Skocz do zawartości

Zdjęcie

Gra rolnicza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
815 odpowiedzi w tym temacie

#281 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 12 lipiec 2013 - 22:00

Te pierwsze były sprowadzone w całości z ZSRR. Różniły się od wyprodukowanych w Polsce silnikiem. Te sprowadzone miały nieco zmodyfikowany silnik radziecki ZIS-5, a wyprodukowane w Polsce polski silnik S-43. Problem polega na tym, że silnik S-43 jest modyfikacją silnika S-42 powstałą 1954 r. w Łodzi i w tym samym roku wyjechały pierwsze kombajny z fabryki. Kombajn ŻMS-4 był produkowany na licencji, a ponieważ silnik ZIS-5 był zbyt słaby na polskie warunki licencja go nie obejmowała. Pierwsze złożone z radzieckich części w 1953 r. nie miały więc silnika i nie opuściły fabryki do czasu zamontowania silnika w następnym roku. Jak przejrzysz stare gazety z początku maja 1954 roku to przeczytasz, że pierwszy polski kombajn zbożowy wyjechał z Fabryki Maszyn Żniwnych im. M. Nowotki w Płocku 1 maja 1954 r. wprost na pochód pierwszomajowy do Warszawy. Pozdrawiam!
P.s.
Ja nie robiłem kursu kombajnisty lecz wymagany kurs BHP i nie musiałem kupować tej książki.
  • 0

#282 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 13 lipiec 2013 - 09:19

Wiec w mojej ksiazce nie jest do konca prawda napisana ale mniejsza z tym.
Co do kursu to robilem kombajn, deta, prasa i 3 rodzaje spawania i za to z gory bylo placone a na miejscu za dodatkowe ''pomoce naukowe" trzeba bylo dodatkowo placic
Pozdrawiam
Teraz Ty zadajesz:)
  • 0

#283 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 18 lipiec 2013 - 11:58

Ile % mięsa zgodnie z normą powinno się znajdować w parówkach? Pozdrawiam!
  • 0

#284 pawelxy1

pawelxy1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 18 lipiec 2013 - 15:11

80 % to moja odpowiedź
  • 0

#285 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 18 lipiec 2013 - 20:59

Ja obstawiam 75%:)
  • 0

#286 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 18 lipiec 2013 - 22:16

80% mięsa to w tych najlepszych, ja myślę że norma to jakieś 50% bo są parówki które są tanie, ale z mięsem nie mają zbyt wiele wspólnego. Pozdrawiam :)
  • 0

#287 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 18 lipiec 2013 - 22:35

Podpowiedź. Zerknijcie Koledzy na post #40 gdzie piszę o szynce. A szynka jest wyrobem bardziej delikatesowym. Pozdrawiam!
http://www.rolnik-fo...-rolniku?page=2
  • 0

#288 pawelxy1

pawelxy1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 19 lipiec 2013 - 11:52

Ja odpowiedziałem dobrze 80% bo norma to powinno być 80 % mięsa w parówkach.
  • 0

#289 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 19 lipiec 2013 - 21:23

Podaję skład parówek dla dzieci od 7 miesiąca życia za Głównym Inspektorem Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych prof. dr. Hab. Stanisławem Kowalczykiem. Dane te podał na konferencji ?Etyka w produkcji i obrocie żywnością? zorganizowaną przez Komisję Rolnictwa i Rozwoju Wsi Senatu RP w dniu 18 lipca 2013 roku.
Skład parówek z kurczaka dla dzieci ? mięso z kurcząt 5 (słownie: pięć) %, a ponadto: woda, skórki z kurczaka, tłuszcz wieprzowy, białko wieprzowe, błonnik grochowy, błonnik ziemniaczany, sól, E-331 (czyli cytrynian sodu jako stabilizator), E-621 (czyli glutaminian monosodowy jako wzmacniacz smaku i zapachu), E-415 (czyli guma ksantowa jako stabilizator i zagęstnik), E-330 (czyli kwas cytrynowy jako regulator kwasowości), E-315 (czyli kwas izoskrobiowy jako przeciwutleniacz), E-301 (czyli askorbinian sodu jako przeciwutleniacz), E0300 (czyli kwas askorbinowy jako przeciwutleniacz), E-120 (czyli koszenila jako barwnik), E-262 (czyli octan sodu jako konserwant), E-250 (czyli azotyn sodu jako konserwant), przyprawy, ekstrakty, aromaty.
Najwięcej mięsa jest w parówkach z drobiu - 41%. Są one robione z kur z ferm nieśnych. Kiedyś takie kury były utylizowane. Można powiedzieć tak, że im tańsze parówki tym więcej zawierają mięsa, ale za to gorszej jakości.
Najbliżej był VoYtek8 i on zadaje pytanie. Życzę smacznego i pozdrawiam!
  • 0

#290 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 19 lipiec 2013 - 22:50

Strzeliłem i prawie trafiłem bo wziełem to pytanie na logikę ;) Teraz sam nie mam na nic pomysłu, więc będzie proste pytanie:
Ile biegów posiada Ursus 902? Pozdrawiam :)
  • 0

