grzepaku1 Posted February 15, 2013 Report Posted February 15, 2013 chyba nie ma różnicy bo koń ciągnie i koniak też. Quote
pawelxy1 Posted February 15, 2013 Report Posted February 15, 2013 Duży Grzegorz : Taka jak pomiędzy rumem a rumakiem Quote
DuzyGrzegorz Posted February 15, 2013 Report Posted February 15, 2013 Brawo Paweł!!!Twoja kolej! Quote
pawelxy1 Posted February 16, 2013 Report Posted February 16, 2013 24 000 - liczba mieszkańców pewnego miasta8 000 -l mężczyzn7 000 - l kobiet9 000 - l dzieci5 000 - mężczyzn myśli o rolnictwieIle % mężczyzn na całą liczbę ludności chce mieć swe gospodarstwo?? Quote
grzepaku1 Posted February 17, 2013 Report Posted February 17, 2013 pytanie nie do rozwiązania nie logiczne moim zdaniem Quote
kubusjettaII Posted February 17, 2013 Report Posted February 17, 2013 według moich obliczeń wychodzi około 21%, a dokładnie 20,8334%, ale mogę się mylić. Quote
pawelxy1 Posted February 17, 2013 Report Posted February 17, 2013 Kuba ma racje:) Brawo 20.8334 % Wystarczyło:24 000 - 100%5 000 - x%i na krzyż Quote
grzepaku1 Posted February 17, 2013 Report Posted February 17, 2013 myślenie o rolnictwie nie równa się z chęcią posiadania gospodarstwa to pytanie powinno brzmieć 5000 mężczyzn chce mieć swoje gospodarstwa jaki to procent ludności ja tak to rozumuję Quote
kubusjettaII Posted February 19, 2013 Report Posted February 19, 2013 nie przychodzi mi nic ciekawego do głowy,trochę banalnie, ale może tak:była i bywa taka maszyna do koszenia zbóż produkcji FMŻ we współpracy z traktorem podajcie model maszyny i potoczną nazwę jaka nosi? Quote
VoYtek8 Posted February 20, 2013 Report Posted February 20, 2013 Jest to Bizon ZO20 jest to mały kombajn zbożowy podczepiany do ciągnika, jest w sumie rzadko spotykana na żywo nigdy jej nie widziałem tylko na zdjęciach i filmikach. Jak ktoś nie wie o co mi chodzi to niech to obejrzy . Pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted February 20, 2013 Report Posted February 20, 2013 tak VoYtek a kojarzysz jego nazwę potoczną? Quote
VoYtek8 Posted February 21, 2013 Report Posted February 21, 2013 Zielonego pojęcia nie mam jak się potocznie mówi na ten kombajn, w życiu nie widziałem na żywo tej maszyny, nie znam nikogo kto posiada taki sprzęt. Pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted February 21, 2013 Report Posted February 21, 2013 zagon-to jego potoczna nazwa. spoko i tak wymyślasz. Quote
VoYtek8 Posted February 22, 2013 Report Posted February 22, 2013 W którymś wątku poruszane było rolnictwo ekologiczne więc pytanie adekwatne do tamtego tematu:W gospodarstwie ekologicznym do nawożenia mineralnego można zastosowaćA. siarczan potasu.B. wapno tlenkowe.C. saletrę amonową.D. superfosfat potrójny granulowanyPozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted March 8, 2013 Report Posted March 8, 2013 No panowie ktoś odpowie w końcu? Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted March 8, 2013 Report Posted March 8, 2013 W gospodarstwach ekologicznych można stosować nawozy zawierające w swoim składzie wyłącznie substancje zawarte w załączniku I do Rozporządzenia Komisji (WE) Nr 889/2008. Nawozy te muszą być oznaczone znakiem "WE". Z popularnych nawozów takim znakiem mogą być oznaczone: Surowa sól potasowa lub kainit,Siarczan potasu zawierający sól magnezu - uzyskiwany z surowych soli potasowych z bezpośredniego wydobycia,Węglan wapnia - kreda, margiel, mielony wapń, ameliorant bretoński, (maerl), kreda fosforowa) - tylko pochodzenia naturalnego,Węglan magnezu i wapnia - tylko pochodzenia naturalnego np. kreda magnezowa, mielony wapń magnezowy, wapień,Siarczan magnezowy (kizeryt) - tylko pochodzenia naturalnego,Roztwór chlorku wapnia - tylko do opryskiwania jabłoni po stwierdzeniu niedoboru wapnia,Siarczan wapnia (gips)Wapno przemysłowe uzyskiwane w produkcji cukru.Wapno przemysłowe uzyskiwane w produkcji soli próżniowej.Prawidłowa jest odpowiedź A, ale tylko wtedy gdy na etykiecie widnieje znak "WE". Jeżeli tego znaku niema to stosować siarczanu potasu nie wolno.Gratuluję świetnego pytania VoYtek8! Pozdrowienia! Quote
VoYtek8 Posted March 8, 2013 Report Posted March 8, 2013 No zgadłeś jest to odpowiedź A, więc teraz Ty wymyślasz Naprawdę to pytanie uważasz za świetne? Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted March 8, 2013 Report Posted March 8, 2013 Nie ja uważam że jest świetne tylko ono jest świetne. Wiesz ile papierów musiałem przerzucić, a ile przy tym się nauczyłem!Nie potrafię zadać równie świetnego pytania, ale spróbuję.Najwięcej świń w Polsce hodują wielkopolscy rolnicy. W województwie tym jest:A - 10% pogłowia świń w Polsce,B - 15% pogłowia świń w Polsce,C - 20% pogłowia świń w Polsce,D - 25% pogłowia świń w Polsce,E - 30% pogłowia świń w Polsce. Quote
VoYtek8 Posted March 9, 2013 Report Posted March 9, 2013 No to Ci się to pytanie udało Od paru dobrych chwil chodze po internecie i szukam jakiejś sensownej odpowiedzi jednak nic jeszcze nie znalazłem... Odpowiedzi jest aż pięć, a rożnica pomiędzy nimi tylko 5%. Jednak po przeczytaniu paru materiałów z GUS-u stwierdzam że to odpowiedź C 20%. Doskonałe pytanie wymyśliłeś. Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted March 9, 2013 Report Posted March 9, 2013 Prawidłowo! A swoją drogą to nie myślałem, że Wielkopolska jest takim świńskim zagłębiem. Kiedyś to było Mazowsze, Pomorze i Kujawy. Te dane GUS mnie zaskoczyły. Kujawsko-pomorskie jest na drugim miejscu.Twoja kolej!Pozdrowienia! Quote
VoYtek8 Posted March 9, 2013 Report Posted March 9, 2013 Heh, nie spodziewałem się że odpowiem na tak trudne pytanie, do dziś myślałem że najwięcej świń jest na Mazowszu i Lubelszczyźnie, a że w Wielkopolsce to się nawet nie spodziewałem. Nie mam już za bardzo pomysłów żeby napisać coś sensownego więc moje pytanie brzmi tak: Do agregowania z dwuosiowymi przyczepami skrzyniowymi należy bezwzględnie używać ciągników rolniczych które posiadają:A. Napęd na przednią oś.B. Dolny zaczep transportowy.C. Instalację sprężonego powietrza.D. WOM z obrotami niezależnymi. Pytanie proste, więc myślę że z odpowiedzią nie będzie problemu. Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted March 9, 2013 Report Posted March 9, 2013 Poprawna odpowiedź! Teraz Ty wymyślasz pytanie. Pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted March 25, 2013 Report Posted March 25, 2013 panowie nie mam konkretnego pytania, oddaję swoją kolejkę niech ktoś mnie zastąpi. Quote
Recommended Posts