Jump to content

Ile lat w KRUS-ie, aby otrzymać pomoc na Młodego Rolnika?

Recommended Posts

• 3 months later...
Posted
Witam z tego co czytałem przepisy się pozmieniały i teraz wystarczy być ubezpieczonym w KRUS-ie do upływu 12 miesięcy od dnia wypłaty pomocy. A czy może ktoś coś słyszał czy będzie nabór w roku 2014? Minister Rolnictwa obiecuje, że nabór będzie ale ktoś coś słyszał kiedy? Pozdawiam
Posted
bedzie nabor ale chyba jeszcze ze starej kasy bo sie szanowni panstwo z arimr nie wyrobili w 2013 zeby dac kase mlodym i nie bylo naboru wnioskow , byly plany wejsc na 100tys zl z nowej kasy ale podejrzewam ze ten 2014 nabor bedzie po staremu... co do wymagan maja sie zaostrzyc jeszcze, kasy jest na ok8000wnioskow a chetnych moze byc duuuuzo wiecej bo dawno nie bylo naboru... rok w krusie po wyplacie premii ale ile przed jeszcze nie wiem,, ja planuje na dzierzawy wziasc zobaczymy co z tego bedzie,,,, sa jeszcze inne aspekty do ktorych sie przymiezaja ale to nic pewnego jeszcze... nabor nie wiem czy bedzie wiosenny czy jesienny ale sadze ze z ich zapalem jesienny jest bardziej prawdopodobny...
Posted
Dzierżawy nie przejdą,bo na własność trzeba mieć określoną liczbę hektarów.Jak w biznes planie masz zadeklarowaną liczbę hektarów,to musi się zgadzać przez 5 lat co do ara,bo z każdej zmiany trzeba się tłumaczyć.Nie wiem,czy będzie nabór,ale słyszałam,że młodzi rolnicy mają dostawać większe dopłaty.Za mlodych będą uważani ci,którzy mają gosp krócej jak 5 lat.
Posted
Witam, z tego co znalazłem w internecie młody rolnik będzie jeszcze w 2014 roku na starych zasadach czyli można dostać 75 tyś. Natomiast jeśli chodzi chodzi o ziemię trzeba mieć minimum średnią krajową a w 2013 roku jest to 13,42 ha. Jeśli chodzi o dzierżawę ziemi to wchodzi w grę ale dzierżawa długoterminowa. Wszystkie informacje znalazłem w top agrar styczeń 2014 ale też w internecie na stronie: http://www.doradcaprow.pl/prow/index.php Pozdrawiam
  • 1 month later...
Posted
Witam. Mam pewien dylemat. Gdzieś przeczytałem że aby ubiegać się o dofinansowania np. dla Młodego Rolnika nie jest konieczne posiadanie wykształcenia rolniczego. Przeczytałem że wykształcenie może być wyższe lub średnie inne niż rolnicze o ile osoba przez 3 lata pracowała na gospodarstwie (jako domownik lub jako osoba zatrudniona w gospodarstwie). Bardzo bym prosił o pomoc bo nigdzie nie mogę znaleźć potwierdzenia .
Posted
Też czytałem ten artykuł, sąd najwyższy orzekł na korzyść rolnika że jego doświadczenie w pracy w gospodarstwie było wystarczające i mimo że nie miał wykształcenia rolniczego nie musiał oddawać premii. Ale orzeczenia sądu najwyższego są tylko zaleceniami i nie mają mocy prawnej (jak w USA gdzie wyrok staje się również obowiązującym prawem). Dlatego nie liczyłbym, że Agencja będzie przyznawać dotacje bez odpowiedniego wykształcenia - chyba że ma się dużo czasu, nerwów i pieniędzy na procesy.