Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Chciałbym kupić ciągnik na 17ha.

Po głowie chodzi mi Renault Ceres 85KM oraz Massey Ferguson 6140 95KM.

Co powiecie o tych ciągnikach ? Może macie inne propozycje ?

Aktualnie mam URSUS 3512 + tur., oczywiscie jakbym znalazł odpowiedni ciągnik to ten bym sprzedał.

Pozdrawiam

Posted
Na taki areał to przydadzą sie 2 ciągniki, a Twój Ursus to idealny ciągnik pomocniczy. Z tej dwójki o której piszesz lepszy wydaje mi się MF 6140. Fergusony to super ciągniki, są wygodne, fakt że trzeba za nie sporo zapłacić, a i części tanie nie są, ale robota takim sprzętem ubywa i da się nim pracować przez długie lata. Co do Renault się nie wypowiem bo z nimi styczności nie miałem, ale z tego co słyszałem to niektóre lubią sporo ropki pić. Pozdrawiam :)
Posted

ceres tak, ale tylko z silnikiem MWM, bedzie oszczedniejszy od JD

a pozatym bardzo prosta konstrukcja, czyli latwa w naprawie, wszystko mechaniczne

Renault to nadal niedoceniane ciagniki w wielu regionach naszego kraju, a u nas na lubelszczyznie jest tego dosc duzo

dla mnie MF jest przegrany przez silnik, przereklamowany Perkins, watpie aby nakrecil 20tys. godzin bez remontu, co przy MWM jest norma

Posted

Wiem że ursus to dobry ciągnik. Lecz nie mam kasy na wiekszy wiec musze go sprzedac, na wiosne kupię jakiąś c-330, c-360 albo nawet i 3512 ;P

Posted
izydor wszystko zalezy jak kto dba bo d\widziałem renówki z MWM co miały po 10 tys mth i silnik chyrlawy ( i prosze nie mylić z Fendtem, bo to że do Fendt'a dostarcza silniki firma MWM to nie znaczy ze jest to tak sam silnik bo wcale tak nie jest)....
Posted

izydor pod nosem mam handlarzy ciągników, od jednego to jest już 4 albo 5 ciagnik i przewijaja mi się koło nosa wszystkie marki, i przeważnie wiem co który ciagnik boli, który sie nadaje a który nie.

Tak btw sam mam Fiata teraz 780 z 77 roku i raczej nigdy sięnie dowiem ile razy licznik się przekręcić ( ale te 20 tys to ma na pewno) i silnik faktycznie żyleta a czy był robiony tez nie wiem. ;)

Brat ma Masseya 3120 ma nakręcone coś pod 10 tyś mth, silnik to jak pszczólka mu gwizda :)