michal135791 Posted October 6, 2013 Report Posted October 6, 2013 Chodzę do 1 gimnazjum i się tak zastanawiam czego warto się uczyć w gimnazjum . jakich przedmiotów szkolnych się uczyć żeby potem były przydatne w rolnictwie , na tym takim sprawdzianie młody rolnik , jakim poświęcać mniejszą uwagę ale też ich się uczyć żeby przydały sie ogólnie w życiu ? Macie do wyboru : Polski , matma , historia , angielski , niemiecki , fizyka , wf , religia , informatyka , wos , geografia , chemia , muzyka , wdż , plastyka, biologia . Czekam na pomoc . Quote
VoYtek8 Posted October 6, 2013 Report Posted October 6, 2013 No to tak: ucz się Polskiego żeby nie robić błędów językowych w wnioskach o dopłaty itd. Matematyka też się przyda bo będziesz musiał czasem coś sobie policzyć. Języki się przydadzą bo książki serwisowe do niektórych maszyn są pisane w obcych językach. Na w-f-ie też pasowałoby żebyś popracował żebyś nie był gospodarzem z brzuszkiem. Jednak najważniejsza to chyba jest chemia bo potem będziesz miał do czynienia z nawozami sztucznymi, biologie bo to związane z roslinami i zwierzętami, a o tym warto wiedzieć oraz geografię bo tam uczysz się o ogólnie o ziemi a jako gospodarz będziesz miał z nią do czynienia. Podsumowując teraz ucz się najlepiej wszystkiego, uwagi możesz nie przykładać np. do plastyki albo do muzyki. Pozdrawiam Quote
anesia Posted October 6, 2013 Report Posted October 6, 2013 Mam syna w podstawówce i jak biedakowi nie chce się uczyć,to pyta po co to potrzebne.Przyda się wszystko i uwierz chłopie,że szkoła to najlepsze lata w życiu. Quote
bardzomalorolny Posted October 6, 2013 Report Posted October 6, 2013 Z tym że najlepsze lata w życiu to się nie zgodzę z koleżanką . Chodzę do 3 technikum i mimo że w szkole jest fajna admosfera i źle się nie uczę to jednak są to najgorsze lata. Wszyscy mówią że szkoła jest jak praca i z tym też się nie zgodzę. Już pomijając kwestie pieniężne. Pracownik przychodzi do domu i ma czas wolny, nie bieże pracy do domu. A jak ktoś na wsi mieszka to ciężko jest. Bo po szkole trzeba porobić w gospodarstwie, pouczyć się itp. A w gimnazjum to się tak uczyłem żeby się dostać do jakiejś szkoły, czyli średnio. Lepiej jest już w technikum bo masz przedmioty zawodowe bezpośrednio przygotowujące Cię do zawodu i nauka bardziej cieszy. Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted October 6, 2013 Report Posted October 6, 2013 poczekaj z 10 lat a jak ci się przypomni szkoła to sobie wtedy pomyślisz że szkoła była super i chciał byś do tych czasów wrócić teraz to dla ciebie to nie do zrozumienia za nic, ale zobaczysz że tak będzie ;] pozdrawiam Quote
ania1983 Posted October 6, 2013 Report Posted October 6, 2013 popieram...poczekaj kilka lat a będziesz widział jak można tęsknić za szkolnymi czasami...miałam rozwinąć, ale chyba dzisiaj mam zbyt podły nastrój i przypadkiem mogła bym napisać coś czego nei chcę Quote
bardzomalorolny Posted October 6, 2013 Report Posted October 6, 2013 Nie przeczę, być może, bo koledzy są super, zgrana klasa i wogóle jest fajnie. Tylko żeby część przedmiotów zlikwidowali, bo uwierzcie mi są do niczego w moim wieku nie potrzebne. Quote
Rolnik7343 Posted October 6, 2013 Report Posted October 6, 2013 ja chodze do 2 gimnazjum i powiem wam ze by mogli zlikwidowac historie to jest najgorszy przedmiot poco nam woedziec do było tysiace lat przed nasza era rozumiem zeby uczyli co było w naszej erze ale poco nam wiedziec co bylo przed nasza era Quote