#291 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 20 lipiec 2013 - 20:14

8 a ze wstecznymi 12
Pozdrawiam
  • 0

#292 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 20 lipiec 2013 - 22:12

Dobra odpowiedź :) Teraz Ty zadajesz pytanie, tylko proszę żeby nie było tak banalne jak moje ;). Pozdrawiam :)
  • 0

#293 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 20 lipiec 2013 - 23:11

Jaka nazwe przed rokiem1958 mial massey ferguson?
Pozdrawiam
  • 0

#294 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 21 lipiec 2013 - 01:22

Ta firma na początku nazywała się Hoxbridge International. I nazwa została zmieniona dopiero w 1965, ponieważ ta firma została założona w 1950 roku, w 1960 udziały w firmie kupili bracia Fergusonowie i dopiero po śmierci jednego z nich w 1965 roku, żyjący brat zmienił nazwę na firmy na Massey Ferguson. Oczywiście sam tego nie wiedziałem, ale przy okazji tego pytania znalazłem coś ciekawego: *http://www.tractoor.pl/historia-cignikow-i-maszyn-rolniczych.html . Jest tu historia większosci firm produkujących maszyny rolnicze, jakby ktoś był zainteresowany to polecam do przeczytania bo bardzo ciekawe, a szczególnie historia Ursusa i New Hollanda. Pozdrawiam :)
  • 0

#295 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 21 lipiec 2013 - 20:00

Ja Wojtku znalazlem cos takiego

Massey Ferguson ? kanadyjski koncern produkujący maszyny rolnicze.

Powstał w 1953 roku jako Massey-Harris-Ferguson Limited, od 1958 jako Massey-Ferguson. W tym samym roku firma przedstawiła swoje nowe logo, którym były trzy czerwone trójkąty stykające się wierzchołkami. Logo to używane jest przez firmę do dnia dzisiejszego. Firma kontynuuje tradycję spółki Massey-Harris Company[1]. Zanim jednak doszło do połączenia firm Harry Ferguson produkował ciągniki rolnicze początkowo we współpracy z firmą David Brown. Innowacją w ciągnikach Fergusona był skonstruowany i opatentowany przez niego trzypunktowy system zawieszania narzędzi rolniczych sterowany siłownikiem hydraulicznym. Wkład Fergusona w konstrukcje ciągników rolniczych był tak wielki, że większość produkowanych obecnie ciągników rolniczych posiada trzypunktowy układ zawieszenia narzędzi oparty na jego pomyśle.

Po zerwaniu współpracy z firmą David Brown Harry Ferguson nawiązał współpracę z Henrym Fordem, który w tamtym okresie był największym producentem ciągników rolniczych w USA. W ramach tej współpracy ciągniki firmy Ford od 1939 roku wyposażane były w układ zawieszania narzędzi systemu Fergusona. W czasie współpracy z Fordem w USA, Ferguson nawiązał współprace z brytyjską firmą Standard Motor Company, która od 1946 roku produkowała ciągniki rolnicze na rynek Wielkiej Brytanii, pod marką "Ferguson". W 1947 roku doszło do zerwania współpracy pomiędzy firmą Ford a Harrym Fergusonem, a sprawa stosowania systemu Fergusona w ciągnikach Forda znalazła swój finał w sądzie. Po odejściu od Forda Ferguson zaczął dostarczać na rynek amerykański produkowane w Wielkiej Brytanii ciągniki "Ferguson", wytwarzane przez Standard Motor Company. W tym samym czasie w Detroit Harry Ferguson wybudował swoją własną fabrykę, która od 1948 roku produkowała ciągniki na rynek amerykański. W 1953 roku doszło do połączenia firm Massey-Harris z firmą Harry'ego Fergusona. Kilka lat po fuzji obu przedsiębiorstw nadal produkowano ciągniki pod marką "Ferguson" jak i "Massey-Harris" sytuacja taka trwała do roku 1957. W 1959 roku firma Massey-Ferguson przejęła brytyjską firmę Perkins produkującą silniki wysokoprężne. Obecnie właścicielem firmy jest konsorcjum AGCO.

W 1974 roku polski producent ciągników rolniczych, Zakłady Mechaniczne Ursus, zakupił licencję na produkcję serii 200 i 500.

Pozdrawiam
  • 0

#296 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 21 lipiec 2013 - 20:11

No to różne źródła mamy i inne rzeczy nam podają :) Uznajesz moją odpowiedź? Pozdrawiam :)
  • 0

#297 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 21 lipiec 2013 - 21:09

OK teraz ty zadajesz:)
Pozdrawiam
  • 0

#298 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 24 lipiec 2013 - 21:39

A czemu na starych kombajnach pisało massey- harris? trzeba poczytać w necie jak to jest .pozdrawiam
  • 0

#299 pawelxy1

pawelxy1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 29 lipiec 2013 - 17:14

kto zadaje? Bo nudno;d
  • 0

#300 Tofik

Tofik

V.I.P