VoYtek8 Posted February 7, 2013 Report Posted February 7, 2013 Oj strzeliłem, trafiłem i teraz mam spory problem bo muszę ja zagadkę wymyślić, a zielonego pojęcia nie mam jaką . Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted February 7, 2013 Report Posted February 7, 2013 Kwaśnego odczynu gleby oraz dużej ilości wody podczas uprawy potrzebujeA. aronia i żurawina.B. żurawina i rokitnik.C. borówka wysoka i aronia.D. borówka wysoka i żurawina. Może takie pytanie was zaskoczy i będziecie musieli się trochę pogłowić. Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted February 7, 2013 Report Posted February 7, 2013 Zaskoczyłeś nawet mnie VoYtek8. Powiem szczerze, że nie znam wymagania tych roślin z wyjątkiem aronii.Pogłówkuję i spróbuje podejść do tego jak informatyk (informatyka to nauka o informacji, a nie o komputerach). Zakładam, że nie znasz zasad psychologii i zasad układania testów. Do takiego wniosku doszedłem przeglądając profil i czytając dotychczasowe posty (bez urazy). Pytanie ma być trudne dla osób z podobną wiedzą i doświadczeniem jak układający pytania, czyli również dla osoby układającej pytania, więc osoba układająca pytanie stara się zapamiętać i podświadomie zapisuje je częściej, najlepiej w każdej z przykładowych odpowiedzi, tym bardziej, że pora jest późna, a cienie padające od lampy nie są symetryczne i bardzo rozpraszają. Przeliczmy:Żurawina - 3 razy.Borówka wysoka - 2 razy.Rokitnik - 1 raz.Aronia - 1 raz (odpada bo odpowiedzi prawidłowe to rośliny rosnące na glebach kwaśnych inaczej byś tego tak nie podkreślił w pytaniu, a aronia rośnie na glebach o odczynie zbliżonym do obojętnego).Żurawina i borówka występuje najczęściej, ponadto tylko te dwie rośliny występują w każdej z odpowiedzi do wyboru. Stawiam na żurawinę i borówkę wysoką z co najmniej 85% pewnością. Quote
VoYtek8 Posted February 8, 2013 Report Posted February 8, 2013 Brawo trafiłeś! Wiem że to pytanie nie jest zbyt trudne i dla prawdziwego rolnika (człowieka myślącego) nie powinno sprawić problemu. Prawda jest taka że nie miałem pomysłu na pytanie dlatego to jest takie proste. Masz dobry sposób rozumowania Czekam teraz na Twoją zagadkę. Pozdrawiam:) Quote
DuzyGrzegorz Posted February 8, 2013 Report Posted February 8, 2013 Koniowate to najbardziej wytrzymałe ssaki. Najbardziej wytrzymały z nich, osioł zajmuje drugie miejsce wśród ssaków w wyścigu na 100 km. Który ssak zajmuje najwyższe miejsce na podium? Dla ułatwienia podam, że odpowiedź na to pytanie jest znana od co najmniej 490 roku p.n.e. Quote
Miki Posted February 8, 2013 Report Posted February 8, 2013 O ile sie dobrze oriętuje to pies husky ale głowy sobie uciąć nie dam Quote
DuzyGrzegorz Posted February 8, 2013 Report Posted February 8, 2013 Nie pies. Psowate się nie pocą, nie mogą zatem wytrzymać dużego wysiłku przez długi czas. Sprawdź podpowiedź. Quote
pawelxy1 Posted February 8, 2013 Report Posted February 8, 2013 Grzegorz czy to woły albo Bawoły? Quote
DuzyGrzegorz Posted February 8, 2013 Report Posted February 8, 2013 Biegacz stąd to ułatwienie z bitwą pod Maratonem. Żaden ssak nie pokona człowieka w biegu na 100 km lub dłuższym.To druga zagadka, tym razem prosta dla uważnych forumowiczów. Jedna z roślin warzywniczych popularnie uprawiana w Polsce, pochodząca z Azji środkowej, nie znosi wiatru i wymaga osłonięcia przed nim. Co to za roślina? Quote
DuzyGrzegorz Posted February 8, 2013 Report Posted February 8, 2013 Papryka i ziemniak to bardzo blisko spokrewnione rośliny pochodzące z Ameryki. Quote
DuzyGrzegorz Posted February 8, 2013 Report Posted February 8, 2013 To ogórek. Pisałem o tym ja i Miki - http://www.rolnik-forum.pl/Thread-czy-mo%C5%BCna-zarobi%C4%87-na-og%C3%B3rkach?highlight=og%C3%B3rkiNastępne, bardzo, ale to bardzo podchwytliwe. Czy kosę się klepie? Quote
VoYtek8 Posted February 8, 2013 Report Posted February 8, 2013 Bym zgadł, ale gdy rozwijaliście ten wątek to mnie jeszcze na forum nie było Co do nowego pytania to kosę się klepie, to bardzo trudne zajęcie teraz mało osób potrafi zrobić to prawidłowo, mój dziadek potrafił, ale niestety zmarł i jeszcze mój sąsiad robi to po mistrzowsku ale jest już po 80. Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted February 8, 2013 Report Posted February 8, 2013 Uznam Ci odpowiedź, choć kosy się nie klepie lecz klepie się babkę! Kosę kładziesz na babce tak aby samo ostrze było ok 0,5 mm nad powierzchnią babki. Klepiesz babkę tuż przy kosie. Raz na 3-5 uderzeń ręka ci trochę zejdzie i zawadzisz odrobinę za ostrze kosy. Nie możesz uderzyć młotkiem dalej niż 1 mm od krawędzi ostrza bo kosa się "zrybi" (pofałduje) i będzie do wyrzucenia. Jeżeli Ty trafiasz młotkiem z dokładnością ok. 3 mm więc bij w babkę ok pół milimetra przed ostrzem a i tak co kilka razy trafisz młotkiem w kosę, jednak dzięki temu fortelowi nie głębiej niż 1 mm od krawędzi ostrza. To naprawdę bardzo proste. Spróbuj kiedyś. Teraz Ty zadajesz pytanie. Quote
VoYtek8 Posted February 9, 2013 Report Posted February 9, 2013 Ja tam nigdy tego nie próbowałem nawet robić, zawsze to ktoś za mnie robił z resztą kosy to ja nie używam gdzieś w stodole albo garażu leżą ze 3 tępe i nie bardzo się do użytku nadające. Hmmm i znowu niestety zgadłem i muszę się pogłowić nad pytaniem... Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted February 9, 2013 Report Posted February 9, 2013 Zastosowana w ciągu roku dawka obornika na 1 ha, zgodnie z zasadą Zwykłej Dobrej PraktykiRolniczej, nie powinna dostarcza azotu więcej niż:A. 120 kg.B. 150 kg.C. 170 kg.D. 200 kg. Quote
VoYtek8 Posted February 10, 2013 Report Posted February 10, 2013 Niestety źle, myślcie dalej. Pozdrawiam Quote
grzepaku1 Posted February 10, 2013 Report Posted February 10, 2013 trudno to sprecyzować bo w dużej mierze zależy od rodzaju obornika Quote
Recommended Posts