bardzomalorolny Posted October 6, 2013 Report Posted October 6, 2013 Powinni uczyć historię ale od X wieku do czasów współczesnych, a nie że skupiają się na starożytności, a o czasach nowożytnych mało co się wie, ale nie likwidować. Bo nie można budować przyszłości nie znając przeszłości. Quote
VoYtek8 Posted October 6, 2013 Report Posted October 6, 2013 ja chodze do 2 gimnazjum i powiem wam ze by mogli zlikwidowac historie to jest najgorszy przedmiot poco nam woedziec do było tysiace lat przed nasza era rozumiem zeby uczyli co było w naszej erze ale poco nam wiedziec co bylo przed nasza era A po co się wogle uczyć? Przecież wszyscy mogą być idiotami i nie wiedzieć co się kiedyś działo. Pewnie za dużo dat i ważnych nazwisk do zapamiętania masz do nauki i dlatego historii nie lubisz. Myślę że warto wiedzieć bo się działo kiedyś i jak kształtowały się losy świata. Co do tego co piszesz o tym programie nauczania to co dzieje się w naszej erze wiąże się z tym co działo się przed nią. Pozdrawiam Quote
ZbyszekW8 Posted October 7, 2013 Report Posted October 7, 2013 Bardzo mi się podoba to co Wojtek napisał. Mi się wydaje, że już w pierwszym roku po ukończeniu zatęsknicie. Może i niektóre rzeczy w szkole przydałoby się zreformować, jednak ogólna wiedza wierzcie mi zaowocuje Quote
anesia Posted October 7, 2013 Report Posted October 7, 2013 Szkoła to czasy piękne,bo wiem,że jak się do niej chodzi a jest stres przed kolejną klasówką to wydaje się ona ogromnym problemem.Uwieżcie mi DROGA MŁODZIEZY,że to jest niczym w porównaniu z tym co czeka w przyszłości.Nie jestem pesymistką i życzę Wam tylko takich problemów. Quote
ZbyszekW8 Posted October 8, 2013 Report Posted October 8, 2013 Ale szczerze się przyznam,że jeszcze parę lat temu tak samo myslałem, pojde do pracy, odfajkuje 8 h i spokój, żadnej nauki po godzinach, żadnych sprawdzianów czy prac domowych, jednak rzeczywistość zweryfikowała całokształt i wcale czasu nie mam tak dużo...i nawet rozumiem to bo sam (i pewnie wiele innych osó miało wtedy te same mysli Quote
pawelxy1 Posted October 8, 2013 Report Posted October 8, 2013 Ja chodzę do 4 technikum. Ostatni rok maturalny. W gimnazjum i podstawówce było spoko;d Teraz w 3 technikum przez lenistwo i wagary prawie bym zawaliłrok i miał 3 lata w dupę. Pozbierałem się i trzeba wziąć się w garść, zacisnąć dupsko i uczyć się, ponieważnauka daje ci nowe ścieżki dalej.Jeżeli wybierzesz naukę otworzy wam się brama na studia i jak napiszesz dobrze maturę to tych bram się kilkaotworzy.Natomiast jak wybierzesz lenistwo to będziesz miał jedną bramę = praca. Bo czasem możesz matury nie zdać.Ja mam na tyle źle że mam egzamin zawodowy i lekcje z takim nauczycielem co jest dobry. Ostatnio mieliśmy z nim lekcje i nikt nie umiał zrobić zadania i kolega powiedział Profesorowi żeby nam wytłumaczył,na to on odpowiedział:- Ja chciałem z tego dziś kartkówkę zrobić a wy chłopacy nie umiecie. Ja nie jestem na was zły bo mam dobry humor. Ja was kocham ale teraz trzeba zapierdalać. Nie obijać się tylko zapierdalać!!.Powiedział to mój nauczyciel słowo w słowo. Toteż:Jeśli chcesz coś w życiu osiągnąć to ucz się;dTrochę się rozpisałem.Pozdrawiam Quote
wanilia Posted October 8, 2013 Report Posted October 8, 2013 nauka jest bardzo ważna i to niezależnie kim jesteś w życiu, podstawową wiedzę trzeba miec z każdej dziedziny Quote
Jac555 Posted October 9, 2013 Report Posted October 9, 2013 Ja szkołejuz jakis czas temu skonczyłem, byłem w technikum, ale nie chciało mi sie i mature zdawałem duzo później. Po latach żałuję swoich wyborów, bo było się młodym i w głowie co innego było.... Quote
Recommended Posts