Brumbram Posted January 27, 2015 Report Posted January 27, 2015 jak kupowalam kury to mnie gosciu straszyl ze jak bede podawac kurkom zboze w calosci to popadaja na watroby jak myslicie ile w tym prawdy? Quote
ania1983 Posted January 27, 2015 Report Posted January 27, 2015 zero!moje jedzą całą pszenicę, mają też śrutowana. ale zanim dorobiłam się śrutownika, to przez prawie 2 lata jadły to co kupiłam, czyli całe zboże. i żadna mi nie zdechła! Quote
Vademecum Posted January 27, 2015 Report Posted January 27, 2015 To prawda, jeśli kury będą dostawać 100% całe ziarno to padną na wątrobę. Kilka % nieześrutowanego ziarna powinno być w karmie. Ziarno powinno być choć fragmentarycznie porozbijane. Z drugiej strony przedmieszki mikroelementów i witamin łatwiej jest wymieszać w zbożu bardziej rozdrobnionym. PozdrawiamNie znam mechanizmu, ale może ktoś to tu wytłumaczy szczegółowo ??? Quote
ania1983 Posted January 27, 2015 Report Posted January 27, 2015 Vademecum, a skąd masz takie informacje? nie mówię, że nie masz racji, ale ja z własnego doświadczenia pisze.cały rok 2012 i 2013 moje kury jadły tylko całą nie śrutowaną pszenice. kury mi nie zdychały. dopiero jakoś w czerwcu 2014 dorobiłam się śrutownika i zaczęłam śrutować kurom pszenice. Kogutki zabijałam na rosołki i żaden nie miał chorej wątroby.więc jaak juz pisać takie opinie, to poparte najlepiej czymś Quote
Vademecum Posted January 27, 2015 Report Posted January 27, 2015 Koleżanko wiem to od starszych osób którzy masowo hodowali kury w latach 70-tych. Również w mojej rodzinie 10 tyś niosek.Przyznam się, że teraz przez jakiś czas szukałem czegoś na ten temat, ale nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi. Tak jak napisałem nie znam mechanizmu i sam jestem ciekaw takowego. Oczywiście odpowiedzi na temat skażonego ziarna mykotoksynami nie wchodzą w grę bo takowe znalazłem.Może ktoś wie więcej na ten temat na forum i uszczknie tajemnicy ???Mało czasu, ale doczytałem o niekorzystnym bilansie energii uzyskanej ze skrobi względem wapnia z całego ziarna. Temat uważam za otwarty Quote
ania1983 Posted January 27, 2015 Report Posted January 27, 2015 a z ciekawości zapytam, czym te starsze osoby karmiły jeszcze kury? czy tylko pszenica? czy coś jeszcze dostawały kury? Quote
Vademecum Posted January 27, 2015 Report Posted January 27, 2015 Dawka karmy składała się z paszy przemysłowej i ziarna pszenicy. Problemy wątrobowe u kur były kierowane w kierunku dużego udziału całego ziarna pszenicy. Quote
ania1983 Posted January 27, 2015 Report Posted January 27, 2015 ciekawe czemu nie były kierowane na paszę przemysłowa, tylko na pszenice? przepraszam, ale nie przekonuje mnie to doświadczenie.nie znamy składu paszy przemysłowej. zresztą, nie rozumiem dlaczego pszenica w całości ma być trująca dla kur, a juz pszenica rozdrobniona jest dobra? nie przemawia to do mnie Quote
Vademecum Posted January 27, 2015 Report Posted January 27, 2015 A no temu, że pszenica jest tańsza od paszy. Skład paszy ? - kukurydza, pszenica, soja, drożdże, mączka rybna, mleko w proszku, witaminy i minerały. Czemu ? może nie trująca ale upośledzająca wątrobę. Tak jak pisałem nie znam mechanizmu bo to nie mój temat. Koleżanko ja po pół godziny doczytałem, że np. w przypadku całego ziarna pszenicy jest dużo większe zapotrzebowanie na wapń w związku z jakąś zależnością do fosforu zawartego w ziarnie pszenicy.Przekazałem doświadczenie hodowców drobiu i wielokrotnie powtarzam, że nie znam mechanizmu !!!Może należałoby założyć wątek z zapytaniem odnośnie wrażliwości kur na skarmianie całego ziarna pszenicy. Quote
Brumbram Posted January 28, 2015 Report Posted January 28, 2015 to ja juz zglupialam bo gdzies w necie jest artykul zeby ziarno cale podawac kurkom na noc Quote
Brumbram Posted January 28, 2015 Report Posted January 28, 2015 czy jest tutaj jakis hodowca perlic moze? Quote
