simson54 Posted October 13, 2013 Report Posted October 13, 2013 czy jako młody rolnik który ma przepisane pole od mniej więcej roku mogę starać się o pieniądze na rozwój swojego gospodarstwa i na zakup maszyn rolniczych ? czy to wogule się opłaca na 3,5 hektarach pola ? Quote
pablos Posted October 13, 2013 Report Posted October 13, 2013 A dlaczego nie ! nie wiem czy to tylko bełkot polityków ale przyszłym programie ma być kładziony nacisk na wspomaganie małych kilku hektarowych gospodarstw jeżeli będzie okazja korzystaj ponieważ z roku narok kasy będzie ubywać ! Quote
anesia Posted October 13, 2013 Report Posted October 13, 2013 Na rozwój takich małych gospodarstw będzie można dostać nawet 60tyś. Quote
Robert ;-) Posted October 13, 2013 Report Posted October 13, 2013 Anesia powiedz coś więcej na ten temat jakie wymagania itp. itd.z góry dzięki;] temat ciekawy? Quote
anesia Posted October 14, 2013 Report Posted October 14, 2013 Ja za dużo nie wiem,ale coś tam słyszałam w telewizji.Wiem,że do tej pory dotowali z regóły te duże gospodarstwa(modernizacja),a teraz mają być pieniądze dla małych.Może Duży Grzegorz wie więcej na ten temat,bo on jest oblatany w przepisach. Quote
Bogumil Posted October 17, 2013 Report Posted October 17, 2013 Duży może więcej pożyczyć i więcej spłacić. Mały ma trudniej, jak wszędzie. W dużych gospodarstwach młodzi rolnicy obkupieni w sprzęt, aż miło. Innowacje w formie usług transportowych, sklepów z nasionami, full wypas. Miło by było, żeby dali coś małym hektarowcom. Quote
anesia Posted October 17, 2013 Report Posted October 17, 2013 To prawda,ale z drugiej strony to jak dużemu kase unijną dadzą,to pilnują i wymogi trzeba spełniać,a jak dawali małym na wsparcie niskotowarowych,to tylko f-ra ich interesowała i w wielu przypadkach nie sprawdzano.Wiem z obserwacji,że kasa szła np.w meble a sprzętu do gospodarki jak nie było tak niema.Nie mówię tego z zawiści,bo już ktoś mi powiedział,że do operatywnych świat należy.Prawda,ale te kary do unii,kto odda. Quote
Bogumil Posted October 18, 2013 Report Posted October 18, 2013 Powinny być wykorzystane zgodnie z przeznaczeniem, zarówno duże jak i niewielkie dotacje, nie mam wątpliwości, a ta polska zaradność to jeszcze z czasów naszych ojców:) Quote
Recommended Posts