Jump to content

Recommended Posts

Posted

witam

mam 2 problem zwiazane z mtz 82ts z 1998 r...

1 problem to opuszczanie sie maszyny ... podejrzewam ze przyczyna jest rozdzielacz ale nie jestem pewien..

2 problem to podnoszenie maszyny ... pierwsza godzine pracy normalnie podnosi ale jak juz troche pochodzi to nie chce podnosic, musze kilka razy machac wajcha gora-dol zeby pompa czy cos zalapalo (wydaje mi sie ze pompa jest lipna bo olej z filtrem wymienialem a silownik nie moze puszczac bo bylo by chyba duzo oleju kolo niego )

slyszalem ze w mtz pod siedzeniem jest jakas regulacja ale czy to ma jakis zwiazek z tym ?

prosze o pomoc

Posted
Na regulacji się nie znam bo takiego ciągnika nie posiadam, ale to że opada podnośnik to raczej wina rozdzielacza. Po prostu jest już zjechany, wymień go albo oddaj go do regeneracji i wtedy będzie tez lepiej podnosił. Pozdrawiam :)
Posted

Strona 33

pronar.pl...ikPRONARnr6.pdf

Lub str 29

pronar.pl...alnikPRONAR.pdf

Prócz tego może być regulacja. W moim coraz wolniej podnosił ciężką maszynę. Pokombinowałem i okazało się że wszystko wraca do normy gdy dźwignię koło fotela przestawi się lekko do tyłu. Wystarczyło podciągnąć cięgno koło tej dźwigni i wszystko wróciło do normy.

Posted
Witaj. W moim MTZ wykręcałem pompę (pod podłogą) i wymieniłem oryngi pod dekielkiem. M,ój jest z 95r.chodziło dobrych parę lat ,ale ostatnio mi zaczął opuszczać muszę uzupełnić olej przekładniowy jak nie pomoże to nie wiem czy rozdzielacz czy pompa ?