Tofik Posted July 11, 2013 Report Posted July 11, 2013 To skoro jestesmy przy kombajnach to moje pytanie brzmi: W którym roku zaczęto produkować kombajny zbożowe w Polsce? Pozdrawiam Quote
Tofik Posted July 11, 2013 Report Posted July 11, 2013 DuzyGrzegorzu wedlug zrodla ktory posiadam pierwszym kombajnem zbozowym ktory opuscil fabryke FMŻ w Płocku byl samobiezny kombajn zbozowy ŻMS-4 (wykonany wedlug dokumentacji radzieckiej)nie byl to rok 1954:)Ale jestes blisko:)Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted July 11, 2013 Report Posted July 11, 2013 Nie byłem blisko tylko dokładnie podałem. Kombajn ŻMS-4 czyli radziecka kopia IH-123 SP nie była w Polsce produkowana. Ciekawostką jest że ŻMS-4 miał przenośnik taśmowy w hederze. Pozdrawiam! Quote
Tofik Posted July 12, 2013 Report Posted July 12, 2013 Jak robilem kurs kombajnisty musialem kupic oczywiscie ksiazke a w niej wyraznie pisze ze:''Poczatek produkcji konbajnow zbozowych w Polsce datuje sie od 1953r. Juz w 1953r. brame fabryki FMŻ w Płocku opuszcza 40szt. samobieznych kombajnow zbozowych ŻMS-4, wykonanych wedlug dokumentacji radzieckiej" Wiec ja oparlem sie na tym. Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted July 12, 2013 Report Posted July 12, 2013 Te pierwsze były sprowadzone w całości z ZSRR. Różniły się od wyprodukowanych w Polsce silnikiem. Te sprowadzone miały nieco zmodyfikowany silnik radziecki ZIS-5, a wyprodukowane w Polsce polski silnik S-43. Problem polega na tym, że silnik S-43 jest modyfikacją silnika S-42 powstałą 1954 r. w Łodzi i w tym samym roku wyjechały pierwsze kombajny z fabryki. Kombajn ŻMS-4 był produkowany na licencji, a ponieważ silnik ZIS-5 był zbyt słaby na polskie warunki licencja go nie obejmowała. Pierwsze złożone z radzieckich części w 1953 r. nie miały więc silnika i nie opuściły fabryki do czasu zamontowania silnika w następnym roku. Jak przejrzysz stare gazety z początku maja 1954 roku to przeczytasz, że pierwszy polski kombajn zbożowy wyjechał z Fabryki Maszyn Żniwnych im. M. Nowotki w Płocku 1 maja 1954 r. wprost na pochód pierwszomajowy do Warszawy. Pozdrawiam!P.s.Ja nie robiłem kursu kombajnisty lecz wymagany kurs BHP i nie musiałem kupować tej książki. Quote
Tofik Posted July 13, 2013 Report Posted July 13, 2013 Wiec w mojej ksiazce nie jest do konca prawda napisana ale mniejsza z tym.Co do kursu to robilem kombajn, deta, prasa i 3 rodzaje spawania i za to z gory bylo placone a na miejscu za dodatkowe ''pomoce naukowe" trzeba bylo dodatkowo placicPozdrawiamTeraz Ty zadajesz:) Quote
DuzyGrzegorz Posted July 18, 2013 Report Posted July 18, 2013 Ile % mięsa zgodnie z normą powinno się znajdować w parówkach? Pozdrawiam! Quote
VoYtek8 Posted July 18, 2013 Report Posted July 18, 2013 80% mięsa to w tych najlepszych, ja myślę że norma to jakieś 50% bo są parówki które są tanie, ale z mięsem nie mają zbyt wiele wspólnego. Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted July 18, 2013 Report Posted July 18, 2013 Podpowiedź. Zerknijcie Koledzy na post #40 gdzie piszę o szynce. A szynka jest wyrobem bardziej delikatesowym. Pozdrawiam!http://www.rolnik-forum.pl/Thread-nie-dla-gmo-ratuj-si%C4%99-rolniku?page=2 Quote
pawelxy1 Posted July 19, 2013 Report Posted July 19, 2013 Ja odpowiedziałem dobrze 80% bo norma to powinno być 80 % mięsa w parówkach. Quote
DuzyGrzegorz Posted July 19, 2013 Report Posted July 19, 2013 Podaję skład parówek dla dzieci od 7 miesiąca życia za Głównym Inspektorem Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych prof. dr. Hab. Stanisławem Kowalczykiem. Dane te podał na konferencji ?Etyka w produkcji i obrocie żywnością? zorganizowaną przez Komisję Rolnictwa i Rozwoju Wsi Senatu RP w dniu 18 lipca 2013 roku.Skład parówek z kurczaka dla dzieci ? mięso z kurcząt 5 (słownie: pięć) %, a ponadto: woda, skórki z kurczaka, tłuszcz wieprzowy, białko wieprzowe, błonnik grochowy, błonnik ziemniaczany, sól, E-331 (czyli cytrynian sodu jako stabilizator), E-621 (czyli glutaminian monosodowy jako wzmacniacz smaku i zapachu), E-415 (czyli guma ksantowa jako stabilizator i zagęstnik), E-330 (czyli kwas cytrynowy jako regulator kwasowości), E-315 (czyli kwas izoskrobiowy jako przeciwutleniacz), E-301 (czyli askorbinian sodu jako przeciwutleniacz), E0300 (czyli kwas askorbinowy jako przeciwutleniacz), E-120 (czyli koszenila jako barwnik), E-262 (czyli octan sodu jako konserwant), E-250 (czyli azotyn sodu jako konserwant), przyprawy, ekstrakty, aromaty.Najwięcej mięsa jest w parówkach z drobiu - 41%. Są one robione z kur z ferm nieśnych. Kiedyś takie kury były utylizowane. Można powiedzieć tak, że im tańsze parówki tym więcej zawierają mięsa, ale za to gorszej jakości.Najbliżej był VoYtek8 i on zadaje pytanie. Życzę smacznego i pozdrawiam! Quote
