damianus87 Posted September 24, 2013 Posted September 24, 2013 orientuje sie ktoś jak wyliczyc zapotrzebowanie nawożenia gleby na podstawie analizy labolatoryjnej? Quote
DuzyGrzegorz Posted September 25, 2013 Posted September 25, 2013 Oczywiście że się da. Oblicz ile masz składnika w warstwie ornej ponad zawartość przeciętną i dodaj zapotrzebowanie o którym już pisałem na tym forum. Jednak musisz wiedzieć jaką metodą te próbki były wykonywane, gdyż obliczenia wyglądają dla każdej metody inaczej i mogą się znacznie różnić wyniki dla tej samej próbki. Musisz też wiedzieć co się działo z próbką od pobrania z pola do wykonania analizy, a zwłaszcza w jakiej temperaturze była przechowywana.Paręnaście lat temu napisałem program wyliczający, ale nie mogę go znaleźć.Mam jednak uwagi co do samych analiz chemicznych gleby. Właściwie nigdy nie widziałem prawidłowo wykonanej analizy gleby, a skoro analiza nie była wykonana prawidłowo to wyniki nie są prawidłowe. Jeżeli już bierzesz pod uwagę wyniki to uznaj, że azot nie był oznaczany. Unikniesz problemów. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts