Jump to content

Recommended Posts

Posted
witam czy ktoś mógł by mi powiedzieć jak zrobić próbę kręcona w starym siewniku mazur 3 metry opony to 7.50 r 13 a może ktoś ma tabele wysiewu do takiego siewnika . Z góry dziękuje za pomoc
Posted

Zmierz obwód koła.

A dokładniej to wyliczenia u Ciebie wyglądają tak.

100m (czyli 1 ar) dzielisz przez 3 (szerokość Twojego siewnika)

Wynik czyli 33.33 dzielisz przez obwód koła.

Wyjdzie Ci ile obrotów kołem musisz wykonać aby zasiać jeden ar pola.

Tak książkowo powinieneś uwzględnić poślizg koła około 5%.

Ustaw siewnik orientacyjnie na któreś z przełożeń i zakręć kołem tyle razy ile Ci wyszło z obliczeń. Ziarno które będzie pod siewnikiem zważ i pomnóż razy 100. Wyjdzie ile kilogramów wysiejesz na 1ha.

Posted

dziękuje za rade na pewno to sprawdzę . szukałem w google ale nie mogę natrafić na nic ciekawego żadnej instrukcji ani tabeli wysiewu . A ile wysiewacie żyta na 1 hektar i innych zbóż

Posted
żyta ja sieję ok.200kg/ha ,w tym roku wyszło mi 195kg.,ogólnie owies czy pszenicę tez tak samo,raz mi wyszło 160 kg. owsa bo siałem nie swoim siewnikiem ale plon też był dobry,zasada jest taka że żyto siane ok 24 września wystarczy nawet 180 kg,natomiast im później tym trzeba więcej siać,zależy też jak wypada siła kiełkowania,tak więc jest wiele rzeczy które mają wpływ na ilość wysiewu,również klasa ziemi ma wpływ,musisz kierować się intuicją i radą doświadczonych sąsiadów-pozdrawiam
Posted
Grubość ziaren ma znaczenie dlatego nie zawsze tabela powie nam dokładną ilość wysiewu jaką byśmy chcieli uzyskać ;) gdy nie jesteśmy pewni dlatego lepiej zrobić próbę przynajmniej ja tak robie ;) jest to zawsze potwierdzenie założenia i jesteśmy 100% pewni
Posted
ogólnie rzecz biorąc wszyscy mamy rację plus minus wszystko krąży koło 200kg ,a tak jak pisałem na ilość /ha składa się wiele czynników,2 lata temu wysiałem 220 kg/ha i była sucha jesień to żyto po wschodach wyglądało jakbym wysiał 100kg/ha-pozdrawiam i życzę wysokich plonów i dobrych cen za tegoroczne zbiory