VoYtek8 Posted July 19, 2013 Report Posted July 19, 2013 Strzeliłem i prawie trafiłem bo wziełem to pytanie na logikę Teraz sam nie mam na nic pomysłu, więc będzie proste pytanie:Ile biegów posiada Ursus 902? Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted July 20, 2013 Report Posted July 20, 2013 Dobra odpowiedź Teraz Ty zadajesz pytanie, tylko proszę żeby nie było tak banalne jak moje . Pozdrawiam Quote
Tofik Posted July 20, 2013 Report Posted July 20, 2013 Jaka nazwe przed rokiem1958 mial massey ferguson?Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted July 21, 2013 Report Posted July 21, 2013 Ta firma na początku nazywała się Hoxbridge International. I nazwa została zmieniona dopiero w 1965, ponieważ ta firma została założona w 1950 roku, w 1960 udziały w firmie kupili bracia Fergusonowie i dopiero po śmierci jednego z nich w 1965 roku, żyjący brat zmienił nazwę na firmy na Massey Ferguson. Oczywiście sam tego nie wiedziałem, ale przy okazji tego pytania znalazłem coś ciekawego: *http://www.tractoor.pl/historia-cignikow-i-maszyn-rolniczych.html . Jest tu historia większosci firm produkujących maszyny rolnicze, jakby ktoś był zainteresowany to polecam do przeczytania bo bardzo ciekawe, a szczególnie historia Ursusa i New Hollanda. Pozdrawiam Quote
Tofik Posted July 21, 2013 Report Posted July 21, 2013 Ja Wojtku znalazlem cos takiego Massey Ferguson ? kanadyjski koncern produkujący maszyny rolnicze. Powstał w 1953 roku jako Massey-Harris-Ferguson Limited, od 1958 jako Massey-Ferguson. W tym samym roku firma przedstawiła swoje nowe logo, którym były trzy czerwone trójkąty stykające się wierzchołkami. Logo to używane jest przez firmę do dnia dzisiejszego. Firma kontynuuje tradycję spółki Massey-Harris Company[1]. Zanim jednak doszło do połączenia firm Harry Ferguson produkował ciągniki rolnicze początkowo we współpracy z firmą David Brown. Innowacją w ciągnikach Fergusona był skonstruowany i opatentowany przez niego trzypunktowy system zawieszania narzędzi rolniczych sterowany siłownikiem hydraulicznym. Wkład Fergusona w konstrukcje ciągników rolniczych był tak wielki, że większość produkowanych obecnie ciągników rolniczych posiada trzypunktowy układ zawieszenia narzędzi oparty na jego pomyśle. Po zerwaniu współpracy z firmą David Brown Harry Ferguson nawiązał współpracę z Henrym Fordem, który w tamtym okresie był największym producentem ciągników rolniczych w USA. W ramach tej współpracy ciągniki firmy Ford od 1939 roku wyposażane były w układ zawieszania narzędzi systemu Fergusona. W czasie współpracy z Fordem w USA, Ferguson nawiązał współprace z brytyjską firmą Standard Motor Company, która od 1946 roku produkowała ciągniki rolnicze na rynek Wielkiej Brytanii, pod marką "Ferguson". W 1947 roku doszło do zerwania współpracy pomiędzy firmą Ford a Harrym Fergusonem, a sprawa stosowania systemu Fergusona w ciągnikach Forda znalazła swój finał w sądzie. Po odejściu od Forda Ferguson zaczął dostarczać na rynek amerykański produkowane w Wielkiej Brytanii ciągniki "Ferguson", wytwarzane przez Standard Motor Company. W tym samym czasie w Detroit Harry Ferguson wybudował swoją własną fabrykę, która od 1948 roku produkowała ciągniki na rynek amerykański. W 1953 roku doszło do połączenia firm Massey-Harris z firmą Harry'ego Fergusona. Kilka lat po fuzji obu przedsiębiorstw nadal produkowano ciągniki pod marką "Ferguson" jak i "Massey-Harris" sytuacja taka trwała do roku 1957. W 1959 roku firma Massey-Ferguson przejęła brytyjską firmę Perkins produkującą silniki wysokoprężne. Obecnie właścicielem firmy jest konsorcjum AGCO. W 1974 roku polski producent ciągników rolniczych, Zakłady Mechaniczne Ursus, zakupił licencję na produkcję serii 200 i 500. Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted July 21, 2013 Report Posted July 21, 2013 No to różne źródła mamy i inne rzeczy nam podają Uznajesz moją odpowiedź? Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted July 24, 2013 Report Posted July 24, 2013 A czemu na starych kombajnach pisało massey- harris? trzeba poczytać w necie jak to jest .pozdrawiam Quote
Recommended Posts