Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Niedawno odziedziczyłem 6 hektarów pola uprawnego 2 klasy .

Na polu mam 3 studnie których głębokość to 2 całe kręgi pod ziemię i jeden nad ziemią .

Ostatnio sąsiedzi za lewej miedzy powiedzieli mi że powinienem czyścić studnie raz do roku chociaż studnie mają 2 wyjścia ( 1 ma 3 wyjścia ) i każde z tych wyjść nie jest zasypane ani zablokowane czymś .

I z tego powodu mam 2 pytania :

1. Czy w takim razie powinienem czyścić te studnie i w jaki sposób oraz czy jacyś urzędnicy mogą mi się do nich przyczepić ? ?

2. Na studniach nie ma pokryw drewnianych/betonowych czy powinienem je kupić ? ?

PS : Na najdłuższym boku działki ( prawa storna ) ciągnie się pomiędzy moim polem a sąsiada rów odwodnieni-owy który jest drożny i 2 razy do roku wójt/gmina wycina całe zielsko z niego . Rów jakieś 2,5 kilometra dalej wpada do rzeczułki.

Posted

To najmniejsza ze studni :

http://tufotki.pl/UBRGR

2 następne okazały się o wiele głębsze do których nie wchodziłem jeszcze i mają widoczny przepływ wody i widać rury odwodnieni-owe . Zaś w najmniejszej okazało się że nie 2 a 3 kręgi są pod ziemią tylko że 1 kręg dzisiaj całkowicie odkopałem i się dokopałem do dna z betonu w którym jest rura mosiężna do połowy zalana betonem oraz dziwny otwór ( widać na zdjęciach ).

Posted
Nie wiem czy to nalezy czyścić, u mnie na polu mam 2 studnie głębinowe, ogólną studnię melioracyjną i małe studzienki kanalizacyjne chyba 3 małe i 2 duże i nigdy żadnej z nich nie czyściłem, ani niczego w związku z nimi nie robiłem. Kup betonowe pokrywy i zakryj te studnie bo ktoś może łazić po polu, wpadnie, cos sobie zrobi i Ty możesz mieć z tego powodu nieprzyjemności, a poza tym pokrywa na pewno ograniczyłaby zbieranie się brudu na dnie studni. Pozdrawiam :)
Posted

Po mojemu masz zza lewej miedzy życzliwych sąsiadów. Pytałeś się osobę od której odziedziczyłeś ziemię czy kiedykolwiek czyściła te studzienki?

Sąsiad który ci o tym powiedział zapewne nie ma na swoim polu studzienek. Sądzę ze głównym jego zamierzeniem była chęć wykorzystania ciebie. Otóż gdy wyczyścisz studzienki to wtedy będą mogły one przyjąć więcej wody dzięki czemu osuszysz swoje i przy okazji jego pole z nadmiaru wód.

Ja mam na swoim polu jedną studzienkę której odkąd pamiętam nie czyściliśmy, również jest odkryta i nie zamierzam jej zakrywać ani teraz ani w przyszłości skoro została tak zrobiona i projektant czy też osoba odpowiedzialna za położenie studzienki uznała że pokrywa jest niepotrzebna to ja nie będę podważał jej decyzji. Pozdrawiam.

Posted

Odziedziczyłem po zmarłej chrzestnej która z tego co wiem dzierżawiła tą ziemię niezbyt bystremu rolnikowi .

Sąsiedzi z lewej mają swoje pole na zboczu ( około 10-12% nachylenia ) , w teorii to ja też mam kawałek ( z 15 metrów szerokości od lewej miedzy ale u mnie nie ma aż takiego dużego spadku.

Rozmawiałem w sklepie ( kawiarenka wiejsko pogaduszko-wa :) ) i nikt w okolicy oprócz sąsiada z sąsiedniej wsi nie ma płyt na studniach ( u niego był wymóg firmy która skupuje od niego marchew ) .

Co do samych płyt to w pobliskiej większej Wsi można kupić je za 57 zł ( 120 cm ) ale chyba dam sobie spokój.

PS : próbowałem wejść o jednej z większych studni ale zawisłem na linie bo stopnie się urwały. Studnie podobno wybudowano w latach 65 - 70 .

Posted
ja czyszcze studnie melioracyjne jesli zobacze ze "muł" zbiera sie juz pod rurki odpływowe. chodzi o to by osad nie zamulił rurek które zbierają wode. robisz to dla siebie by woda nie stała na polu, a nie dla kogos.chociaz jesli ty wyczyscisz a sasiad nie, a woda musi przejsc przez jego studnie to tez lipa bedzie. no ale w kazdym badz razie ja zawsze w porzadku utrzymuje swoje studnie. pozdro
  • 2 months later...
Posted

Też kiedyś miałem taką studnie na polu ale mi przeszkadzała więc zdjąłem dwa kręgi założyłem wieko i zasypałem.

Teraz mam równe pole. A jak jest potrzeba zajrzeć to się studzienkę odkopuje. Wolę tak niż ją omijać.

Posted
różne są sposoby, ale studzienki są po to aby był odpływ i żeby ci woda nie stała, czyścisz ją dla siebie i tyle, robisz krzyżak z wałkiem mocujesz duży pojemnik na lince i wchodzisz wybierasz muł, woda płynie i jest oki :)