Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich.

Posiadam 100 kur niosek od kilku lat co roku kupuje pisklęta i tak uzupełniam stado.Kupuje pasze gotowa,ale wiadomo koszty są dlatego chce sam robić pasze.Dlatego potrzebuje pomocy, chodzi mi o najlepszy skład paszy tak aby kury były zdrowe i dobrze nosiły jajka.

Oto co posiadam zboża-pszenica,pszenżyto,mieszankę (owies,jęczmień) kolby kukurydzy wysuszone sporo tego-susz z pokrzyw,ziemianki,marchew(co do marchwi ja gotuje ja z ziemniakami ale niektórzy dają surowa,prubowałem kury za bardzo nie chcą jeść,jaka jest lepsza i treściwsza?) buraki.Jakie dodatki paszowe muszę dodać aby pasza była treściwa.Proszę o rady

Posted

Prawdę mówiąc to zboże masz idealne. Jak chodzi o dodatki to możesz postarać się o odpady mleczarskie bo kury potrzebują białka. Byle tylko nie były solone. Od tego ptaki mogą padać.

Do tego witaminki do wody, minerały do paszy i trochę żwirku na wybieg by miały z czego skorupki budować.