Daoran23 Posted October 10, 2013 Report Posted October 10, 2013 jak w temacie czy pasowała by pompa hydrauliczna ta dolna i górna do ursusa c 4011 od zetora 5011 lub 7211. Z góry dzięki za odpowiedź Quote
massay1 Posted October 10, 2013 Report Posted October 10, 2013 Nie ma górnej pompy i nie ma różnicy pomiędzy 4011 360 jeśli chodzi o dolny talerz z pompą oleju. Więc jeśli pasuje do 60-ki to i do 40-ki.Co do podnośnika bo domyślam się że o to ci chodziło trudno mi powiedzieć.A dla czego chcesz podnośnik z zetora? Quote
henryk Posted October 10, 2013 Report Posted October 10, 2013 ja też słyszałem że zetorowski podnośnik jest lepszy,ale mnie się wydaje że tu chodzi chyba o korpus podnośnika niektórzy mówią plecak że chyba ten odlew jest masywniejszy,mnie ostatnio pękł ten korpus i niektórzy tu na tym forum radzili żebym kupił zetorowski,ale pytałem się w różnych punktach sprzedaży i każdy oczy wytrzeszczał że jak 360-ka to musi być taki jak u 360 a zetor to inna śpiewka i nie pasuje to tyle w tym temacie-pozdrawiam Quote
Daoran23 Posted October 12, 2013 Author Report Posted October 12, 2013 chodziło mi czy sama pompa hydrauliczna od z zetora(5011 lub 7211) by pasowała do tależa od ursusa albo czy pompa zetora razem z tależem zetora by pasowała do przykręcenia w ursusie to samo odnosi sie czy cały podnośnik hudrauliczny zetora pasował by na śruby do przykręcenia w ursusie . Dlaczego chcem od zetora ponieważ jst silniejszy czyli większy ma udźwig i większa wydajność pompy Quote
pablos Posted October 12, 2013 Report Posted October 12, 2013 pompę od zetora montowałem w c -355 nie pamiętam dokładnie coś tam trzeba było przypiłować ale ogólnie nie było większych problemów myślę że w 411 też się da ! Quote
massay1 Posted October 12, 2013 Report Posted October 12, 2013 Jeśli chcesz zwiększyć udźwig (choć nie wiem po co bo to lekki ciągnik a podnośnik do niego jest dopasowany w sam raz) to lepiej załóż siłownik wspomagający lub dwa. Odciążysz pompę, plecak zwiększając udźwig. Quote
henryk Posted October 12, 2013 Report Posted October 12, 2013 jeśli idzie o pompy to w sprzedaży są o różnej wydajności i one wszystkie pasują do c 360,ostatnio oglądałem właśnie w sklepach internetowych np.grene czy farmekspert pompy które właśnie pasują do 360 i w zależności od wydajności litry/minute kształtowały się ceny od 100 kilka do300 zł.tak więc jeżeli o to chodzi to,to mamy wybór-pozdrawiam,a jeszcze mam pytanie do kolegi massay1; jak taki siłownik wspomagający założyć i jak to by się obsługiwało czy jedną dźwignią,ja mam dość ciężkie maszyny i może bym skorzystał,może jakies foto...-pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted October 12, 2013 Report Posted October 12, 2013 Dobre pytanie henryku sam też jestem ciekaw jak to spiąć że by działało ok.o te dodatkowe siłowniki mi chodzi;] Quote
izydor6280 Posted October 12, 2013 Report Posted October 12, 2013 ale pompa o wiekszym wydatku nie poprawi udzwigu, trzeba pamietac aby wymienic rowniez zawor ustawiony na wieksze cisnieniewidzialem kiedys wzmocniony podnosnik, wiem ze trzeba przebic sie przez obudowe podnonika, zapewne byl podlaczony pod zasilanie tlokajesli kogos interesuje posataram sie dowiedziec Quote
massay1 Posted October 12, 2013 Report Posted October 12, 2013 O właśnie. Pompa o większej wydajności czy wydatku nie podniesie udźwigu tylko prędkość działania podnośnika. Co do siłownika wspomagającego... trzeba w plecaku zrobić otwór w ścince bocznej zdaje się i wyprowadzić przewód na zewnątrz od rurki która idzie od rozdzielacza do siłownika. Wiem jak to wygląda a swojego czasu widziałem foto na necie. Poszukam jak znajdę to wstawię linka. A sam siłownik czy siłowniki to prosta sprawa. Dolne lagi podnośnika są założone na uchwyty pod tylnym mostem. Zakłada się zetorowskie lub robi się podobne z grubego płaskownika. Co do górnych ramion najprościej spawają bolce. Kwestia tylko tego by zrobić to estetycznie i solidnie. Wiem powiedzą teraz nie da się czy nie utrzyma. Utrzyma bo przenosi tylko część ciężaru do tego pod bardzo korzystnym kątem czy dźwignią. Quote
Robert ;-) Posted October 12, 2013 Report Posted October 12, 2013 a więc jest ingerencja w oryginalny wygląd plecaka ale coś za coś jak się chce mieć lepszy podnośnik trzeba przerobić fotki ewentualnie zdjęcia przerobionego podnośnika obejrzę dzięki za opis pozdrawiam Quote
massay1 Posted October 13, 2013 Report Posted October 13, 2013 No jakaś jest. A można to wykonać na wzór podnośnika zetora mniejszej serii. Wywalić filtr magnetyczny w górnej części plecaka, zrobić tuleję z dwoma otworami w które w jeden wstawiasz odnogę od siłownika wewnętrznego czyli tą do której podłączysz siłownik wspomagający a w drugi otwór powrót oleju jaki buł tam podłączone do filtra magnetycznego. Do tego znów zakładasz filtr oleju jaki ma zetor lub podobny i wpuszczasz go z powrotem w skrzynię. Koszt niewielki, potrzebna tylko tokarka i wiertarka, prostota , konstrukcja sprawdzona w zetorze o o wiele czystszy olej w skrzyni. Quote
rysiek1965 Posted October 13, 2013 Report Posted October 13, 2013 Do swojej 40-tki założyłem pompę od zetora , ponieważ stara pompa nie dawał rady w wycinaku do kiszonki a ta sprawuje się bardzo dobrze, jak mam pełny wycinak około 800kg(razem z wycinakiem) to go podnosi na małych obrotach ,przednie koła ledwie dotykają ziemni , dlatego jeżdżę z kiszonką tyłem ,do przodu się nie da, bo nie mam z przodu dodatkowych obciążników.Pozdrawiam Quote
Recommended Posts