montana Posted October 4, 2013 Report Posted October 4, 2013 witam ,jestem tu nowy i odrazu prosze o wasza pomoc,mianowiciemam 180 niosek 24 tygodniowych i dziennie 6 do 10 jajek ,czy to normalne ?czy one maja jeszcze czas na niesnosc? czy jest cos nie tak?prosze znawcow tematu o odpowiedz Quote
montana Posted October 11, 2013 Author Report Posted October 11, 2013 nie ma madrych ludzi na ty forum???????? Quote
VoYtek8 Posted October 11, 2013 Report Posted October 11, 2013 Na tym forum jest więcej mądrych ludzi niż Ci się wydaje. Ty do nich raczej nie należysz (przepraszam jeśli Cię uraziłem), ale tematów o tej tematyce na tym forum jest dziesiątki i naprawdę niektóre mają po kilka stron i tam jest to wytłumaczone przez znawców tematu i nie tylko. Kury teraz się nie niosą bo dzień staje się krótszy i brakuje im światła, musisz je doświetlać wieczorem i nad ranem. Napisz czym je karmisz bo może czegoś brakuje w ich diecie. Z resztą poczekaj jeszcze bo te kurki dopiero zaczynają się nieśc i jeszcze mają czas na niesienie w większych ilościach. Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted October 11, 2013 Report Posted October 11, 2013 Wojtek każdy by chciał odpowiedz na tacy nie tylko w tym temacie a poszukać to się nie chce, tak jak piszesz tematów było mnogo o kurach trzeba szukać czytać a potem zadawać pytania pozdrawiam Quote
montana Posted October 13, 2013 Author Report Posted October 13, 2013 nie watpie ze macie wiedze w tym temacie ,na forum szukalem i nic nie znalazlem,karmie pszenica pszenzytem i owsem ,warzywa i pokrzywa no i witaminy do picia , teraz juz znosza 16 .18 jaj dziennie to chyba jest ok? jak myslicie? Quote
VoYtek8 Posted October 13, 2013 Report Posted October 13, 2013 Dieta jest ok, obyś nie dawał za dużo ziemniaków i pszenicy. Jak nieśność na przyszóść będzie spadać to kup paszę i dosypuj jej do jedzenia Twoich kur. Teraz ich nieśnośc będzie rosła bo one dorastają, ale optymalnie nieść zaczną się dopiero na wiosnę. Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted October 13, 2013 Report Posted October 13, 2013 Ten problem jeszcze nie był omawiany na Forum. Popatrz Kolego na poniższe zestawienie zawartości i strawności białka. Podaję: białko ogólne g/kg * współczynnik strawności = białko strawne g/kg).Pszenica ? 119 g/kg * 0,81 = 96,4 g/kgpszenżyto ? 122 g/kg * 0,80 = 97,6 g/kgowies ? 118 g/kg * ,075 = 88,5 g/kgjęczmień ? 110 g/kg * 0,70 = 77,0 g/kgbobik ? 268 g/kg * 0,79 = 211,7 g/kgsoja ? 321 g/kg * 0,85 = 272,9 g/kgkukurydza ? 90 g/kg * 0,84 = 75,6 g/kgW 1 kg paszy dla niosek powinno być ok 165 ? 170 g białka strawnego, a w Twojej jest znacznie mniej.Nioska ponadto w zależności od temperatury potrzebuje w 1 kg paszy od 10,5 do 12,2 MJ energii. Też powinieneś zbilansować energię.Reszta już prosta, poradzisz sobie. Pozdrawiam! Quote
montana Posted October 13, 2013 Author Report Posted October 13, 2013 duzy grzegorz ,takie bzdury to mozna znalezc ,ja bym prosil o porady doswiadczonych chodowcow,ktorzy to znaja z doswiadczenia a nie z ksiazekvoytek dzieki ,a ile tej paszy dosypywac? Quote
VoYtek8 Posted October 13, 2013 Report Posted October 13, 2013 Nie wiele, Twoje kury żywią się głównie zbożami, a pasza ma im dostarczać tylko niezbędnych witamin i minerałów do budowania skorupki i tworzenia się jajek. Syp na oko tak żeby ta pasza nie leżała w karmniku tylko żeby kury ją zjadały na bieżąco. Pozdrawiam Quote
montana Posted October 13, 2013 Author Report Posted October 13, 2013 i wlasnie o takie porady chodzi ,dziekuje. a ty voytek masz kury? Quote
VoYtek8 Posted October 13, 2013 Report Posted October 13, 2013 Nie mam i nie chcę mieć bo rynek z tego co widzę się zepsuł. Jeszcze rok temu snułem plany założenia małej hodowli (jakieś 200niosek), ale teraz to na pewno tym się nie zajmę. Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted October 13, 2013 Report Posted October 13, 2013 Kolego Montana. Może nie mam doświadczenia, gdyż chowem kur zajmuję się od zaledwie 40 lat i wypisuję bzdury. Może bzdurą jest moje stwierdzenie, że aby osiągnąć nieśność średnioroczną co najmniej 65% (gdyż taka gwarantuje jakiś dochód) to trzeba kurom zapewnić odpowiednio zbilansowaną karmę. Może bzdurą jest, że białko zawarte w Twojej paszy ledwo starcza na potrzeby bytowe kur. Chylę czoła nad Twoim doświadczeniem i Twoją wiedzą. Ja przy swojej bzdurnej wiedzy i przy swoim minimalnym doświadczeniu nigdy nie odważyłby się napisać komuś że wypisuje bzdury, nawet jakby napisał, że kury można karmić samym zbożem i osiągnąć 65% nieśności. Te bzdurne 65% wynika z tego, że gdy stado miałem pod kontrolą na jaja zarodowe to taką miałem nieśność kur ogólnoużytkowych. Pozdrawiam i obiecuję, że więcej w temacie się nie odezwę! Quote
Recommended Posts