przemek2092 Posted October 8, 2013 Report Posted October 8, 2013 Witam, od pewnego czasu kusi mnie zmiana pługa na jakąś obrotówkę, aktualnie mam orlika 2 skibowego, orkę robię c330, i teraz moje pytanie co byście mi polecili ? czy warto kusić sie na takie coś ? mogę mieć obrót na tzw. wajchę lub hydrauliczny ale na jeden wąż. Czekam na podpowiedzi i z góry dziękuje Quote
VoYtek8 Posted October 8, 2013 Report Posted October 8, 2013 Nie wiem czy c330 da radę z pługiem obrotowym bo to jednak obciążenie sporę, a jak będzie mokry rok no to orka takim zestawem raczej nie będzie przyjemna. Jak już kupisz tą obrotókę to tylko hydrauliczną, a firma to jakaś zachodnia najlepiej bo tam takich pługów jest najwięcej. Pozdrawiam Quote
Rolnik7343 Posted October 8, 2013 Report Posted October 8, 2013 kup kvernelanda 2 skibowegotylko zostaw sobie ton pług co masz teraz bo jak bedzie mokry rok to moze ci obrotówki nie dac rady pociagnac Quote
Andrzej92xp Posted October 8, 2013 Report Posted October 8, 2013 Jak już to doinwestuj w 3 skibę koszt takiej przystawki to ok 600-750zł. Myślę, że bendzie to bardzie korzystne niż obrotówka. Ponieważ szybciej zaorzesz i podnośnika nie obciążysz tak jak w przypadku obrotówki. jednak czy warto coś zmianiać z moich znajomych co maja c330 ( chyba 6 znam) każdy ma 2 skiby . pozdrawiam Quote
Miki Posted October 9, 2013 Report Posted October 9, 2013 @Andrzej92xp Szczerze wątpie, że C-330 pociągnie 3 skiby... na lekkich ziemiach to sie zgodze (ale jak opuścisz pług głęboko to i też będzie miał co robić), a na ciężkich bądź nawet średnio zwięzłych to można sobie tylko pomarzyć. A odnosząc się do tego pomysłu z pługiem obrotowym to pomysł zły nie jest lecz tak jak koledzy mówią podnośnik może dostać w kość. Aby go trochę odciążyć to chociaż w trakcie jazdy na pole polecam skożystać z łańcucha i podwiązać wieszak .P.S. Chciłbym także zauważyć, że nie podałeś kwoty jaka dysponujesz na zakup pługa i ciężko jest Ci cokolwiek polecić . Quote
Andrzej92xp Posted October 9, 2013 Report Posted October 9, 2013 dokładnie zależy jakie ziemie ma kolego. Jak ciężkie to ja bym został przy dwójkach i nic nie zmieniał jeśli chodzi o sprzęt. Jednak jeśli ziemie lekkie to JA osobiście jak bym był w takiej sytuacji myślał bym na d 3skibą Quote
izydor6280 Posted October 9, 2013 Report Posted October 9, 2013 obrotowka do 30 zapomnij, 60 dostaje w takim plogu, nawet dosc lekkim i nie chodzi mi o uciag, bo wiadomo ze zachodnie plogi stawiaja mniejszy opor, ale o podnosnik Quote
kepra852xd Posted October 9, 2013 Report Posted October 9, 2013 Wo gule po co ci obrotowy pług do 30? Do obrotowego pługa musisz mieć solidniejszy ciągnik a nie 30.Do ursusa co masz to do orki to 2 skibowy bo z 3 będziesz miał ciężko. Quote
*SSaPeRR* Posted October 9, 2013 Report Posted October 9, 2013 Władzio jakoś idzie( nawet z trójką) to i 330 powinna iść z dwójką. youtube.com/watch?v=uCgBIrQScOIyoutube.com/watch?v=sDiXoQroVCA[video=youtube] Wszystko zależy od ziemi i ukształtowania pola. Quote
