mikolaj2000 Posted October 13, 2013 Report Posted October 13, 2013 Witam!Mam kilka pytań. 14 września wykluło mi się 5 kurczaków. Wiem, że to późna pora na to, ale tak wyszło, ponieważ wiosną kwoka miała dopiero 2 miesiące (kupiłem ją z fermy). A oto moje pytania:-Jak długo kwoka opiekuje się kurczakami?-Kwoka zaczęła nieść jaja po 4 tygodniach opieki. Czy to normalne? Z góry dziękuję za odpowiedzi!!! Quote
ania1983 Posted October 13, 2013 Report Posted October 13, 2013 z mojego doświadczenia to kwoka wodzi małe tak długo aż one od niej nie odejdą, albo jak już ona ma ich dość moje pierwsze kurczaki zostawiły kwokę jak miały równo 4 tygodnie, mimo nawołań kwoki nie wróciły do niej, kilka dni później zaczęła się nieść...kwoka mojej sąsiadki dłuuugo wodziła młode, jakoś do 10 tygodnia, młode nie chciały jej zostawić, sama je zostawiła w 10 tygodniu. a co do klucia, u mnie kurczaki wykluły się 17 września więc kilka dni po Twoich, dobrze sie mają i zdrowo chowają, zwyczajnie stwierdziłam że skoro kwoka siadła to chyba ona lepiej wie czy to dobry czas czy nie. jasne że sa minusy takiego późnego lęgu, ale i sporo plusów życzę zdrowia dla maluszków Quote
mikolaj2000 Posted October 13, 2013 Author Report Posted October 13, 2013 z mojego doświadczenia to kwoka wodzi małe tak długo aż one od niej nie odejdą' date=' albo jak już ona ma ich dość moje pierwsze kurczaki zostawiły kwokę jak miały równo 4 tygodnie, mimo nawołań kwoki nie wróciły do niej, kilka dni później zaczęła się nieść...kwoka mojej sąsiadki dłuuugo wodziła młode, jakoś do 10 tygodnia, młode nie chciały jej zostawić, sama je zostawiła w 10 tygodniu. a co do klucia, u mnie kurczaki wykluły się 17 września więc kilka dni po Twoich, dobrze sie mają i zdrowo chowają, zwyczajnie stwierdziłam że skoro kwoka siadła to chyba ona lepiej wie czy to dobry czas czy nie. jasne że sa minusy takiego późnego lęgu, ale i sporo plusów życzę zdrowia dla maluszków [/quote'] Wielkie dzięki.A co do tych jaj, to ona te jaja rozbija i karmi nimi kurczaki (chociaż przyzwoicie je karmie). Dopiero teraz to zauważyłem, pusta skorupka leżała.Jeszcze raz dzięki. Będę czekał co z tego będzie.Jeszcze jedno pytanie czy przetrwają zimę jeżeli w pomieszczeniu będzie temperatura od 0 C do -5 C? Quote
przemek2092 Posted October 13, 2013 Report Posted October 13, 2013 To zbyt niska temp. kup promiennik i świeć im, najlepiej zrób jakąś małą zagródkę żeby ciepło z niej nie mogło za bardzo uciekać Quote
Robert ;-) Posted October 13, 2013 Report Posted October 13, 2013 kurczak przetrwa zimę samodzielnie jak się opierzy w pióra zrób jak radzi Przemek Quote
Jac555 Posted October 14, 2013 Report Posted October 14, 2013 Pewnie przy odchowaniu psiklat to na poczatek zawsze temperatura powinna byc wyższa ok. 30 st. W tej zagrodzie umiesc jakies małe poidełko i karmidełko i bedzie odchowalnik jak ta lala:) Quote
Recommended Posts