karoha Posted October 1, 2013 Posted October 1, 2013 witam jakie ziemniaki poponujecie do zasadzenia ktore sa ,,plenne" gleba musi byc dobrze doprawiona? Quote
VoYtek8 Posted October 1, 2013 Posted October 1, 2013 Wg. mnie najlepsza jest Wineta (sam sadzę co roku i jest ok) oraz Irga, ale te to sadzę tylko jak chce mieć na wczesne. Na uprawę ziemia musi być bardzo dobrze doprawiona. Ja uprawiam ją tak: po zniwach po spręzynuje to pole, potem orze jakoś na początek wrzesnia, ale tak na płytko. I czekam na wiosnę. Jak pogoda już dobra to wożę obornik i orze głęboko, a potem bronuje to pole i jest gotowe do sadzenia. Kiedyś nie zaorałem na jesien i za rok po wykopkach pług ledwo mi wszedł w ziemię tak było twardo. Pozdrawiam Quote
Tofik Posted October 2, 2013 Posted October 2, 2013 Miałem kiedyś winetę i była ok a teraz mam denara i też nie narzekam:) Quote
Lillas Posted October 5, 2013 Posted October 5, 2013 Ja sadzę sante i polecam, ale pamiętaj nigdy nie sadź tej odmiany na wapnowanej ziemi.. bo będą parchate. Quote
VoYtek8 Posted October 5, 2013 Posted October 5, 2013 Ziemniak jakiejkolwiek odmiany będzie parchaty jeśli będzie zasadzony na ziemi która była rok-dwa lata temu zwapnowana. Pozdrawiam Quote
Recommended Posts