Młody18 Posted October 4, 2013 Report Posted October 4, 2013 Witam wszystkich . Jestem poczatkujacym rolnikiem i chcialbym zadac pare pytan. Jutro jade kupic wladimirca, a na wiosne do tego osprzet. Mam 4ha swojego pola. I czy waszym zdaniiem oplaca Mi sie zaczynac wszystko od nowa. Bede chodowal max 10swin. Bedzie to dodatek do pracy. Quote
simson54 Posted October 4, 2013 Report Posted October 4, 2013 no na osprzęt troche kasy bd musiał wydać chociaż żeby mieć podstawowe maszyny do tego Twojego władka czyli pługi kultywator i brony dobry byłby też siewnik do zboża i nawozu bo nie musiał byś pożyczać od kogoś innego a tak powiem Ci lepiej zasiewaj zboże i je sprzedawaj komuś innemu jakiemuś dużemu gospodarzowi chów trzody to trudny temat do rozważania bo ceny tuczników raz są wysokie a raz niskie dziś byłem pytać w ubojni woj. śląskie to mi powiedział 5zł z watem a prosiaki na targowisku są od 350 do 400 zł także nie opłaca się kupować prosiąt chyba że masz swoje maciory to zawsze jest inaczej. ja nie znam się na maciorach dlatego w tej kwestii nic ci nie pomoge. Quote
Młody18 Posted October 5, 2013 Author Report Posted October 5, 2013 Tylko u Mnie w woj. Lodzkim trudno sprzedac zbozee gdzie mozna popytac zeby to sprzedac? A moze chodowac drob? myslAlem o indykach, kaczkach i kurach Quote
pawelxy1 Posted October 5, 2013 Report Posted October 5, 2013 Musisz sam zadecydować co chcesz hodować bo jak już zaczniesz jedno to nie bd wycofania się.A zboże popatrz czy gdzieś nie ma skupu w sąsiedniej wsi albo pytaj gospodarzy;d Quote
simson54 Posted October 5, 2013 Report Posted October 5, 2013 duże gospodarstwa na wsi na której mieszkasz na pewno kupiły by zboże od Cb bo oni potrzebują zboże bo w tym roku to nie zaciekawie sypało Quote
Rico Posted November 14, 2013 Report Posted November 14, 2013 w łodzkim jest parę punktów gdzie możesz sprzedać zboże bez problemu, przykładowo masz 4 ha i siejesz pszenicę średnio 5t z ha i masz tira pełnego, a koleś przyjedzie do ciebie na miejsce i możesz zagadać o dalszej współpracy, ja tak zaczynałem i co roku bierze, 502522700 kampol powodzenia Quote
SLOWPOCK Posted November 16, 2013 Report Posted November 16, 2013 Możesz jak Ja nastawić się na produkcję roślinną i poszukać dodatkowej ziemi do dzierżawy bo przy tak niskim areale to zarobisz raczej niewiele wliczając koszty wkładu:) Ważne jest jaką masz klasę ziemi bo od tego zależy co możesz uprawiać Na chwilę obecną takie mało hektarowe gospodarstwa w których jest trochę trzody,trochę drobiu trochę pola raczej mają ciężko. Pozdrawiam Quote
Rico Posted November 23, 2013 Report Posted November 23, 2013 racja sam do niedawna miałem trochę tego a trochę tego, i wszędzie dziura do zaklejenia kasą, zostawiłem krowy i parę cieląt, zboże zamiast do śrutownika poszło do sprzedania i kasa jest, cielęta rosną kiszonkę mam nawet kilka rodzajów, a resztę obsiać tym co jakąś kasę przyniesie w przyszłym roku Quote
SLOWPOCK Posted November 23, 2013 Report Posted November 23, 2013 Dokładnie. Ja połączyłem sobie uprawę warzyw na handel z uprawą ziemi bo w tym widzę najlepsze perspektywy i tez raczej nie będę się zajmował trzodą ani bydłem na większa skalę Mam 30 niosek, częściowo dla siebie ale jajka biorą tez znajomi:) Myślę też o kilku gęsiach na przyszły rok ale ogólnie będę się rozwijał tylko w uprawie roślin Pozdrawiam Quote
Rico Posted November 23, 2013 Report Posted November 23, 2013 slowpock, to nieźle, w tym roku miałem na próbę 15 a pietruszki, bałem się o nią bo była susza, ale dała jakoś radę, urosła duuuża:) śmiałem się bo była większa jak buraki cukrowe sąsiada:) zrobiłem radełkiem radlice zawałowałem wierzchołki i posiałem pietruszkę ręcznym siewnikiem, szkoda tylko że cena jest niska, ale poczekam na zimę wtedy może będzie lepiej, miałem też dynię i przed świętem zmarłych poszła jak świeże bułeczki Quote
