Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam pług 2 skibowy orlik. Bardzo ładnie i równo orze, ale ściąga mi ciągnik.

Ciągnik idzie tak jakby po skosie. Płozy wymieniłem na nowe. Pług jest ustawiony wale wykorbionym (chyba tak się nazywa) w ponad połowę do tyłu i płozy są równolegle do bruzdy, są nawet tak ustawione że nie dotykają wogóle bruzdy.

Ciągnik to 330, łańcuchy na cięgłach na sztywno skręcone. Ziemie mam ciężką, iły i gliny.

Proszę pomóżcie, co mogę jeszcze zrobić. Bo już prawie wszystko poorałem, ale taka orka to mordęga. Czy to jest wina pługa, czy ziemi??

Posted
To jest glina i na to nic nie poradzisz, możesz sobie walczyc z sciągniem a ciągnik i tak będzie jechał tam gdzie go pociągnie, a nie tam gdzie ty go nakierujesz. Może gdybyś płycej orał to byłoby lżej i mniej by ściagało, ale raczej nic z tym nie zrobisz. Pozdrawiam :)
Posted

Dziękuję za odpowiedzi, tak myślałem że to nie jest wina pługa :), bo pług wymieniłem w zimie na orlika, bo z tym wielkim to strasznie źle szło.

A jak z tymi łańcuchami przy cięgnach, bo sam nie wiem, jedni mówią że mają być luźne, inni że sztywne. Jak Wy koledzy macie ustawione te łańcuchy?? Może jakbym popuścił to coś lepiej by szło??

A orać to zbyt głęboko nie orzę. Tak na zimę to maksymalnie do 20cm, a czasem i to nie.

Posted
Ja nigdy ich na sztywno nie mam, zawsze jest trochę luzu, bo wtedy to łatwiej jest podczepiać maszynę, a potem ich po prostu nie skręcam nawet. Musisz po prostu metodą prób i błędów zobaczyć jak jest lepiej orać na Twoje ziemi bo ja mam pola III klasy gdzie gliny nie ma i trochę IV ale to już piach prawie. ;) Pozdrawiam :)
Posted
Ja powiem na swoim przykładzie.Ustawiałem pług 3 skibowy do c-360 i robiłem tak .Pierwsza rzecz ramie prawe opuściłem korbą troszeczkę niżej niż lewe,druga rzecz zmniejszyłem szerokość roboczą pługa tą korbą do przesuwu kręcąc do końca w prawo,ostatnia sprawa to łańcuchy przy cięgnach lewy mam luźny dość mocno a prawy skręciłem prawie do końca zostawiając na skrętce 1cm luzu.U mnie to pomogło
Posted
Jeżeli pług jest sprawny to jedynym powodem ściągania może być złe ustawienie pługa. Łańcuchy cięgieł powinny być luźne, i to oba. Tylko wtedy pług nie ściąga. Cięgna tworzą trapez. Jeżeli odchylą się np. w prawo to oś podłużna pługa odchyli się w lewo (patrząc w kierunku orki), co spowoduje zmniejszenie nacisku płóz na ścianę bruzdy. Masa ziemi na odkładnicy powoduje stały nacisk na pług w lewo, wtedy pług sam przesunie się w lewo. Przesunięcie pługa w lewo spowoduje odchylenie osi pługa w prawo czyli zwiększy nacisk płóz na ścianę bruzdy. Jeżeli siła powstająca na odkładnicy lub siła powstająca na płozach nie przenosi się poprzez łańcuchy na ciągnik to ciągnika nie ściąga, jeżeli się przenosi to oczywiście ściąga ciągnik. Regulacja osi podłużnej pługa jest bardzo czuła i w przypadku popularnych pługów "Grudziądz" 1/4 obrotu decyduje czy pług ściąga czy nie. Ponieważ lewa krawędź lemiesza zużywa się szybciej niż płozy ustawienie to wymaga korekty w miarę jak zużywają się lemiesze. Oczywiści po wymianie lemieszy wymaga ustawienia. Jeśli pług ściąga w kierunku niezaoranego pola powodując napięcie prawego łańcucha to należy przesunąć do przodu czop (w "Grudziądz" wkręcić śrubę odchylania ramy). Jeśli pług ściąga w kierunku zaoranego pola powodując napięcie lewego łańcucha to należy przesunąć do tyłu czop (w "Grudziądz" wykręcić śrubę odchylania ramy). Pozdrawiam!