VoYtek8 Posted October 9, 2013 Report Posted October 9, 2013 Co do tych filmów to na pierwszym pole to piach i w komentarzach pisze że pompa była wymieniana na mocniejszą. Co do reszty pługów to oczywiście można orać tyle że na 1, max. na 2 jak się orze piach i jest z górki. Nie chodzi o to żeby katować ciągnik i pokazać że t-25 da radę obrotówkę pociągnąć albo pług 3. Na piachu to da radę robić takim pługiem to i owszem, ale wjedź nim na 3 klasę ziemi, w suchy rok to może jakoś bys poorał, ale jakby mocniej popadało to amen i nic być takim sprzętem nie zrobił. Żeby 3 zagonową ciągać to trzeba mieć minimum 40km żeby robota jakoś szła w granicach normy. Pozdrawiam Quote
izydor6280 Posted October 9, 2013 Report Posted October 9, 2013 ten wladek z 3 ma silnik 3 cyl. do tego rusek ma podnosnik na silowniku, a do tego docisk, co sie dziwic ze idzie w orce lepiej niz 330 Quote
*SSaPeRR* Posted October 9, 2013 Report Posted October 9, 2013 Nie ma 3 garów. Zwykła dwójka... Ale tak jak pisałem zależy jakie kto ma ziemie. Więc z dwójką obrotową 2x30-2x35 to 330 da sobie radę. Takie moje zdanie. Tylko lekki pług taki jak Lemken wchodzi w grę. Dwójka będzie pewnie ważyła około 350 kg. Quote
henryk Posted October 9, 2013 Report Posted October 9, 2013 ludzie o czym Wy piszecie ,najpierw pożyczcie 2-kę obrotową przejedźcie kawałek drogą zaorzcie z 10 arów np.20cm. głębokości i pogadamy-pozdrawiam,a swoją drogą niektórzy to mają ,,ułańską fantazję'' pług obrotowy 2-ka waży 500-600kg.,udźwig 330-ki 600kg. ,może podniesie... Quote
przemek2092 Posted October 9, 2013 Author Report Posted October 9, 2013 Koledzy spokojnie, miałem na myśli max 2x30 i na lekkiej ramie wiadomo, wiem że są takie dwójki gdzie zapotrzebowanie na moc jest 40, 50 km, fakt hydraulika w 30 nie jest zbyt mocna ale myślę tylko nad podnoszeniem bo z obrotem na pompie to chyba sobie odpuszczę, chodzi mi o to że widziałem pole jak wygląda po takim pługu(niestety nie widziałem co za rodzaj) i bardzo mi sie podobało, zero śmieci wszystko wyglądało jak karta, po tym orliku jednak tak ładnie nie jest... co do ziemi to mam różne od gliny po piasek więć na tych cięższych 30 nie dam rady skoro piszecie tak, ale wtedy zawsze zostawię sobie tego orlika co mam teraz i ewentualnie nim skończę. Co do trójki to nawet o tym nie myślałem bo to smieszne by było. pozdrawiam Quote
Daoran23 Posted October 9, 2013 Report Posted October 9, 2013 moim zdaniem jeśli obrotówke to jednoskibową bo 2 skibową to za ciężko, bo jakby nie patrzał to ma do podniesienia 4 korpusy. Ja osobiście wolałbym zagonowy c 330 w podorywce ciągnie 3 x 30cm a w orce 2 x 35cm .A z ciekawości to po co ci obrotowy. Kiedyś wszyscy u nas mówili że lepszy bo szybciej zaorzesz a gów** prawda muj kuzyn ma 5 skib w obrocie i mów że w czasie na jedno wychodzi jedyna różnica że nie ma bruzdy na polu Quote
