piotrxxx Posted October 5, 2013 Report Posted October 5, 2013 Witam wszystkich.Posiadam 100 kur niosek od kilku lat co roku kupuje pisklęta i tak uzupełniam stado.Kupuje pasze gotowa,ale wiadomo koszty są dlatego chce sam robić pasze.Dlatego potrzebuje pomocy, chodzi mi o najlepszy skład paszy tak aby kury były zdrowe i dobrze nosiły jajka.Oto co posiadam zboża-pszenica,pszenżyto,mieszankę (owies,jęczmień) kolby kukurydzy wysuszone sporo tego-susz z pokrzyw,ziemianki,marchew(co do marchwi ja gotuje ja z ziemniakami ale niektórzy dają surowa,prubowałem kury za bardzo nie chcą jeść,jaka jest lepsza i treściwsza?) buraki.Jakie dodatki paszowe muszę dodać aby pasza była treściwa.Proszę o rady Quote
witch Posted October 5, 2013 Report Posted October 5, 2013 Prawdę mówiąc to zboże masz idealne. Jak chodzi o dodatki to możesz postarać się o odpady mleczarskie bo kury potrzebują białka. Byle tylko nie były solone. Od tego ptaki mogą padać.Do tego witaminki do wody, minerały do paszy i trochę żwirku na wybieg by miały z czego skorupki budować. Quote
przemek2092 Posted October 6, 2013 Report Posted October 6, 2013 to co napisałeś jest dobrym dodatkiem, jeżeli szukasz zysku na tych jajkach nie rezygnował bym z gotowej paszy, ale mógł wspomóc żywienie właśnie tym co wymieniłeś, pozdrawiam Quote
Młody18 Posted October 9, 2013 Report Posted October 9, 2013 Mam pytanie . Ile musialbym trzymac kaczek i kur tak aby Mi wystarczylo obornika na 3ha rocznie? ? Quote
Recommended Posts