Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam, chciałem zapytać czy można gdzieś dostać gotowe przystawki do kopania pasternaka pod kombajn ANNA? Wcześniej korzystałem z własnej roboty podbieraka, ale jest już dosyć mocno zużyty i może taniej mi wyjdzie taki kupić?
Posted
ja też mam własnej produkcji i gdy zużyły się rogi (bo u mnie są nie wymienialne) to naspawałem drugie z dobrego materiału trochę krótsze na te stare a by się nie zużywały naspawuję je elektrodami do napawania bardzo twardymi i wykopałem w różnych warunkach około 120 ha a kroje przy annie mam zwężone po 7 cm z każdej strony oczywiście i przyrząd wyorujący też jest węższy przez co idzie mniej ziemi i kawałków obciętych z nacią a sieje tylko na redlinach i przy zwężeniu przyrządu wyorującego trudniej jest trafić precyzyjnie to założyłem annie własną hydraulikę od neptuna i steruje się tylko przyciskami polecam takie rozwiązanie a w przekładni łancuchowej zmieniłem koła zębate orginalne były 15 i 21 zębów a założyłem obydwie po 18 zębów ale łańcuch założyłem wzmocniony wtedy szybciej taśmy się przesuwają i w trudnych warunkach lepiej się kopie i szybciej a i nie potrzeba wciskać gazu do końca
Posted
Dzięki za odpowiedź, bardzo dobry ten pomysł ze zmianą kół zębatych na taśmie, u mnie bardzo często jest że dużo ziemi się pcha i trzeba jechać wolniej przy ostrym gazowaniu żeby dało radę przerobić i dobrze wytrząsało ziemię, muszę to wypróbować
Posted
najpierw ścinam orkanem nać a póżniej jadę obcinarką (tarcza od cięcia drewna) tylko ja sieję na redlinach , nie wiem czy dobrze zrozumiałeś bo piszesz (zmianą kół na taśmie) te koła łańcuchowe są w pierwszej przekładni co zakładasz wałek przekażnika i nie wiem czy dopasujesz takie koła bez przeróbki otworów w kołach ale to nie problem dajesz do tokarza a koła najlepiej kup stalowe bo możesz wspawać tuleje z wycięciem na klin z orginalnych kół a koła 18 zębów pasują bardzo dobrze bez nadmiernego luzu na łańcuchu tylko wtedy podczas wysypywania ze zbiornika jest większe obciążenie na łańcuch a zerwanie go grozi pęknięciem obudowy i kupiłem łańcuch o tym samym dziale ale wyrążnie grubszy ,jeśli często zatrzymuje ci się koło które podaje pasternak(totolotek) to możesz zmienić koło pasowe na tym długim pasku na większe i będzie szybciej chodziło dokupisz takie w sklepie internetowym farm expert pod nazwą koło przyspieszające piszesz że idzie dużo ziemi lepiej się kopie gdy kroje podniesione są wysoko i mało zagłębiają się w ziemię bo krój jeśli jest za głęboko to wycina dużą taflę ziemi i trudniej ją rozkruszyć na taśmie