troszkin Posted September 23, 2013 Report Posted September 23, 2013 Mam problem wiadomo po orce jest miękko muszę po bronować te pole ale nie wiem w jaki sposób i tak bronuję MF 255 to już jest najlżejszy traktor po prostu traktor zrobi takie koleje ze brony nie są tego wstanie w żaden sposób:@ porównać przy siewie jest to samo tu chcesz żeby wyszło jak najlepiej a w rzeczywistości wychodzi jak by dzik pokopał i nie wiem co mam zrobić zastanawiałem się żeby na te dwie brony gdzie idą koła dać pustaki żeby je dociążyć jak by co to brony są 5 polowe tylko że znowu jest problem czy zaorany gnój się nie powyciąga z ziemi a jeszcze wracając do siewu tak to siewnik bardzo ładnie i równo sieje tylko ze te pruż dy z kuł znać Dzięki za każdą radę ps. nie dawajcie takich głupich rad np. żeby pole zasiać poduszkowcem itp POZDRAWIAM Quote
Tofik Posted September 23, 2013 Report Posted September 23, 2013 Ja jak pole bronuje to zawsze mam stare opony na bronach żeby głębiej poszły i śladu po piągniku praktycznie nie widaćCo do gnoju to jak głęboko zaorałeś to raczej nie powinieneś go wyciągnąćPozdrawiam Quote
adam1208 Posted September 23, 2013 Report Posted September 23, 2013 Co siejesz ? Wg mnie poczekaj kilka dni aż pole obeschnie i dopiero wjeżdżaj . Mam ten sam problem, miałem siać w sobote ale popadało , mokro na polu i czekam do następnej soboty. Pozdrawiam. Quote
simson54 Posted September 23, 2013 Report Posted September 23, 2013 ja tam 30 bronuje a wydaje mi się że 30 jest lżejsza niż mf 255 i nie mam żadnych kolein po bronowaniu a brony nie mam obciążone najlepiej jest bronować pole zaraz po orce bo wtedy ziemia jest świeżo zaorana i wszystko dobrze Ci się rozwlecze i nie uprawiam pola na piasku tylko na glinie gdzie jak nie popada deszcz to się nic nie zrobi. Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted September 23, 2013 Report Posted September 23, 2013 Moja rada jest taka, połóż na każdą bronę po jednej oponie, ale nie od przyczepy jakąś ciężką, tylko małą od samochodu osobowego. Jedź na pole i zobacz czy dalej będą koleiny, jeśli nie to bronuj tylko powoli i na małym biegu, a jak koleiny dalej będą to po prostu odczep jedną albo dwie bronki to ciągnik będzie miał lżej. Rozumiem Twój problem bo sam to robiłem, zaorałem pole na początku września, od razu potem pobronowałem i czekałem na 15 na zasiew pszenicy, tyle że padał deszcz i się wszystko opóźniło, ziemia się zasklepiła i o sianiu nie było mowy. Też bronowałem, na brony położyłem opony, tyle że bronowałem bronami 3 Ursusem c330 i to na 4 biegu i szczerze mówiąc ciągnik miał ciężko, ale za to pole było idealnie uprawione. Dziś jakimś cudem, mimo wiatru i zbliżającego się deszczu udało mi się wykonać zasiew pszenicy. Jeszcze został mi 1 hektar po kukurydzy, ale tam dopiero jutro będę gnój rozwoził. Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted September 23, 2013 Report Posted September 23, 2013 Może nie w temacie ale ja bron nie używam od kilku lat do kultywatora kupiłem wałek strunowy i nawet po orce zaraz jadę i potem można siać na wiosnę jednego dnia wywiozłem obornik zaorałem i zasiałem owies, bez takich perypetii że koleiny zostają więc warto zainwestować w wałek lub dwa było by jeszcze lepiej, ziemia piaszczysta a miejscami sapowata. Quote
przemek2092 Posted September 23, 2013 Report Posted September 23, 2013 Zależy też od ziemi bo ja jeśli wjadę agregatem to jeden przejazd mi nie wystarcza żeby ładnie doprawić ziemię, jadę broną po orce a kiedy ładnie przeschnie dopiero agragat i po agregacie siew. Ja mam również opony na bronach i koleiny delikatne zostają tyle że później i tak idzie agregat więc mi to problemu nie robi a może masz już zbyt krótkie broniki i dlatego nie zagarnia ci ładnie ? Quote
VoYtek8 Posted September 23, 2013 Report Posted September 23, 2013 Na piachu idzie gospodarzyć bez bron, ale na ściślejszej ziemi po orce pole wygląda źle i nawet wałek strunowy mocno dociśnięty do ziemi nie rozciągnie tych grud. Cóż o bronowaniu to można powiedzieć tak: kiedyś kazdy wszystko bronował, ale po pewnym czasie ludzie przestali to robić, teraz z tego co widzę to brony wróciły do łask nawet u większych gospodarzy, a Ci najwięksi zaczeli już stosować wały i to jest chyba najlepsze rozwiązanie jeśli chodzi o uprawę pola po orce. Pozdrawiam Quote
grzepaku1 Posted September 23, 2013 Report Posted September 23, 2013 dobrym rozwiązaniem były by koła bliżniacze Quote
DuzyGrzegorz Posted September 23, 2013 Report Posted September 23, 2013 Ja bronę mam zamontowaną do pługa, 1 kg na ząb. Przed siewem bronuję broną, 2 kg na ząb. Po MF255 śladów nie ma. Orka siewna, podobnie jak każda inna uprawa z wyjątkiem orki zimowej powinna być natychmiast pobronowana gdyż gleba traci wodę. Pozdrawiam! Quote
troszkin Posted September 24, 2013 Author Report Posted September 24, 2013 dzięki wszystkim za podpowiedzi będę próbował może się uda Pozdrawiam Quote
troszkin Posted September 26, 2013 Author Report Posted September 26, 2013 heh na każdą bronę dałem 20 kg pustak i opłacało się nawet traktor miał problem z uciągnięciem bo było mieko Pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted September 28, 2013 Report Posted September 28, 2013 Czyli problem rozwiązany i mamy kolejną cenną wskazówkę dla reszty forumowiczów pozdrawiam Quote
troszkin Posted September 29, 2013 Author Report Posted September 29, 2013 o właśnie wczoraj siałem i prawie równo jak na stole tylko muszę prze regulować brony które zagarniają pozdrawiam Quote
Recommended Posts