przemek2092 Posted October 9, 2013 Author Report Posted October 9, 2013 Najbardziej to mi chodziło o to że ładnie pojadę od boku do boku bo mam kilka pół które idą jak to mówią z klina i tą zagonówką muszę sporo zajezdzac i pole później nie dosyć że dużo bardziej ubite to jeszcze kiepsko wygląda, pytam na razie tylko bo właśnie chciałem sie dowiedzieć czy warto chociaż bo w ciemno też nie będe kupował i sie okaże że faktycznie nie zda to egzaminu wizualnie wydaje mi sie że ten mój pług co mam teraz bardzo pcha tą skibę i opór ziemi jest dośc duży, zachodnie pługi zauważyłem że mimo dłuższej odkładnicy ładnie ją właśnie odkładają a ziemia idzie pod mniejszym kątem i opór jest mniejszy może fachowo nie opisałem ale tak mi sie wydaje może sie myle Quote
VoYtek8 Posted October 9, 2013 Report Posted October 9, 2013 Wszystko zależy od ustawienia pługa, ziemi i prędkości orania. Pług pcha ziemię jak ustawisz go na za szeroką skibe. Odkłada brzydką "starczącą" skibe (taką jak na zimę) jak jest za głeboko ustawiony. Jak szybciej jedziesz to też skiba się ładniej odkłada, na piachach skiba się praktycznie rozlatuje. Pług ustawić jest bardzo ciężko, ja sam tego perfekcyjnie nie potrafię zrobić, kiedyś ojciec go idealnie ustawił, a ja teraz to tylko na kółku i cięgle reguluję i resztą staram się nie kręcić za bardzo. Żeby ładnie orać i ustawiać pługi prawidłowo to trzeba parę lat praktyki i sporo zaoranych hektarów za sobą mieć. Pozdrawiam Quote
Daoran23 Posted October 10, 2013 Report Posted October 10, 2013 Z tym że ciężko orze to się zgodzę to chyba dotyczy wszystkich polskich pługów w zachodnich niema tego problemu tam jest chyba inaczej wyprofilowana odkładnica i pod innym kontem idzie lemiesz ja w swoim 3 skibowym poniżej śrub którymi montuje się lemiesz mam przyspawane pręty ponieważ normalnie to lemiesze można powiedzieć że zrywały skibę a teraz ładnie ją podcinają Quote
henryk Posted October 12, 2013 Report Posted October 12, 2013 właśnie oglądałem fajny pług obrotowy 2-ka w ogł. GUMTREE w woj. dolnośląskim w kategorii maszyny i ciągniki,tego na pewno 30- ka da radę podnieść i uciągnie.dokładna kategoria ogłoszeń to,,ciągniki i maszyny rolnicze'' Quote
przemek2092 Posted October 13, 2013 Author Report Posted October 13, 2013 Na tablicy też sporo jest dwójek może akurat sie coś trafi tylko zwróc uwagę na dł. lemiesza Quote
piernik Posted November 4, 2013 Report Posted November 4, 2013 A usrus 3512 da sobię spokojnie z obrotówką? tylko też pytanie jak będzie z obracaniem jak tam trzeba pompę przełączać? Quote
íktorn Posted November 6, 2013 Report Posted November 6, 2013 W ursusie 330 zapomnij o 2 obrotowce widziałem c 360 i nie było lekko Quote
henryk Posted November 6, 2013 Report Posted November 6, 2013 2-ka obrotowy w 360 spokojnie daję rade na 3-biegu z trójką nie próbowałem Quote
przemek2092 Posted November 6, 2013 Author Report Posted November 6, 2013 Zależy jaki pług widziałeś bo są dwu skibowe co nawet 60 nie daje rady pozdrawiam Quote
íktorn Posted November 6, 2013 Report Posted November 6, 2013 Na pług obrotowy 25- 30 koni chyba że jakiś mały wynalazek widziałem jak 60 szła na gliniePod górkę i o 3 zapomnij w 60 chyba że wsadzisz ją 5 cm i ni jak jej nie obrocisz bo podnosnik nie podnieśie Quote
Recommended Posts