mikolaj2000 Posted October 13, 2013 Posted October 13, 2013 Witam!Mam kilka pytań. 14 września wykluło mi się 5 kurczaków. Wiem, że to późna pora na to, ale tak wyszło, ponieważ wiosną kwoka miała dopiero 2 miesiące (kupiłem ją z fermy). A oto moje pytania:-Jak długo kwoka opiekuje się kurczakami?-Kwoka zaczęła nieść jaja po 4 tygodniach opieki. Czy to normalne? Z góry dziękuję za odpowiedzi!!! Quote
ania1983 Posted October 13, 2013 Posted October 13, 2013 z mojego doświadczenia to kwoka wodzi małe tak długo aż one od niej nie odejdą, albo jak już ona ma ich dość moje pierwsze kurczaki zostawiły kwokę jak miały równo 4 tygodnie, mimo nawołań kwoki nie wróciły do niej, kilka dni później zaczęła się nieść...kwoka mojej sąsiadki dłuuugo wodziła młode, jakoś do 10 tygodnia, młode nie chciały jej zostawić, sama je zostawiła w 10 tygodniu. a co do klucia, u mnie kurczaki wykluły się 17 września więc kilka dni po Twoich, dobrze sie mają i zdrowo chowają, zwyczajnie stwierdziłam że skoro kwoka siadła to chyba ona lepiej wie czy to dobry czas czy nie. jasne że sa minusy takiego późnego lęgu, ale i sporo plusów życzę zdrowia dla maluszków Quote
mikolaj2000 Posted October 13, 2013 Author Posted October 13, 2013 z mojego doświadczenia to kwoka wodzi małe tak długo aż one od niej nie odejdą' date=' albo jak już ona ma ich dość moje pierwsze kurczaki zostawiły kwokę jak miały równo 4 tygodnie, mimo nawołań kwoki nie wróciły do niej, kilka dni później zaczęła się nieść...kwoka mojej sąsiadki dłuuugo wodziła młode, jakoś do 10 tygodnia, młode nie chciały jej zostawić, sama je zostawiła w 10 tygodniu. a co do klucia, u mnie kurczaki wykluły się 17 września więc kilka dni po Twoich, dobrze sie mają i zdrowo chowają, zwyczajnie stwierdziłam że skoro kwoka siadła to chyba ona lepiej wie czy to dobry czas czy nie. jasne że sa minusy takiego późnego lęgu, ale i sporo plusów życzę zdrowia dla maluszków [/quote'] Wielkie dzięki.A co do tych jaj, to ona te jaja rozbija i karmi nimi kurczaki (chociaż przyzwoicie je karmie). Dopiero teraz to zauważyłem, pusta skorupka leżała.Jeszcze raz dzięki. Będę czekał co z tego będzie.Jeszcze jedno pytanie czy przetrwają zimę jeżeli w pomieszczeniu będzie temperatura od 0 C do -5 C? Quote
przemek2092 Posted October 13, 2013 Posted October 13, 2013 To zbyt niska temp. kup promiennik i świeć im, najlepiej zrób jakąś małą zagródkę żeby ciepło z niej nie mogło za bardzo uciekać Quote
Robert ;-) Posted October 13, 2013 Posted October 13, 2013 kurczak przetrwa zimę samodzielnie jak się opierzy w pióra zrób jak radzi Przemek Quote
Jac555 Posted October 14, 2013 Posted October 14, 2013 Pewnie przy odchowaniu psiklat to na poczatek zawsze temperatura powinna byc wyższa ok. 30 st. W tej zagrodzie umiesc jakies małe poidełko i karmidełko i bedzie odchowalnik jak ta lala:) Quote
Recommended Posts