Jump to content

Recommended Posts

Posted
No to Ci powiem tak: 80.14 ma 78KM, a 75.14 ma 75KM więc masz wybór. Najbardziej co mnie zdumiewa to uciąg. Całej siły podnośnika nie miałem jeszcze okazji wykożystać ale też nie zamierzam bo po co?
  • 1 month later...
Posted

Dzisiaj pogadaliśmy z tatą bo było tak naprawdę wolne :P

Dochodzimy do wniosku że muszą być u nas 2 ciągniki oba z przednimi napędami :P

Major nowy już jest a na drugi nas niestety nie stać a z miłą chęcią byśmy wzięli...

Główny będzie to Major czyli pług i ogólnie pole + tur.

Do lżejszych prac chcemy coś mniejszego ale tylko i wyłącznie z napędem czyli mamy na oku takowe ciągniki:

- Renault 75-14 - zalety: fajna kabina, podobno małe spalanie, spory skręt, duża ilość biegów, cena wady: spore przebiegi, stare roczniki, części bardzo drogie

- Ursus 4514 - zalety: małe spalanie, ogólnodostępne części wady: malutka kabina, malutka ilość biegów, cena

- Zetor 7745 - zalety: duża kabina, ogólnodostępne tanie części, wszechstronność, spory uciąg jak na taki mały ciągnik wady: duże spalanie, ceny zabijają, stare roczniki

- MF 675 - zalety: wystarczająca ilość biegów, małe spalanie, części raczej dostępne z powodu pokrewieństwa z ursusami, fajna kabina. wady: stare roczniki, mocno wypracowane, ciężko znaleźć coś z napędem

Patrzeliśmy pod różnymi kontami. To 15ha to nie jest jakiś wielki areał. Ale wiadomo każdy chce jak najszybciej wszystko obrobić... Z początku jednak miałby być 3 ciągniki ale co one będą robiły ? Wszystko przeanalizowane i tak zostaje :) Tylko co ?? Mamy 40 tys zł na wydanie i ciekaw jestem czy nie lepiej jest wydać ok. 30 tys zł a za resztę jakąś maszynę typu agregat z siewnikiem? Większą zgrabiarkę czy kosiarkę czy nawet opryskiwacz... Co sądzicie i radzicie?

Posted

ursusa 4514 daj sobie spokoj - cena i material lipny

zetro -jak kto woli, czesci jak chcesz dobre to kosztuja tyle co do reni czy mf

renia - ceny czesci jak do kazdego innego ciagnika, jak sie nie wie gdzie szykac to boli po kieszeni, ale przynajmniej jakosciowo sa dobre a nie to co do ursusa

mf675 - ciagnik fajny, faktycznie ciezko cos z napedem znalezc, troszke mulowaty silnik ale zwinny, mocna hydraulika, malo pali i wygodny

poszukaj jeszcze Fiata 680/780, niedawno znajomy sprzedal 680 w fajnym stanie z 83 roku chyba za 22 kola, komplet obciaznikow na przodzie i wszystkie zaczepy, sam mam 780 ale 77 rok, lepiej zestopniowana skrzynia jak w 675 (tez mam) ale wolnijszy, silnik duzo zrywniejszy, pali jeszcze mniej od mf, nie do zadlawienia :D, troche gorsz akabina jak w mf. Czesci kupuje w necie po sklepach roznych, sa dosc tanie,ciagnik mega prosty konstrukcyjnie a naprawde przemyslany. Najwiekszy minus to rdza, ja nie miaem praktycznie blotnikow itp ale w kilka ogarnalem caly ciagnik.

Posted

Szczerze to jakoś Fiata się boje :P Chociaż autami jeżdże akurat prawie tylko Fiata i to Seicento które ma przelotu 360 tys km :P

Jeszcze wpadł mi w oko Same Explorer 70 :) Miałem okazję pojeździć takowym i powiem że fajny ciągnik ...

Posted

ale tylko explorer II, ma lepsza i wygodniejsza skrzynie.

Ja fiata sie nie balem ciagnik jak ciagnik, moj brat z ojcem sie smiali, teraz ja sie smieje.

przetrzepalem caly ciagnik jak robilem blacharke, musialem zrobic przedni naped i wylo cos z tylu - za duzy luz na ataku - tu koszt nowych podkladek z wysylka z wloch 150 zl :D, to przy okazji odkrecilismy wszystkie dekle mozliwe na tylnim moscie i skrzyni biegow - uwierz mi ze moi mechanicy sie mocno zdziwili jak na maszyne prawie 40 letnia - praktycznie zero sladow zuzycia na zebatkach, walkach itp., skrzynia banalnie prosta ze az glowa boli, 2 synchronizatory ( koszt jednego nowego to ok 150 zl !!!!!!!) , silnika nie tykalem , ma swiece plomieniowa i pali na dotyk, malo pali a do tego zrywna bestia.

Teraz bym przytulil fiata tez ale juz w nowszej kabinie bo moj to staroc ale takiego 90-90, delikatnie zmodernizowany i 90 km :D

• 2 months later...
Posted
Ciągniczek kupiony mianowicie Renault 77-12 za dobre pieniądze i w dobrym stanie :) na razie starczy zmian może w przyszłości kupi się jeszcze jakiegoś ale jak na razie trzeba ogrodzenie zrobić i dachy zmienić :)