i-szklarnie/szklarnie/tunel-foliowy-3x8-24m-2/

Na moje potrzeby w zupełności na razie wystarcza.

Jeszcze raz dzięki za szybką odpowiedź.

Posted
A no to ten model to jest taki troszkę " zabawkowy " pod względem rozmiarów :) U Mnie najmniejszy ma 50 mkw a trzy pozostałe maja po 75 mkw :) Jeśli podana cena dotyczy tunelu z folią to jest odpowiednia natomiast jeśli to cena za sam szkielet to bardziej opłaci Ci się kupić jeden tunel 30x5 metrów i zrobić z niego dwa mniejsze:) Pozdrawiam :)
Posted

nie no na moje " domowe" hodowle to mi w zupełności wystarcza a taki jak twój to już typowo na handel warzywami. Ja go używam do celów domowych a nie na handel. A poza tym taki jak twój to by mi się na działce nie zmieścił. Bo to przecież pod domem mam a nie posiadam jakiegoś pola do upraw.

Cena oczywiście za całość czyli folia, konstrukcja i gwarancja, no myślę że to ostatnie nie będzie potrzebne!

• 7 months later...
  • 3 months later...
Posted

No a nawadnianie w tunelach jakie macie? Jakieś automatyczne?

Ja planuje 6 tuneli i 2 szklarnie większe i chyba bym musiałzrobić jakies automatyczne bo sam to podlewać bende?