Jump to content

Recommended Posts

Posted

kolega nie napisał dokładnie bo moja pierwsza myśl to wałek ze skrzyni zasypowej ten co chodzi wachadłowo i rozgarnia ziarno :D

zakładając że jest to wałek ze skrzyni przekładniowej to nie da rady kupić . Ojciec jakieś 2 lata temu kupował tryby bo coś się zblokowało i traaaaach.... tryby się poczesały :D i pogubili zęby :D

Posted
może któryś z trybów jest owalny lub otwór w nim nie jest pośrodku ,obracaj kołem i sprawdzaj czy w którymś momencie się nie klinują i sprawdż wałek wysiewający czy da się lekko obracać bo w poznaniakach tak było że można go zacisnąć na panewkach plastikowych zbyt mocno dokręcając sruby M6
Posted
nie wiem czy rozumiesz co oznacza że obraca się lekko a może masz skrzywiony wałek ten drugi ABC który nie pęka bo jest z lepszej stali tylko pęka zawsze ten drugi współpracujący by to sprawdzić obracaj kołem kilka obrotów tak by wałek który pęka wykonał pełen obrót i co kilka zębów na trybie sprawdzaj czy jest luz pomiędzy zębami ,napisz od jakiego momentu zaczął pękać czy coś wymieniałeś ,regulowałeś
Posted
rok temu w sierpniu kupilem ten siewnik ( poznaniak 2 1984r z zaprawiarka) zaczely sie siewy i odrazu po za sianiu kawalka wygiąl sie ten gorny walek. wyjalem go udalo sie go sprostowac. wlozylem i po przejechaniu kawalka pekl. wlozylem nowy i to samo odrazu peka. za ktoryms z kolei razem po zasianiu okolo 1 ha zblokowalo sie jedno kolo zebate i wyszczypal sie z niego jeden zab i walek tez sie ugial kolo zebate ktore znajduje sie na boku siewnika pod oslona to wieksze
Posted

Mogą być dwie przyczyny:

1. Śruba ta co jest w rękojeści dźwigni zmiany ABC jest wkręcona zbyt głęboko i zawadza za tryb.

2. Sama regulacja ABC jest źle ustawiona i tryb na końcu tego wysięgnika zbyt głęboko zazębia się z poprzednim kołem. Regulacja 123456 jest tak ustawiona, że w czasie pracy wypycha tryb, a regulacja ABC tak, że wciąga i może pracować bez zaczepienia ząbka dźwigni za otwór. Przyczyną może być podgięta obudowa lub niedokładnie wycięty otwór w którym przemieszcza się dźwignia regulacji.

Raczej stawiam za drugą przyczyną, bo gdyby to było blokowanie wałek by się ukręcił.

Może obudowa jest lekko wygięta.

Zrób tak. Wykręć cały uchwyt i wkręć w jego miejsce zwykłą śrubę, chyba 16 o ile pamiętam, tylko nie za głęboko bo zablokujesz i wałek się ukręci. Zobacz czy śruba opiera się o obudowę, a tryb ma odpowiedni luz. Jeżeli nie ma luzu to na tę śrubę nałóż odpowiedniej grubości tulejkę aby śruba poprzez tulejkę opierała się o obudowę a tryb na końcu widełek miał odpowiedni luz. Zamiast tulejki możesz do obudowy przymocować (przykręcić, przyspawać) kawałek grubszej blachy o którą oprze się śruba. To, że nie będzie zaczepiać o ten otwór nad wycięciem nie ma żadnego znaczenia gdyż podczas pracy i tak śruba którą wkręcisz będzie dociskana, a jest nawet wygodniej przy zmianie nastawień. Regulacja 123456 musi być zaczepiona ząbkiem za otwór bo nie będzie napędu. Pozdrawiam!