Tofik Posted January 28, 2015 Report Posted January 28, 2015 Pierwsze słyszę że cale ziarno jest szkodliwe i jak dla mnie to jakaś ściema:) gdyż z własnego doświadczenie wiem że nic sie ptakom nie dzieje bo u mnie podstawą żywienia są gotowane ziemniaki i pszenica, oczywiście w diecie są i inne zboża jak np. ququ czy proso ale to w niewielkich ilościach bynajmniej podstawą jest pszenica.Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted January 28, 2015 Report Posted January 28, 2015 A w naturze kto mieli kurowatym zboże co znajdą to zjedzą, ja daje pszenice pszenzyto owies w całości tylko kuku kupuje mielone. Quote
ania1983 Posted January 28, 2015 Report Posted January 28, 2015 Bru, hodowcą nie jestem, ale kilka perliczek mam Quote
henryk Posted January 28, 2015 Report Posted January 28, 2015 ja powiem że pszenica jako ziarno podstawowe do kur się nie nadaje ponieważ tylko je tuczy ,u mnie podstawa to owies a pszenica to tak jak kuku jest tylko dodatkiem Quote
Tofik Posted January 28, 2015 Report Posted January 28, 2015 No ale Henryk-u o to chodzi co by drób sie tuczył bo jak chce zjeść rosół z kaczki czy z koguta to chce mieć rosół z kawałkiem mięsa a nie z gnotem no a kury mimo swojej masy i tak jajka noszą.Pozdrawiam Quote
henryk Posted January 28, 2015 Report Posted January 28, 2015 oj tu się mylisz kura utuczona nie znosi jaj ,już widziałem takie kury w środku co są zapasione -tam gdzie mają być małe jajeczka jest po prostu bryła żółtego sadła ,jeśli idzie o kaczki to one zawsze są głodne i u mnie zawsze były w innej zagrodzie(obecnie nie trzymam)-pozdrawiamci co piszą że im słabo niosą to może faktycznie za dużo pszenicą karmią Quote
Tofik Posted January 28, 2015 Report Posted January 28, 2015 Bez przesady moje nie są tuczone jak tuczniki więc aż takie ciężkie nie są ale jak sie weźmie w rękę to sie czuje że kawałek kury jest:) i na 17kur mam dziennie około 10 jajek. Mnie osobiście sie wydaje że jak jest zróżnicowana dieta to nie powinno być problemu z jajkami.Jeżeli chodzi o kaczki to nie mam takiej możliwości co by osobno te fleje trzymać.Ps. mój drób dostaje dość dużo kapusty pekińskiej. Quote
henryk Posted January 28, 2015 Report Posted January 28, 2015 oczywiście muszą mieć dobrą wagę bo by w ogóle nie niosły z tym się zgadzam,jedzenia muszą mieć do syta,ja swoim na noc sypię owies i o 4.00 światło się włącza samoczynnie i już się najedzą zanim wstanę i otwieram kurnik to już 3-4 jajka są w gniazdach,kapusta pekińska jest super,ja teraz to daję dużo żyta zielonego bo zimy nie ma a żyto urosło jak głupie-pozdrawiam Quote
Tofik Posted January 28, 2015 Report Posted January 28, 2015 Ja nie mam (automatu choć już o nim myślałem) co by dzień wydłużyć a tak to tylko świecę im od 16 do 22.A na noc dostają grubo zmieloną pszenicę z jęczmieniem i ququ + plastik pekinki:) a noi w diecie jeszcze trafia sie im dynia no ale to tak jedna na tydzień, ją też bardzo chętnie zjadają.No jak miało warunki to i urosło:) Co do owsa to kiedyś im dałem to nie były zainteresowane:) ale może jak by im od małego dawać to pewnie by chętnie go zjadały:) Quote
ania1983 Posted January 28, 2015 Report Posted January 28, 2015 Henryk, to bajki dla mnie. tak jak napisałam, moje kury długo były karmione samą pszenica. nic innego nie dostawały. dopiero na zimę trochę kukurydzy kupiłam. pszenica to u mnie podstawa, a kury bardzo długo żyły TYLKO pszenicą i miałam z 10 kur 10 jaj dziennie codziennie Quote
Brumbram Posted January 29, 2015 Report Posted January 29, 2015 ania 1983 a w jakim wieku masz kurki? Quote
ania1983 Posted January 29, 2015 Report Posted January 29, 2015 w obecnek chwili mam kurki zarówno z 2013 roku jak i z 2014. najmłodsze kurki, które zaczynają się nieść, mają 6 m-cy Quote
Brumbram Posted January 29, 2015 Report Posted January 29, 2015 Czy masz kurki kupne odchowane czy moze z wlasnego legu? Quote
ania1983 Posted January 29, 2015 Report Posted January 29, 2015 te które mam w tej chwili, to wszystkie z własnych lęgów. Quote
Recommended Posts