Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Musze wykorzystać tą folię w trochę inny sposób, a mianowicie uszkodził mi się dach w części garażowej i zamiast papy położę taką folię (UV4).

Pytanie do ludzi, którzy mają z nią styczność - na dachu mam papę a jakoś tą folę muszę położyć - czy np. najlepiej będzie lepikiem? Czy jakieś listy i takerem przybić? Jak się z nią obchodzić?

Rozmiar folii to 8x33...

Pozdrawiam.

P.s. Dla ludzi którzy będą mówić ze to bez sensu dziękuję - koszt naprawy dachu papą - prawie 2k zł.

Posted

Lepiej będzie przybić bo wtedy lepiej ją napniesz a lepikiem to sam nie wiem jaki morze być tego efekt:) a jak sie odchodzić to ciągnąć z wyczuciem żeby nie rozerwać noi uważać żeby sie nie zawadziła

Mi osobiście wydaje sie że taka kombinacja wytrzyma góra 4 lata a potem będziesz musiał ją zmienić bo i tak ją słońce przepali

Pozdrawiam

Posted

Nie wiem kolego jak to da rade bo ja folie to zakładam ale na krosna i wiem że musi być dobrze napięta więc jak chcesz ją na dach no to może i na lepik ale to też koszt więc jak ja bym chciał tak zrobić to przełożył bym folie przez dach przybił bym na dole dachu listwami a potem z drugiej strony żeby napiąć noi na długości od dołu do góry i powinno sie dobrze trzymać bo podobnie sie robi z folią jak pęknie a chce sie żeby dostała do końca sezonu to daje sie pasy i tak sie mocuje noi całkiem dobrze to wytrzymuje

Pozdrawiam

Posted
Z lepikiem bym nie kąbinował bo klei sie na gorąco a przecież folia topi sie w wysokiej temperaturze, dał bym te listwy tak jak łaty na dachu, folia jest najbardziej wrażliwa na podmuchy wiatru i kiedy mam luz wtedy najczęściej ulega zniszczeniu, staraj sie wyeliminować szarpanie foli przez wiatr a wtedy wytrzyma ci sporo czasu ;)
Posted
Nie lep tego dachu folią to to wydatek i robota na darmo. Latem dach się nagrzewa i masz tam wysoką temperaturę, wtedy ta folia zamieni się w lepką maź i nie będzie z tego pożytku. Dochodzą do tego wiatry więc folia musi byc napięta co nie jest dobre w mróz bo wtedy folia się kurczy i może najwyczajniej nie wytrzymać napięcia i popękać. Takie rozwiązanie na dach nie jest dobre. Papą już teraz nikt nie kryje, moze warto byłoby zainwestowac troche w blachę i łaty i mieć spokój na lata z tym dachem + wygląda to estetyczniej niż papa, a na to położona folia. Wiem że za takie cos trzeba zapłacić, ale krycie ta folią to jak syzyfowa praca bo to za rok max. 2 znowu będzie ciekło. Pozdrawiam :)
Posted

Witaj. Dzięki o informacji o właściwości kurczliwe folii. Niestety, na chwilę obecną mam dużo gorsze inne wydatki i ta folia to moja ostateczność... wiem że to tymczasowe rozwiązanie, ale coś muszę zrobić. Bedę ją kładł w niedalekiej przyszłości, to nie będę jej naciągał na siłę, tylko z umiarem.. i w jednym miejscu po środku ją jeszcze przymocuje.. lub nawet coś na nią położę po prostu, by mogła się przesuwać. Hmm. tylko w sumie na szklarniach też się ją napina... i jakoś wytrzymuje parę sezonów... więc czemu na dachu miała by nie wytrzymać?

Papą kryją.. nie kryją... jakie kto ma pieniądze i konstrukcję dachu. Ja mam prawie poziomy, przez co blacha nie jest dobrym wyjściem, bo siła deszczu bez problemu może podejść pod zakładkę.

Za rok, max dwa spokojnie na tym dachu wyląduje coś, co w pełni spełni swoje zadanie:)

Posted
Jeszcze dam ci radę bo w temacie foli jestem na bieżąco bo mam tunele foliowe ;) zakładając folie właśnie wbrew pozorom napnij ją ale nie z siłą, po prostu żeby nie było nigdzie takich flakow, teraz jest zimno więc ona jest skurczona i bardziej już sie nie sciągnie, jeśli zostawisz już teraz luz i przyjdą latem upały to wszystko ci sie rozciągnie i będzie bardzo ci ją trzaskać, wiem z własnego doświadczenia ;) u mnie folia która praktycznie powinna wytrzymać 5 sezonów wytrzymuje drugie tyle czyli 10 sezonów ;) ale nie może miec właśnie dużych luzów ;) pozdrawiam