Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!

Mam kilka pytań. 14 września wykluło mi się 5 kurczaków. Wiem, że to późna pora na to, ale tak wyszło, ponieważ wiosną kwoka miała dopiero 2 miesiące (kupiłem ją z fermy). A oto moje pytania:

-Jak długo kwoka opiekuje się kurczakami?

-Kwoka zaczęła nieść jaja po 4 tygodniach opieki. Czy to normalne?

Z góry dziękuję za odpowiedzi!!!

Posted

z mojego doświadczenia to kwoka wodzi małe tak długo aż one od niej nie odejdą, albo jak już ona ma ich dość :) moje pierwsze kurczaki zostawiły kwokę jak miały równo 4 tygodnie, mimo nawołań kwoki nie wróciły do niej, kilka dni później zaczęła się nieść...kwoka mojej sąsiadki dłuuugo wodziła młode, jakoś do 10 tygodnia, młode nie chciały jej zostawić, sama je zostawiła w 10 tygodniu.

a co do klucia, u mnie kurczaki wykluły się 17 września więc kilka dni po Twoich, dobrze sie mają i zdrowo chowają, zwyczajnie stwierdziłam że skoro kwoka siadła to chyba ona lepiej wie czy to dobry czas czy nie. jasne że sa minusy takiego późnego lęgu, ale i sporo plusów :)

życzę zdrowia dla maluszków :)

Posted

z mojego doświadczenia to kwoka wodzi małe tak długo aż one od niej nie odejdą' date=' albo jak już ona ma ich dość :) moje pierwsze kurczaki zostawiły kwokę jak miały równo 4 tygodnie, mimo nawołań kwoki nie wróciły do niej, kilka dni później zaczęła się nieść...kwoka mojej sąsiadki dłuuugo wodziła młode, jakoś do 10 tygodnia, młode nie chciały jej zostawić, sama je zostawiła w 10 tygodniu.

a co do klucia, u mnie kurczaki wykluły się 17 września więc kilka dni po Twoich, dobrze sie mają i zdrowo chowają, zwyczajnie stwierdziłam że skoro kwoka siadła to chyba ona lepiej wie czy to dobry czas czy nie. jasne że sa minusy takiego późnego lęgu, ale i sporo plusów :)

życzę zdrowia dla maluszków :)

[/quote']

Wielkie dzięki.

A co do tych jaj, to ona te jaja rozbija i karmi nimi kurczaki (chociaż przyzwoicie je karmie). Dopiero teraz to zauważyłem, pusta skorupka leżała.

Jeszcze raz dzięki. Będę czekał co z tego będzie.

Jeszcze jedno pytanie czy przetrwają zimę jeżeli w pomieszczeniu będzie temperatura od 0 C do -5 C?

Posted

Pewnie przy odchowaniu psiklat to na poczatek zawsze temperatura powinna byc wyższa ok. 30 st. W tej zagrodzie umiesc jakies małe poidełko i karmidełko i bedzie odchowalnik jak ta lala:)