lottomito Posted January 29, 2015 Report Posted January 29, 2015 Nie wiem skąd te tezy że całe ziarno jest szkodliwe dla kur a już śruta nie. Moim zdaniem problem tkwi w tym że kura żeby strawić całe ziarno potrzebuje czymś to ziarno w wolu rozdrobnić. Kury trzymane tylko w kurniku mają problem żeby uzbierać żwirku kamyczków itp. Nie strawione ziarno zalega w wolu i żoładku i wymusza na organizmie kury produkcję większej ilości enzymów co wiąże się z osłabieniem organów produkujących te enzymy i w konsekwencji choroby tych organów. Dlatego nasi dziadowie i rodzice trzymając kury na wolnym wybiegu mogli podawać całe ziarno bo te zawsze dozbierały sobie kamyków do ich własnego śrutownika. JoTeS, Tofik, ania1983 and 1 other 4 Quote
Brumbram Posted January 29, 2015 Report Posted January 29, 2015 aniu1983 czy bylaby szansa na wiosne odkupic jajka perlic od ciebie? I czy karmisz perliczki tym samym co kurki? Quote
ania1983 Posted January 29, 2015 Report Posted January 29, 2015 Brum, ale to zależy gdzie mieszkasz. jak nie daleko, to możesz p[o jajka przyjechac, ale jak daleko, to ja w pocztę bawić sie nie będę raczej.perliczki siedzą razem z kurami, więc jedzą to samo co kury Quote
Brumbram Posted January 30, 2015 Report Posted January 30, 2015 ania1983 mieszkam kolo Wroclawia. Mam prawie wszystkie kurki z legow naturalnych i u mnie wchodza w niesnosc w 5-6 miesiacu. Mozesz opisac jadlospis od kurczaczka miesiac po miesiacu jak odchowujesz? Quote
ania1983 Posted January 30, 2015 Report Posted January 30, 2015 Brum, zapraszam do tematu : Porozmawiajmy o hodowli drobiu.Bo tutaj już odchodzimy od tematu, a tam jest temat ogólny Quote
Brumbram Posted January 30, 2015 Report Posted January 30, 2015 Ok dzieki. A czy żyto ktos podaje kurkom? Mowia ze nie mozna nie wiem czemu. Moje nie dostaja bo nie mam. Owies to slyszalam ze dziala na koguty i ze jest lepsza wylegowosc wtedy Quote
ania1983 Posted January 30, 2015 Report Posted January 30, 2015 Brum, raz jeszcze zapraszam na temat który podałam wyżej, bo żyto to juz nie jest temat odnośnie nieśności. Wejdź i tam zadaj pytania Quote
Recommended Posts