Skocz do zawartości

Zdjęcie

Słaba nieśność kur - jak temu zaradzic?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
56 odpowiedzi w tym temacie

#21 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 27 styczeń 2015 - 16:30

Dzięki. Ziemniaków nie dostaną tyle co resztkę z obiadu, bo to nie tuczniki i nie chce przyrostu masy tylko jajek:) A poważnie im bardziej myślałem o tej marchewce tym bardziej skłaniałem się do parowanej. Nie potrzeba rozdrabniacza:)
  • 0

#22 pawel98k

pawel98k

Młodszy

• Użytkownik
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 27 styczeń 2015 - 17:18

ja wrzucam cala do parnika a potem uparowaną gniotę
  • 0

#23 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 27 styczeń 2015 - 18:39

kurka, ze ja na to nie wpadłam :) ostatnio pomyliłam sobie kg. i zamiast u gościa kupić 50kg pastewnej marchewki wzięłam 100kg. zacznę kurkom gotować :D oby tylko chciały jeść :P
  • 0

#24 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 27 styczeń 2015 - 20:11

A kukurydze jaka podajecie zesrutowana czy w calosci?
  • 0

#25 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 27 styczeń 2015 - 20:12

ja moim daję i śrutowaną i całą. jedzą obie
  • 0

#26 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 27 styczeń 2015 - 20:49

jak kupowalam kury to mnie gosciu straszyl ze jak bede podawac kurkom zboze w calosci to popadaja na watroby jak myslicie ile w tym prawdy?
  • 0

#27 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 27 styczeń 2015 - 20:58

zero!
moje jedzą całą pszenicę, mają też śrutowana. ale zanim dorobiłam się śrutownika, to przez prawie 2 lata jadły to co kupiłam, czyli całe zboże. i żadna mi nie zdechła!
  • 0

#28 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 27 styczeń 2015 - 21:02

To prawda, jeśli kury będą dostawać 100% całe ziarno to padną na wątrobę. Kilka % nieześrutowanego ziarna powinno być w karmie. Ziarno powinno być choć fragmentarycznie porozbijane. Z drugiej strony przedmieszki mikroelementów i witamin łatwiej jest wymieszać w zbożu bardziej rozdrobnionym.

Pozdrawiam

Nie znam mechanizmu, ale może ktoś to tu wytłumaczy szczegółowo ???
  • 0

#29 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 27 styczeń 2015 - 21:08

Vademecum, a skąd masz takie informacje? nie mówię, że nie masz racji, ale ja z własnego doświadczenia pisze.
cały rok 2012 i 2013 moje kury jadły tylko całą nie śrutowaną pszenice. kury mi nie zdychały. dopiero jakoś w czerwcu 2014 dorobiłam się śrutownika i zaczęłam śrutować kurom pszenice. Kogutki zabijałam na rosołki i żaden nie miał chorej wątroby.
więc jaak juz pisać takie opinie, to poparte najlepiej czymś
  • 0

#30 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 27 styczeń 2015 - 21:55

Koleżanko wiem to od starszych osób którzy masowo hodowali kury w latach 70-tych. Również w mojej rodzinie 10 tyś niosek.
Przyznam się, że teraz przez jakiś czas szukałem czegoś na ten temat, ale nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi.
Tak jak napisałem nie znam mechanizmu i sam jestem ciekaw takowego.
Oczywiście odpowiedzi na temat skażonego ziarna mykotoksynami nie wchodzą w grę bo takowe znalazłem.
Może ktoś wie więcej na ten temat na forum i uszczknie tajemnicy ???
Mało czasu, ale doczytałem o niekorzystnym bilansie energii uzyskanej ze skrobi względem wapnia z całego ziarna.

Temat uważam za otwarty
  • 0

#31 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 27 styczeń 2015 - 22:07

a z ciekawości zapytam, czym te starsze osoby karmiły jeszcze kury? czy tylko pszenica? czy coś jeszcze dostawały kury?
  • 0

#32 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 27 styczeń 2015 - 22:20

Dawka karmy składała się z paszy przemysłowej i ziarna pszenicy. Problemy wątrobowe u kur były kierowane w kierunku dużego udziału całego ziarna pszenicy.
  • 0

#33 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 27 styczeń 2015 - 22:24

ciekawe czemu nie były kierowane na paszę przemysłowa, tylko na pszenice? przepraszam, ale nie przekonuje mnie to doświadczenie.
nie znamy składu paszy przemysłowej.
zresztą, nie rozumiem dlaczego pszenica w całości ma być trująca dla kur, a juz pszenica rozdrobniona jest dobra? nie przemawia to do mnie
  • 0

#34 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 27 styczeń 2015 - 23:16

A no temu, że pszenica jest tańsza od paszy. Skład paszy ? - kukurydza, pszenica, soja, drożdże, mączka rybna, mleko w proszku, witaminy i minerały. Czemu ? może nie trująca ale upośledzająca wątrobę. Tak jak pisałem nie znam mechanizmu bo to nie mój temat. Koleżanko ja po pół godziny doczytałem, że np. w przypadku całego ziarna pszenicy jest dużo większe zapotrzebowanie na wapń w związku z jakąś zależnością do fosforu zawartego w ziarnie pszenicy.
Przekazałem doświadczenie hodowców drobiu i wielokrotnie powtarzam, że nie znam mechanizmu !!!
Może należałoby założyć wątek z zapytaniem odnośnie wrażliwości kur na skarmianie całego ziarna pszenicy.
  • 0

#35 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 28 styczeń 2015 - 06:18

to ja juz zglupialam bo gdzies w necie jest artykul zeby ziarno cale podawac kurkom na noc
  • 0

#36 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 28 styczeń 2015 - 17:20

czy jest tutaj jakis hodowca perlic moze?
  • 0

#37 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 28 styczeń 2015 - 17:21

Pierwsze słyszę że cale ziarno jest szkodliwe i jak dla mnie to jakaś ściema:) gdyż z własnego doświadczenie wiem że nic sie ptakom nie dzieje bo u mnie podstawą żywienia są gotowane ziemniaki i pszenica, oczywiście w diecie są i inne zboża jak np. ququ czy proso ale to w niewielkich ilościach bynajmniej podstawą jest pszenica.
Pozdrawiam
  • 0

#38 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 28 styczeń 2015 - 17:30

A w naturze kto mieli kurowatym zboże co znajdą to zjedzą, ja daje pszenice pszenzyto owies w całości tylko kuku kupuje mielone.
  • 0

#39 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 28 styczeń 2015 - 18:57

Bru, hodowcą nie jestem, ale kilka perliczek mam :)
  • 0

#40 henryk

henryk

V.I.P

• Użytkownik
  • 1024 postów

Napisano 28 styczeń 2015 - 19:04

ja powiem że pszenica jako ziarno podstawowe do kur się nie nadaje ponieważ tylko je tuczy ,u mnie podstawa to owies a pszenica to tak jak kuku jest tylko dodatkiem
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych