Jump to content

Recommended Posts

Posted

witam mam problem z orkom . orka ma być wykonana na ugorze ugór był opryskany na chwasty potem pole zawleczone i zrobiona podrywka a teraz zabronowane . Gdy wczoraj pojechałem orać to po przejechaniu kilku metrów pług się całkowicie zapychał ziemiom dodam że jest tam dużo perzu macie może jakieś sposoby aby ten pług się nie zapychał .

Posted
Teraz nie zaorzesz tego bo zrobiłeś podorywkę i masz cienką warstwe ziemi na wierzchu, a pod nią długie kępy ziela, w dodatku to perz więc ma dużo korzeni i dlatego się zapycha. Musisz teraz czymś tą ziemię zruszyć. Najlepszy byłby kultywator z wałkiem, ale on tez niestaty może się zapychać, spróbuj nich wjechać bo rozwali te pasma ziela + poszarpie korzenie perzu. Jak nie pójdzie kultywatorem to jest druga gorsza opcja czyli talerzówka, ale to potnie korzenie perzu i jeśli nie uschły, albo nie zgniły do końca to możesz tylko go tym rozmnozyć, ale to jedyny sposób na zruszenie ziemi przed orką. Jak już będziesz talerzować to koniecznie talerzówką z układem X i potem natychmiast to bardzo głęboko zaoraj i pobronuj, lekkimi bronkami. Pozdrawiam :)
Posted
ja miałem dwójki pługi to przy nich jest oryginalne mocowanie na drugi pług potem został dokupiony 3 pług i dospawany i on te miał mocowanie a na pierwszy jest dospawany profil i do niego jest mocowany krój więc u ciebie to na jeden pług możesz założyć tak myślę