Jump to content

Recommended Posts

Posted

Nie ma górnej pompy i nie ma różnicy pomiędzy 4011 360 jeśli chodzi o dolny talerz z pompą oleju. Więc jeśli pasuje do 60-ki to i do 40-ki.

Co do podnośnika bo domyślam się że o to ci chodziło trudno mi powiedzieć.

A dla czego chcesz podnośnik z zetora?

Posted
ja też słyszałem że zetorowski podnośnik jest lepszy,ale mnie się wydaje że tu chodzi chyba o korpus podnośnika niektórzy mówią plecak że chyba ten odlew jest masywniejszy,mnie ostatnio pękł ten korpus i niektórzy tu na tym forum radzili żebym kupił zetorowski,ale pytałem się w różnych punktach sprzedaży i każdy oczy wytrzeszczał że jak 360-ka to musi być taki jak u 360 a zetor to inna śpiewka i nie pasuje to tyle w tym temacie-pozdrawiam
Posted
chodziło mi czy sama pompa hydrauliczna od z zetora(5011 lub 7211) by pasowała do tależa od ursusa albo czy pompa zetora razem z tależem zetora by pasowała do przykręcenia w ursusie to samo odnosi sie czy cały podnośnik hudrauliczny zetora pasował by na śruby do przykręcenia w ursusie . Dlaczego chcem od zetora ponieważ jst silniejszy czyli większy ma udźwig i większa wydajność pompy
Posted
Jeśli chcesz zwiększyć udźwig (choć nie wiem po co bo to lekki ciągnik a podnośnik do niego jest dopasowany w sam raz) to lepiej załóż siłownik wspomagający lub dwa. Odciążysz pompę, plecak zwiększając udźwig.
Posted
jeśli idzie o pompy to w sprzedaży są o różnej wydajności i one wszystkie pasują do c 360,ostatnio oglądałem właśnie w sklepach internetowych np.grene czy farmekspert pompy które właśnie pasują do 360 i w zależności od wydajności litry/minute kształtowały się ceny od 100 kilka do300 zł.tak więc jeżeli o to chodzi to,to mamy wybór-pozdrawiam,a jeszcze mam pytanie do kolegi massay1; jak taki siłownik wspomagający założyć i jak to by się obsługiwało czy jedną dźwignią,ja mam dość ciężkie maszyny i może bym skorzystał,może jakies foto...-pozdrawiam
Posted

ale pompa o wiekszym wydatku nie poprawi udzwigu, trzeba pamietac aby wymienic rowniez zawor ustawiony na wieksze cisnienie

widzialem kiedys wzmocniony podnosnik, wiem ze trzeba przebic sie przez obudowe podnonika, zapewne byl podlaczony pod zasilanie tloka

jesli kogos interesuje posataram sie dowiedziec

Posted

O właśnie. Pompa o większej wydajności czy wydatku nie podniesie udźwigu tylko prędkość działania podnośnika.

Co do siłownika wspomagającego... trzeba w plecaku zrobić otwór w ścince bocznej zdaje się i wyprowadzić przewód na zewnątrz od rurki która idzie od rozdzielacza do siłownika. Wiem jak to wygląda a swojego czasu widziałem foto na necie. Poszukam jak znajdę to wstawię linka. A sam siłownik czy siłowniki to prosta sprawa. Dolne lagi podnośnika są założone na uchwyty pod tylnym mostem. Zakłada się zetorowskie lub robi się podobne z grubego płaskownika. Co do górnych ramion najprościej spawają bolce. Kwestia tylko tego by zrobić to estetycznie i solidnie. Wiem powiedzą teraz nie da się czy nie utrzyma. Utrzyma bo przenosi tylko część ciężaru do tego pod bardzo korzystnym kątem czy dźwignią.

Posted
a więc jest ingerencja w oryginalny wygląd plecaka ale coś za coś jak się chce mieć lepszy podnośnik trzeba przerobić fotki ewentualnie zdjęcia przerobionego podnośnika obejrzę dzięki za opis pozdrawiam
Posted

No jakaś jest. A można to wykonać na wzór podnośnika zetora mniejszej serii.

Wywalić filtr magnetyczny w górnej części plecaka, zrobić tuleję z dwoma otworami w które w jeden wstawiasz odnogę od siłownika wewnętrznego czyli tą do której podłączysz siłownik wspomagający a w drugi otwór powrót oleju jaki buł tam podłączone do filtra magnetycznego. Do tego znów zakładasz filtr oleju jaki ma zetor lub podobny i wpuszczasz go z powrotem w skrzynię.

Koszt niewielki, potrzebna tylko tokarka i wiertarka, prostota , konstrukcja sprawdzona w zetorze o o wiele czystszy olej w skrzyni.

Posted

Do swojej 40-tki założyłem pompę od zetora , ponieważ stara pompa nie dawał rady w wycinaku do kiszonki a ta sprawuje się bardzo dobrze, jak mam pełny wycinak około 800kg(razem z wycinakiem) to go podnosi na małych obrotach ,przednie koła ledwie dotykają ziemni , dlatego jeżdżę z kiszonką tyłem ,do przodu się nie da, bo nie mam z przodu dodatkowych obciążników.Pozdrawiam