kyniekk Posted September 29, 2013 Report Posted September 29, 2013 Witam wszystkich, Jestem zainteresowany hodowlą kur na jajka. Chcę znacznie powiększyć stado kur (teraz mam około 50 sztuk). Do końca sezonu chcę mieć 200 sztuk, a w przyszłym roku kolejne 100. co roku chcę dokładać 100 nowych, a najstarsze (te 2-3 letnie) przeznaczać na rosół, ew. na drobną sprzedaż. czyli liczebność kur będzie na poziomie około 300 sztuk +/- 20 szt. Mam pytanie, czy możecie mi powiedzieć ile gniazd potrzebuje w przypadku 200 kur? W tej chwili kurą albo nie podobają się obecne kilka gniazd, albo po prostu robią mi na złość i niosą się po całym podwórku, szopach stodołach - jak można je zachęcić (zmusić) do niesienia się w gnieździe bo w zimie, jak będą mrozy to jajka pozamarzają. Oczywiście przy bardzo dużych mrozach nie będą wypuszczane, ale do kilku stopni ponizej zera to będą jeszcze spacerować,Czy wiecie może gdzie w okolicy obornik śląskich/trzebnicy mogę kupić leghorny i w jakich aktualnie są cenach (powiedzmy 10-16 tygodniowe)? W moich założeniach liczę, ze będę miał około 100 jajek dziennie i mam nadzieję znaleźć rynek zbytu na taką ilość - 700 tygodniowo.Czy myślicie, ze to realne założenia i czy da się znaleźć na tyle odbiorców indywidualnych? Czy trzeba będzie stanąć na targu? z góry dziękuję za odpowiedź!! Quote
Robert ;-) Posted September 29, 2013 Report Posted September 29, 2013 Ja ci powiem tak jedno gniazdo na jakieś 7 -10 kur max gniazda muszą być zacienione tzn,że jak kura siedzi na gnieżdzie to światło nie może jej przeszkadzać,kury nie zmusisz żeby w gniazdach siedziała z jajkiem może masz za mało gniazd albo są za bardzo oświetlone i poza tym kury jak koty własnymi drogami chodzą;]na targu sprzedawać to jest jakieś wyjście ale nie do końca ja u siebie widzę kilka osób co sprzedają jajka po 30gr;[więc to żaden interes najlepiej mieć stałych klijęntów w mieście to we zmiesz po 70gr jajko.weż pod uwagę też choroby i inne takie przypadki losowe kury też nie cały rok niosą się jednakowo [czas przerwy] życzę sukcesów Quote
kyniekk Posted September 29, 2013 Author Report Posted September 29, 2013 Dzięki za szybką odpowiedź. Co do chorób id. to własnie dlatego licze te +/- 20 sztuk. Quote
Robert ;-) Posted September 29, 2013 Report Posted September 29, 2013 a te gniazda to wyglądają tak ja robiłem ze starych szafek http://tablica.pl/oferta/gniazda-dla-kur-niosek-ID3FTwZ.html#a1a641ae10 http://tablica.pl/oferta/gniazda-dla-kur-niosek-ID2sQsr.html#a1a641ae10 Quote
ania1983 Posted September 29, 2013 Report Posted September 29, 2013 jeśli to mają być kury na jajka i z tego masz sie utrzymać to radziła bym kury wymieniać częściej na nowe, kura do roku niesie się codziennie, a potem to róznie bywa...moje do teraz niosły się codziennie, ale od kilku dni jedna niesie się co 2 dni, wiec myślę że pomalutku przestaną się nieść bo czas chyba najwyzszy na odpoczynek. niosły mi się od lipca zeszłego roku dzień w dzień, ile kur tyle jaj. jeśli zależy Ci na zarobku to chyba nie będzie Ci sie opłacało trzymac kur które nie niosą jajek.ale to tylko moje zdanie Quote
Robert ;-) Posted September 29, 2013 Report Posted September 29, 2013 kury najlepiej się niosą do max trzeciego roku życia myślę tu o chowie kur na jajka wiejskie w miarę eko, nie o fermach Quote
