Kronel Posted January 27, 2011 Report Posted January 27, 2011 Właśnie się dowiedziałem, że za dwa lata ma wejsś w życie jakaś derektywa unijna że nie będzie można trzymać macior prośnych w kojcach indywidualnych. Czyli znowu ci co zainwestowali w kojce dostaną po nosie. Czy wiecie jakie są nowe wymagania odnośnie kojców z wolnymi wymagami? Quote
Kowalik Posted January 28, 2011 Report Posted January 28, 2011 Spokojnie nie ma się co denerwować bo urzędnicy zawsze coś miesają a my sobie radzimy jak się da. Już czytałem że spokojnie da się je pogrupować - tzn przerobić na kojce ze wspólną powierzchnią spacerową. Defakto trzeba będzie wywalic jarzma i połączyć dwa sąsiednie kojce. Tak jak juz patrzyłem u siebie to redukcja sprawi to, że będę miał tak na oko o połowe macior mniej w budynku. Generalnie to oczywiście się dostosujemy do nowych przepisów jak będzie trzeba ale krew mnie zalewa jak o tym myslę, że teraz jak żywiec idzie po 3,8, a może i spadnie. A my mamy inwestować w przebudowe. Quote
slawcik Posted January 28, 2011 Report Posted January 28, 2011 Kolego chciałeś chyba powiedzić 2,8 zł/kg Quote
Kowalik Posted January 28, 2011 Report Posted January 28, 2011 Dwa tygodnie temu oddawałem po 3,8 a cen nie śledze bo nie che się niepotrzebnie denerwować. Ale 2,8 to chyba niedługo będziemy na bakutil tuczniki odstawiać. Quote
slawcik Posted January 28, 2011 Report Posted January 28, 2011 U mnie tydz temu płacili 2,80 +wat.cena śmiechu warta!!!Niemieckie z dioksynami jest lepsze od naszego a o ile tańsze.jak raz w tv słuchałem jakiegoś gościa że jak mocniej przysmażymy boczek to tych dioksyn będzie tyle samo.śmiech na sali!!! Quote
Guest Gość Posted January 29, 2011 Report Posted January 29, 2011 W kojcach grupowych dla loch prośnych powinny być wydzielone osobne stanowiska żywieniowe. Najprostszym i najtańszym rozwiązaniem w dostosowaniu do wymogów dla gospodarstw nadal korzystających z jarzm będzie połączenie pojedynczych klatek wspólną częścią spacerowo-gnojową. Taki ?system kombinowany" nominalnie wymaga zwiększenia dotychczasowej powierzchni sektora o 100%. Klatki funkcjonują jako legowiska i stanowiska odpasowe, które mogą być wci;)ż zamykane ręcznie. Część spacerowa może być np. wspólna dla dwóch rzędów klatek. Tam, gdzie nie ma takiej możliwości, należy usunąć sąsiednie klatki, tworząc wspólną część. Zazwyczaj należy wtedy zredukować również część z przegród jarzmowych tak, aby umożliwić łatwe wchodzenie loch do zredukowanych stanowisk. Pamiętajmy przy tym o normatywnej długości boku kojca. Wielkość grup jest uzależniona od specyfiki stada i budynku. Dla pojedynczych rzędów w kojcu powinno się znaleźć 4-6 loch. W części gnojowej zastosowanie mają najczęściej ruszta lub pełne podłogi betonowe, wyposażone w zgarniali. Legowiska natomiast powinny być zawsze pełne. Rozwiązaniem takim można spowodować zmniejszenie emisji amoniaku o ponad 20%. Akty agresji występują tu nielicznie ze względu na małe i stabilne grupy. Zadawanie paszy może odbywać się ręcznie lub mechanicznie, jednak w tym samym czasie. Koszt nowego systemu w przeliczeniu na jedną sztukę nie różni się od tego dla stanowisk indywidualnych.Modyfikacją ?systemu kombinowanego" jest rozwiązanie wprowadzające w strefie spa-cerowo-gnojowej zamiast rusztów głębokiej ściółki. Zalecane obsady wynoszą tu od 2,9 do ił,2 m2/szt. Koszt systemu jest wyższy o 20% na lochę. Niestety, praktycznie wymaga on obniżenia o minimum .'JO cm powierzchni gnojowej lub takiegoż wyniesienia części oclpasowej. Cechą charakterystyczną s;j natomiast niskie nakłady na robociznę i wyższy komfort zwierząt. W okresie letnich upałów lochy na głębokiej ściółce mogą mieć problemy z oddawaniem nadmiaru ciepła. Za to zimą dysponują bardzo dobrze izolowanym legowiskiem. Dostępność ściółki łagodzi frustracje na tle bardzo skąpych dawek pokarmowych i braku należytego wypełnienia przewodu pokarmowego. Quote
Recommended Posts