Miki Posted November 18, 2013 Report Posted November 18, 2013 To w sumie ile chcesz żeby ten ciągik miał mocy? Quote
Luke16 Posted November 18, 2013 Author Report Posted November 18, 2013 ok. 65KM max 75KM + oczywiście przedni napęd... Cena uważam że 40/43 tys zł ... Quote
Miki Posted November 18, 2013 Report Posted November 18, 2013 No to Ci powiem tak: 80.14 ma 78KM, a 75.14 ma 75KM więc masz wybór. Najbardziej co mnie zdumiewa to uciąg. Całej siły podnośnika nie miałem jeszcze okazji wykożystać ale też nie zamierzam bo po co? Quote
Luke16 Posted December 25, 2013 Author Report Posted December 25, 2013 Dzisiaj pogadaliśmy z tatą bo było tak naprawdę wolne Dochodzimy do wniosku że muszą być u nas 2 ciągniki oba z przednimi napędami Major nowy już jest a na drugi nas niestety nie stać a z miłą chęcią byśmy wzięli... Główny będzie to Major czyli pług i ogólnie pole + tur.Do lżejszych prac chcemy coś mniejszego ale tylko i wyłącznie z napędem czyli mamy na oku takowe ciągniki:- Renault 75-14 - zalety: fajna kabina, podobno małe spalanie, spory skręt, duża ilość biegów, cena wady: spore przebiegi, stare roczniki, części bardzo drogie- Ursus 4514 - zalety: małe spalanie, ogólnodostępne części wady: malutka kabina, malutka ilość biegów, cena- Zetor 7745 - zalety: duża kabina, ogólnodostępne tanie części, wszechstronność, spory uciąg jak na taki mały ciągnik wady: duże spalanie, ceny zabijają, stare roczniki- MF 675 - zalety: wystarczająca ilość biegów, małe spalanie, części raczej dostępne z powodu pokrewieństwa z ursusami, fajna kabina. wady: stare roczniki, mocno wypracowane, ciężko znaleźć coś z napędem Patrzeliśmy pod różnymi kontami. To 15ha to nie jest jakiś wielki areał. Ale wiadomo każdy chce jak najszybciej wszystko obrobić... Z początku jednak miałby być 3 ciągniki ale co one będą robiły ? Wszystko przeanalizowane i tak zostaje Tylko co ?? Mamy 40 tys zł na wydanie i ciekaw jestem czy nie lepiej jest wydać ok. 30 tys zł a za resztę jakąś maszynę typu agregat z siewnikiem? Większą zgrabiarkę czy kosiarkę czy nawet opryskiwacz... Co sądzicie i radzicie? Quote
Mikruss Posted December 26, 2013 Report Posted December 26, 2013 ursusa 4514 daj sobie spokoj - cena i material lipnyzetro -jak kto woli, czesci jak chcesz dobre to kosztuja tyle co do reni czy mfrenia - ceny czesci jak do kazdego innego ciagnika, jak sie nie wie gdzie szykac to boli po kieszeni, ale przynajmniej jakosciowo sa dobre a nie to co do ursusamf675 - ciagnik fajny, faktycznie ciezko cos z napedem znalezc, troszke mulowaty silnik ale zwinny, mocna hydraulika, malo pali i wygodnyposzukaj jeszcze Fiata 680/780, niedawno znajomy sprzedal 680 w fajnym stanie z 83 roku chyba za 22 kola, komplet obciaznikow na przodzie i wszystkie zaczepy, sam mam 780 ale 77 rok, lepiej zestopniowana skrzynia jak w 675 (tez mam) ale wolnijszy, silnik duzo zrywniejszy, pali jeszcze mniej od mf, nie do zadlawienia , troche gorsz akabina jak w mf. Czesci kupuje w necie po sklepach roznych, sa dosc tanie,ciagnik mega prosty konstrukcyjnie a naprawde przemyslany. Najwiekszy minus to rdza, ja nie miaem praktycznie blotnikow itp ale w kilka ogarnalem caly ciagnik. Quote
Luke16 Posted December 26, 2013 Author Report Posted December 26, 2013 Szczerze to jakoś Fiata się boje Chociaż autami jeżdże akurat prawie tylko Fiata i to Seicento które ma przelotu 360 tys km Jeszcze wpadł mi w oko Same Explorer 70 Miałem okazję pojeździć takowym i powiem że fajny ciągnik ... Quote
Mikruss Posted December 26, 2013 Report Posted December 26, 2013 ale tylko explorer II, ma lepsza i wygodniejsza skrzynie.Ja fiata sie nie balem ciagnik jak ciagnik, moj brat z ojcem sie smiali, teraz ja sie smieje.przetrzepalem caly ciagnik jak robilem blacharke, musialem zrobic przedni naped i wylo cos z tylu - za duzy luz na ataku - tu koszt nowych podkladek z wysylka z wloch 150 zl , to przy okazji odkrecilismy wszystkie dekle mozliwe na tylnim moscie i skrzyni biegow - uwierz mi ze moi mechanicy sie mocno zdziwili jak na maszyne prawie 40 letnia - praktycznie zero sladow zuzycia na zebatkach, walkach itp., skrzynia banalnie prosta ze az glowa boli, 2 synchronizatory ( koszt jednego nowego to ok 150 zl !!!!!!!) , silnika nie tykalem , ma swiece plomieniowa i pali na dotyk, malo pali a do tego zrywna bestia.Teraz bym przytulil fiata tez ale juz w nowszej kabinie bo moj to staroc ale takiego 90-90, delikatnie zmodernizowany i 90 km Quote
Luke16 Posted March 15, 2014 Author Report Posted March 15, 2014 Ciągniczek kupiony mianowicie Renault 77-12 za dobre pieniądze i w dobrym stanie na razie starczy zmian może w przyszłości kupi się jeszcze jakiegoś ale jak na razie trzeba ogrodzenie zrobić i dachy zmienić Quote
Recommended Posts