kyniekk Posted September 30, 2013 Author Report Posted September 30, 2013 Co do chowu to ma być ekologiczny. Kury będą chodzić po całym podwórku - typowo wiejskie rozwiązanie. Przy ok. 50 kurach sprawdza sę idealnie, mam nadzieję ze 200 kur nie będzie dużym problemem. Do dyspozycji będą miały praktycznie hektar ogródka i sadu. nie będą to jajka typowo z "0" na początku, gdyż chyba będą dostawały jakąś paszę dla niosek, ale nie jestem jeszcze pewien. w tej chwili mam swoją pszenicę i pszenżyto i sam śrutuję zboże w śrutowniku. Przy tak zwiększonej obsadzie na pewno będę musiał dokupić zboża na zimę. I tu pojawia się kolejne pytanie ile taka kura je: Zboża + Pasza Przy chowie na własne potrzeby nie robiłem nigdy statystyk, poza tym, to nie do końca wiem ile dokładnie (wagowo) mam zboża na strychu, więc trudno mi zrobić szacunki na hodowlę. jak już dokupię nowe kury to będę robił tabele i będę wszystko wiedział, ale teraz to jestem jeszcze trochę zielony. Aha - ostatnie pytanie jakiej wysokości grzędy można kurą zrobić i jakie odstępy między grzędami i ile cm na jedną kurę policzyć na grzędzie? Pozdrawia i dzięki za aktywność!!Jeszcze jedno pytanie do ania1983 - jakiej rasy masz kury, ze tak fajnie się niosą ?? Quote
ania1983 Posted September 30, 2013 Report Posted September 30, 2013 moje kury to zwykłe towarówki kupione z fermy kupione w bodajże 16 tygodniu http://www.garnek.pl/annorl1/20668727tak wyglądały jakoś kilka dni po zakupie, mam nadzieję że mogę zdjęcie wrzucić w ten sposób? Quote
Robert ;-) Posted September 30, 2013 Report Posted September 30, 2013 kolego ja mam podobne wielkości podwórko i obok podwórka mam ogrodzone pole kur mam ponad 50 i do tego inny drób[kaczki gęsi] razem tego chodzi 90 szt tylko na podwórku to trawa nie zdąża odrastać na 0,5 cm nad ziemię wszystko zjedzą wiec twoje kury 200szt zrobią pustynie;[ uzyskać jajka w 100% eko to trudna sprawa nawet zboże musiał byś mieć eko a o paszy zapomnieć wogóle,ale czym mniej paszy tym lepiej ale wiadomo każdy orze jak może] więcej jajek więcej kasy;] ja na moje sto sztuk kupuje 50 kg tygodniowo kuku i pszenicy i do tego swoje dokładam nie wiem ile jedna kura zje ale w necie kiedyś czytałem więc można znaleść takie info najlepiej zważ ile dziennie ci zjadają te które masz a potem pomnóż przez ilość kur ile chcesz trzymać to wyjdzie ci wynik.grzęda może być i do samego sufitu kury lubią najwyższą grzędę na jedną kurę jest około 15-20cm na sztukę to by miały super wygodnie co do kur to najpopularniejsze rasy to messa,rosa i leghorn te ostatnie najtrudniej kupić a co do nieśności to nie rasa najważniejsza tylko pasza i warunki bytowe jakie im zapewnisz;] pozdrawiam Quote
marek100 Posted October 19, 2013 Report Posted October 19, 2013 a jeżeli był by zbyt to da się utrzyma z tylu kur. Quote
witch Posted October 19, 2013 Report Posted October 19, 2013 Ja mam 45 kurek (5 zdechło), zrobiliśmy im wybieg. Nie wolno im chodzić wszędzie bo zrujnowałyby nam cały ogród.Wybieg jest spory ale go powiększymy bo chcemy dokupić na wiosnę kurczaków. Może kwokę posadzimy bo jedna ewidentnie się nadaje Do rzeczy co do gniazd to mamy ich 18 a kurki siadają na pięciu. Zawsze gniazda ulubione są pełne, inne puste.Nasze kurki latem dostawały pokrzywę, ściętą trawę, mieszanki ziół prosto z dzikiej łąki obok domu...Prócz tego mieszanka zbóż, preparat witaminowy do wody i rozdrobnione skorupki. Czasem suchy chleb tłuczony młotkiem na drobno.Niosą od 22 do 40 jajek dziennie. Różnie to bywa.Za to grzędy... tu jest problem.Zrobiły się ciężkie i nawet grube grzędy łamią. Kombinujemy na wiele sposobów ale grzędy wytrzymują miesiąc- półtorej...Z czego robicie grzędy że Wam się nie rozwalają?U nas są głównie z gałęzi (grubszych) albo desek. Quote
Robert ;-) Posted October 19, 2013 Report Posted October 19, 2013 dieta w pożądku orocz chleba który dla kur się nie nadaje a grzedy to robi się z brzozy o grubości 6 -8cm. to wtedy wytrzyma i najlepsze okrąglaki kura na wygodnie siedziec pozdrawiam Quote
Recommended Posts