Jump to content

Recommended Posts

Posted
chce załozyc gospodarke na 15-20 krów od zera czy moge skorzystac jakies dotacje na sprzet i budynki albo kredyty bez spłat.Mam działke 18 m szer i 70 dl czy moge cos na niej zdiałac?Czy mi sie opłaca w gospodarke inwestowac?Wiem że chce byc gospodarzem i sie bawic w taką działalność.
Posted
Na dzień dzisiejszy trzymanie 15 krów opłaca się,bo mleko ma ładną cenę.Jest roboty przy tym,ale tak jak przy wszystkim.Jednak rozpoczynać działalność tego typu od podstaw to ryzyko,tym bardziej,jak ma nastąpić zniesienie limitów.
Posted

skoro wiesz, że chcesz się "bawić w taką działalność" to nei rozumiem czemu nas pytasz o zdanie?

co do dotacji, to proponuje wizytę lub telefon do ARiMR, tam Ci wszystko wytłumaczą i powiedzą jakie wymogi musisz spełniać

a czy się opłaca? nie opłaca sie nic nie robić, bo wtedy na bank nie masz nawet 1 grosza zysku...

ja mam szwagierke która mimo ze warunki mają świetne na hodowlę chociaż by drobiu, nic nie trzyma i kupuje dzieciakom chemiczne mięso i jaja ze sklepu bo sie nie opłaca nic trzymać. tak wiec dla każdego jest co innego opłacalne, pozdrawiam :)

Posted
Ta dzialka nie za wielka jest, musisz pamietac o tym ze jak zaczniesz cos robic to kiedys bedziesz musial sie rozwijac. Na tej dzialce sama obora zajmie wiele miejsca, a gdzie magazyny i garaze i miejsce na kiszonki, bele i na silosy ze zbozem. Do obrabiania 15ha wystarczy Ci spokojnie jeden ok. 90 konny cianik i jakis miejszy i oszczednejszy do opryskiwacza czy ciagania przyczep. Pozdrawiam :)
Posted
działka moja jest długa około 120 m bo łąka jest za rowem i tam bym kiszonkę składował.A oborę to bym taką miał sklep.rbprojekt.pl/wa005-projekt-obory-dla-krow-mlecznych-p-5.html Ona nie zajmuje dużo miejsca na szerokość a magazyny bym zrobił na przeciwko obory .Pomiędzy tymi budynkami myślę ze było by 5 m Na przejazd maszynami chyba by starczyło.Silosy ustawił bym na końcu działki by nie przeszkadzały. Z blachy i kątowników bym chciał tez na końcu postawić wiate na siano.
Posted
A myślałeś nad jakąś rozbudową za kilka lat? Będziesz chciał dostawić budynek na parę następnych krów, a nie będzesz miał gdzie. Miejsca musisz mieć na podwórku pod dostatkiem żeby bez problemu jeździć tam dużymi maszynami i nie mieć ścisku. Pozdrawiam :)
Posted
A jest możliwość dokupienia działki od sąsiada i połączenia razem z moją to w tedy te dwie działki miały by około 40 m szerokości. Ale wliczmy też koszt kupna takiej działki. Myślę o innowacyjnych projektach które ułatwią mi prace oraz zaoszczędzą miejsce.Powiedz mi czy na sprzęt i budynki starczy tak 400.tyś zł ?
  • 4 weeks later...
Posted
Pytanie dość standardowe, miałeś kiedyś do czynienia z gospodarstwem ? do chowu krów nie wystarczy ci obora, ziemia czy ciągnik, to caly szereg sprzętu, urządzien wiele godzin pracy i niezastąpione doświadczenie! poczytaj nasze wątki na tym forum, sporo już było podobnych i na pewno coś ciekawego sie dowiesz, pozdrawiam