Jump to content

Recommended Posts

Posted

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Dam Ci przykład. Świeci słońce, ładna pogoda, posiałeś wapno na polu, a za chwile wyjdzie chmura i jak lunie, to już masz po zbożu.

Z tego co ja się orientuję, to najlepiej wapnowanie zrobić po żniwach i wtedy zmieszać wapno z glebą np. kultywatorując, nie głęboko orając.

Posted
Nie rób tego bo możesz wypalić zboże, wapno się rozpuści, na zboże spłynie roztwór o potężnym stężeniu i masz po uprawie, a pole nie będzie dobrze zwapnowane. Moim zdaniem ten zabieg należy wykonywać po żniwach i po zruszeniu ziemi. (sprężynowanie, gruberownie, talerzowanie) I po tym zabiegu ziemię trzeba natychmiast przemieszać z wapnem, a przecież jak na polu będziesz miał zboże to już nic tam nie zrobisz. Pozdrawiam :)
Posted

a jak bd ładna pogoda w jakiś dzień ? chodziło mi o to by przed zimą jeszcze raz wysiać 150 kg wapna pod jęczmień zimowy przed siewem podczas uprawy pola też rozsiałem taką dawke do tego dawałem jeszcze polifoske 6 i teraz chciałem wapno na ime na wiosne wiadomo nawozy po zbożu. a może z tym wapnem poczekać do wiosny czy zrobić to jak bd ładna pogoda ? proszę o pomoc .

ja pytałem się gościa na wsi ale nie wiem czy mi dobrze mówił > powiedział że moge to zrobić tylko jak bd pogoda bo jak bd deszcz padał to mi wypali zboże . Nie wiem co zrobić proszę o pomoc .

Posted
Ale wysiejesz to wapno w ładną pogodę, rano będziesz miał rosę, to wapno wchłonie wilgoć z powietrza i też Ci to zboże wypali. Po mojemu to odpuśc sobie ten zabieg aż do żniw. Pozdrawiam :)
Posted
Możesz wysiać wapno dolomitowe lub pozyskane ze skał kalcytowych (np. kreda). Roślin nie poparzysz gdyż węglan wapnia właściwie nie rozpuszcza się w wodzie, jednak wilgotne liście mogą pokryć się warstewką wapna i ograniczyć powierzchnię asymilacyjną co jest szkodliwe. Aby tego uniknąć zastosuj wapno granulowane lub tzw. "kaszkę". Pozdrawiam!
Posted

odpisałem ci pod tymi zdjęciami ale jak chcesz po siewie to odradzam, zobacz jaką masz zawartość wapna w tym nawozie- wypali ci zboże, tak jak koledzy piszą wymieszać z glebą i dopiero siać :) powodzenia

Posted
Nie będę siał tego wapna po zbożu byłem patrzyłem na nie jest w porządku chodziło mi żeby jęczmień zimowy posiać wapnem przed zimą ale dawałem wapno pod korzeń i zboże dostało jeszcze potafoski 6 także myśle że do wiosny mu wystarczy w zupełności a na wiosnę jeszcze kupię nawóz i też dostanie. A wapno zostawie sobie na później. Temat uważam za zakończony. A czy na wiosnę gdy będę uprawiał pole pod owies moge rozsiać wapno a później skopać je kultywatorem ?
Posted
ja robiłem tak: wywiozłem obornik potem orka po orce wapnowanie kosem bo się nie zapycha, potem kultywator lub agregat i siew po tym tak więc najlepiej jak wapno jest wymieszane z glebą,