Jump to content

Recommended Posts

• Replies 815
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

24 000 - liczba mieszkańców pewnego miasta

8 000 -l mężczyzn

7 000 - l kobiet

9 000 - l dzieci

5 000 - mężczyzn myśli o rolnictwie

Ile % mężczyzn na całą liczbę ludności chce mieć swe gospodarstwo??

Posted
Jest to Bizon ZO20 jest to mały kombajn zbożowy podczepiany do ciągnika, jest w sumie rzadko spotykana na żywo nigdy jej nie widziałem tylko na zdjęciach i filmikach. Jak ktoś nie wie o co mi chodzi to niech to obejrzy
. Pozdrawiam :)
Posted

W którymś wątku poruszane było rolnictwo ekologiczne więc pytanie adekwatne do tamtego tematu:

W gospodarstwie ekologicznym do nawożenia mineralnego można zastosować

A. siarczan potasu.

B. wapno tlenkowe.

C. saletrę amonową.

D. superfosfat potrójny granulowany

Pozdrawiam :)

• 2 weeks later...
Posted

W gospodarstwach ekologicznych można stosować nawozy zawierające w swoim składzie wyłącznie substancje zawarte w załączniku I do Rozporządzenia Komisji (WE) Nr 889/2008. Nawozy te muszą być oznaczone znakiem "WE". Z popularnych nawozów takim znakiem mogą być oznaczone:

Surowa sól potasowa lub kainit,

Siarczan potasu zawierający sól magnezu - uzyskiwany z surowych soli potasowych z bezpośredniego wydobycia,

Węglan wapnia - kreda, margiel, mielony wapń, ameliorant bretoński, (maerl), kreda fosforowa) - tylko pochodzenia naturalnego,

Węglan magnezu i wapnia - tylko pochodzenia naturalnego np. kreda magnezowa, mielony wapń magnezowy, wapień,

Siarczan magnezowy (kizeryt) - tylko pochodzenia naturalnego,

Roztwór chlorku wapnia - tylko do opryskiwania jabłoni po stwierdzeniu niedoboru wapnia,

Siarczan wapnia (gips)

Wapno przemysłowe uzyskiwane w produkcji cukru.

Wapno przemysłowe uzyskiwane w produkcji soli próżniowej.

Prawidłowa jest odpowiedź A, ale tylko wtedy gdy na etykiecie widnieje znak "WE". Jeżeli tego znaku niema to stosować siarczanu potasu nie wolno.

Gratuluję świetnego pytania VoYtek8! Pozdrowienia!

Posted

Nie ja uważam że jest świetne tylko ono jest świetne. Wiesz ile papierów musiałem przerzucić, a ile przy tym się nauczyłem!

Nie potrafię zadać równie świetnego pytania, ale spróbuję.

Najwięcej świń w Polsce hodują wielkopolscy rolnicy. W województwie tym jest:

A - 10% pogłowia świń w Polsce,

B - 15% pogłowia świń w Polsce,

C - 20% pogłowia świń w Polsce,

D - 25% pogłowia świń w Polsce,

E - 30% pogłowia świń w Polsce.

Posted
No to Ci się to pytanie udało ;) Od paru dobrych chwil chodze po internecie i szukam jakiejś sensownej odpowiedzi jednak nic jeszcze nie znalazłem... Odpowiedzi jest aż pięć, a rożnica pomiędzy nimi tylko 5%. Jednak po przeczytaniu paru materiałów z GUS-u stwierdzam że to odpowiedź C 20%. Doskonałe pytanie wymyśliłeś. Pozdrawiam :)
Posted

Prawidłowo! A swoją drogą to nie myślałem, że Wielkopolska jest takim świńskim zagłębiem. Kiedyś to było Mazowsze, Pomorze i Kujawy. Te dane GUS mnie zaskoczyły. Kujawsko-pomorskie jest na drugim miejscu.

Twoja kolej!

Pozdrowienia!

Posted

Heh, nie spodziewałem się że odpowiem na tak trudne pytanie, do dziś myślałem że najwięcej świń jest na Mazowszu i Lubelszczyźnie, a że w Wielkopolsce to się nawet nie spodziewałem. ;)

Nie mam już za bardzo pomysłów żeby napisać coś sensownego więc moje pytanie brzmi tak:

Do agregowania z dwuosiowymi przyczepami skrzyniowymi należy bezwzględnie używać ciągników rolniczych które posiadają:

A. Napęd na przednią oś.

B. Dolny zaczep transportowy.

C. Instalację sprężonego powietrza.

D. WOM z obrotami niezależnymi.

Pytanie proste, więc myślę że z odpowiedzią nie będzie problemu. Pozdrawiam :)

• 3 weeks later...