SLOWPOCK Posted November 23, 2013 Report Posted November 23, 2013 To znaczy pietruszkę czy inne nowalijki uprawiam w inspektach ale to na własny użytek Natomiast jeśli idzie o pomidory, to zawsze w marcu, zasuwam po sadzonki i obsadzam wszystkie tunele:) W tym roku miałem 490 sadzonek Malinówki i 350 Bawolego serca Jakby mi się udało w marcu postawić jeszcze jeden tunel to miałbym miejsce na ponad 1000 sadzonek Pozdrawiam Quote
Rico Posted November 23, 2013 Report Posted November 23, 2013 nieźle, mam takie wolne pole około 20 a, może zagospodarowałbym właśnie pod warzywa, jaki koszt takiego tunelu i czy jest wokół tego dużo pracy? Quote
SLOWPOCK Posted November 23, 2013 Report Posted November 23, 2013 Żeby nie zaśmiecać tutaj tematu który z tunelami ma niewiele wspólnego, zapraszam do mojego tematu o tunelach w którym wszystko Ci wypisze Pozdrawiam Quote
Tobiasz Posted November 25, 2013 Report Posted November 25, 2013 Siemka. Chciał bym zacząć hodowlę świń na początku parę sztuk.Mieszkam w starym PGR-że i to nie jest moje ale Mama mówi że jest coś takiego jak "Zasiedlenie" i wszystkie rachunki itp.. są na Nas . Mam takie pytanie czy bez zawodu Rolnika mogę starać się o jakąś pomoc typu: Unia,Gmina... Czy mogę założyć działalność dotyczącą hodowli świń czy wg coś takiego jest. Z Góry dziękuje za każdą odp ... Pozdrawiam ... Quote
SLOWPOCK Posted November 25, 2013 Report Posted November 25, 2013 Witaj kolego Bez wykształcenia rolniczego nie możesz się starać o dotacje na młodego rolnika natomiast na pewno będzie Ci się należeć coś z przyszłorocznego programu PROW na lata 2014-2020 Udaj się do oddziału ARiMR, przedstaw swoja sytuację i tam wszystkiego się dowiesz Pozdrawiam Quote
Tobiasz Posted November 26, 2013 Report Posted November 26, 2013 Wielkie Dzięki A nie wiesz czasem czy mogę tą hodowlę zarejestrować tzn, chodzi Mi o coś takiego jak firma czy coś jak to działa ? Nazywa się to jakoś ? np. Hodowca Trzody jest coś takiego ? Pozdrawiam Quote
Tobiasz Posted November 26, 2013 Report Posted November 26, 2013 A nie wiesz jak jest z opłacalnością bo trochę już tu poczytałem no i mnie więcej wychodzi mi że od sztuki zarabiał bym jakieś 300zł nie licząc pracy przy nich i prądu Quote
SLOWPOCK Posted November 26, 2013 Report Posted November 26, 2013 Jak jest z opłacalnością nie wiem, bo się tym nie zajmuję, natomiast w kwestii rejestracji musisz to zgłosić do Gminy, gdzie zostanie Ci nagany numer gospodarstwa i stada:) Dokładnej procedury nie znam ale tam wszystko Ci wyjaśnią Pozdrawiam Quote
Tobiasz Posted November 26, 2013 Report Posted November 26, 2013 Dzięki Dzięki Pozdrawiam A TY Czym się zajmujesz ? Napisałem już do ARiMR i czekam na odpowiedź Quote
SLOWPOCK Posted November 26, 2013 Report Posted November 26, 2013 Ja akurat produkcja roślinną i uprawami szklarniowymi Ale chcąc hodować świnie, tez będziesz musiał się tym częściowo zając Pozdrawiam Quote
Tobiasz Posted November 26, 2013 Report Posted November 26, 2013 Chodzi Ci o szklarnie tak ? no właśnie czytałem twoje posty i mówiłeś że dobrze na tym wychodzisz a mam trochę podwórka i o ty pomyślałem ... A Ty pomidory sprzedajesz do hurtowni czy ludziom ? Pozdro Quote
SLOWPOCK Posted November 26, 2013 Report Posted November 26, 2013 Wszystko dokładnie opisałem w moim temacie o tunelach foliowych:) Poczytaj sobie, tam opisałem swój rynek zbytu, odmiany które uprawiam i system upraw:) Jeśli czegoś tam nie znajdziesz, napisz a na pewno Ci odpowiem Jesteśmy w temacie o hodowli trzody więc tego się trzymajmy Pozdrawiam:) Quote
Tobiasz Posted November 26, 2013 Report Posted November 26, 2013 Okey dzięki A jak to jest z tucznikami to po prostu chodzi tylko o wagę bez różnicy czy to knur czy locha ? Quote
SLOWPOCK Posted November 26, 2013 Report Posted November 26, 2013 Moim zdaniem mając kilka loch, bardziej opłacałby ci się handel prosiętami, ale oczywiście mogę się mylić Pozdrawiam Quote
Tobiasz Posted November 26, 2013 Report Posted November 26, 2013 Sam nie wiem prosiaki tak schodzą ? Myślisz ? ceny to tak od 350 zł do 400 zł . Ale też bym mógł taki i tak sprzedawać . Pozdrawiam Quote
Recommended Posts