Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam wszystkich . Jestem poczatkujacym rolnikiem i chcialbym zadac pare pytan. Jutro jade kupic wladimirca, a na wiosne do tego osprzet. Mam 4ha swojego pola. I czy waszym zdaniiem oplaca Mi sie zaczynac wszystko od nowa. Bede chodowal max 10swin. Bedzie to dodatek do pracy.
Posted
no na osprzęt troche kasy bd musiał wydać chociaż żeby mieć podstawowe maszyny do tego Twojego władka czyli pługi kultywator i brony dobry byłby też siewnik do zboża i nawozu bo nie musiał byś pożyczać od kogoś innego a tak powiem Ci lepiej zasiewaj zboże i je sprzedawaj komuś innemu jakiemuś dużemu gospodarzowi chów trzody to trudny temat do rozważania bo ceny tuczników raz są wysokie a raz niskie dziś byłem pytać w ubojni woj. śląskie to mi powiedział 5zł z watem a prosiaki na targowisku są od 350 do 400 zł także nie opłaca się kupować prosiąt chyba że masz swoje maciory to zawsze jest inaczej. ja nie znam się na maciorach dlatego w tej kwestii nic ci nie pomoge. :)
  • 1 month later...
Posted

w łodzkim jest parę punktów gdzie możesz sprzedać zboże bez problemu, przykładowo masz 4 ha i siejesz pszenicę średnio 5t z ha i masz tira pełnego, a koleś przyjedzie do ciebie na miejsce i możesz zagadać o dalszej współpracy, ja tak zaczynałem i co roku bierze, 502522700 kampol :) powodzenia

Posted
Możesz jak Ja nastawić się na produkcję roślinną i poszukać dodatkowej ziemi do dzierżawy bo przy tak niskim areale to zarobisz raczej niewiele wliczając koszty wkładu:) Ważne jest jaką masz klasę ziemi bo od tego zależy co możesz uprawiać :) Na chwilę obecną takie mało hektarowe gospodarstwa w których jest trochę trzody,trochę drobiu trochę pola raczej mają ciężko. Pozdrawiam :)
Posted
racja sam do niedawna miałem trochę tego a trochę tego, i wszędzie dziura do zaklejenia kasą, zostawiłem krowy i parę cieląt, zboże zamiast do śrutownika poszło do sprzedania i kasa jest, cielęta rosną kiszonkę mam nawet kilka rodzajów, a resztę obsiać tym co jakąś kasę przyniesie w przyszłym roku
Posted
Dokładnie. Ja połączyłem sobie uprawę warzyw na handel z uprawą ziemi bo w tym widzę najlepsze perspektywy i tez raczej nie będę się zajmował trzodą ani bydłem na większa skalę:) Mam 30 niosek, częściowo dla siebie ale jajka biorą tez znajomi:) Myślę też o kilku gęsiach na przyszły rok ale ogólnie będę się rozwijał tylko w uprawie roślin :) Pozdrawiam :)
Posted
slowpock, to nieźle, w tym roku miałem na próbę 15 a pietruszki, bałem się o nią bo była susza, ale dała jakoś radę, urosła duuuża:) śmiałem się bo była większa jak buraki cukrowe sąsiada:) zrobiłem radełkiem radlice zawałowałem wierzchołki i posiałem pietruszkę ręcznym siewnikiem, szkoda tylko że cena jest niska, ale poczekam na zimę wtedy może będzie lepiej, miałem też dynię i przed świętem zmarłych poszła jak świeże bułeczki
Posted
To znaczy pietruszkę czy inne nowalijki uprawiam w inspektach ale to na własny użytek :) Natomiast jeśli idzie o pomidory, to zawsze w marcu, zasuwam po sadzonki i obsadzam wszystkie tunele:) W tym roku miałem 490 sadzonek Malinówki i 350 Bawolego serca :) Jakby mi się udało w marcu postawić jeszcze jeden tunel to miałbym miejsce na ponad 1000 sadzonek :) Pozdrawiam :)
Posted
Siemka. Chciał bym zacząć hodowlę świń na początku parę sztuk.Mieszkam w starym PGR-że i to nie jest moje ale Mama mówi że jest coś takiego jak "Zasiedlenie" i wszystkie rachunki itp.. są na Nas . Mam takie pytanie czy bez zawodu Rolnika mogę starać się o jakąś pomoc typu: Unia,Gmina... Czy mogę założyć działalność dotyczącą hodowli świń czy wg coś takiego jest. Z Góry dziękuje za każdą odp ... Pozdrawiam ... :)
Posted
Witaj kolego :) Bez wykształcenia rolniczego nie możesz się starać o dotacje na młodego rolnika natomiast na pewno będzie Ci się należeć coś z przyszłorocznego programu PROW na lata 2014-2020 :) Udaj się do oddziału ARiMR, przedstaw swoja sytuację i tam wszystkiego się dowiesz :) Pozdrawiam :)
Posted

Wielkie Dzięki :) A nie wiesz czasem czy mogę tą hodowlę zarejestrować tzn, chodzi Mi o coś takiego jak firma czy coś jak to działa ? Nazywa się to jakoś ? np. Hodowca Trzody jest coś takiego ?

Pozdrawiam :)

Posted
Jak jest z opłacalnością nie wiem, bo się tym nie zajmuję, natomiast w kwestii rejestracji musisz to zgłosić do Gminy, gdzie zostanie Ci nagany numer gospodarstwa i stada:) Dokładnej procedury nie znam ale tam wszystko Ci wyjaśnią:) Pozdrawiam :)
Posted

Chodzi Ci o szklarnie tak ? no właśnie czytałem twoje posty i mówiłeś że dobrze na tym wychodzisz a mam trochę podwórka i o ty pomyślałem ... :) A Ty pomidory sprzedajesz do hurtowni czy ludziom ? Pozdro :)

Posted
Wszystko dokładnie opisałem w moim temacie o tunelach foliowych:) Poczytaj sobie, tam opisałem swój rynek zbytu, odmiany które uprawiam i system upraw:) Jeśli czegoś tam nie znajdziesz, napisz a na pewno Ci odpowiem :) Jesteśmy w temacie o hodowli trzody więc tego się trzymajmy :) Pozdrawiam:)