Jump to content

Recommended Posts

Posted
czy jako młody rolnik który ma przepisane pole od mniej więcej roku mogę starać się o pieniądze na rozwój swojego gospodarstwa i na zakup maszyn rolniczych ? czy to wogule się opłaca na 3,5 hektarach pola ?
Posted

A dlaczego nie ! nie wiem czy to tylko bełkot polityków ale przyszłym programie ma być kładziony nacisk

na wspomaganie małych kilku hektarowych gospodarstw jeżeli będzie okazja korzystaj ponieważ z roku na

rok kasy będzie ubywać !

Posted
Ja za dużo nie wiem,ale coś tam słyszałam w telewizji.Wiem,że do tej pory dotowali z regóły te duże gospodarstwa(modernizacja),a teraz mają być pieniądze dla małych.Może Duży Grzegorz wie więcej na ten temat,bo on jest oblatany w przepisach.
Posted
Duży może więcej pożyczyć i więcej spłacić. Mały ma trudniej, jak wszędzie. W dużych gospodarstwach młodzi rolnicy obkupieni w sprzęt, aż miło. Innowacje w formie usług transportowych, sklepów z nasionami, full wypas. Miło by było, żeby dali coś małym hektarowcom.
Posted
To prawda,ale z drugiej strony to jak dużemu kase unijną dadzą,to pilnują i wymogi trzeba spełniać,a jak dawali małym na wsparcie niskotowarowych,to tylko f-ra ich interesowała i w wielu przypadkach nie sprawdzano.Wiem z obserwacji,że kasa szła np.w meble a sprzętu do gospodarki jak nie było tak niema.Nie mówię tego z zawiści,bo już ktoś mi powiedział,że do operatywnych świat należy.Prawda,ale te kary do unii,kto odda.