Jump to content

Recommended Posts

• Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Nie ma żadnego sposobu przynajmniej ja o takim nie słyszałem sam borykam się z tym problemem jedyne co

można zrobić to domagać się odszkodowania od koła łowieckiego rozmawiałem niedawno ze znajomym

który również ma straty spowodowane przez dziki po różnych perturbacjach za 1ha zrytej łąki koło

łowieckie zapłaciło 300 zł

Posted
Temat wałkowany na tym forum kilka razy już... Poszukaj sobie podobnych wątków bo masz tam wypisane chyba wszystkie metody walki z dzikami, oraz co i jak z tymi odszkodowaniami. Ja ze swojej strony mogę napisac że najlepszy sposób na dzika to odstrzał. Pogadaj z mysliwym jakimś i jak potwierdzi się że na Twojej łące są dziki to on będzie Ci dziękował że pokazałeś mu miejsce, on ubije parę okazów i będzie szczęsliwy, a Ty będziesz miał po kłopocie bo dziki nie będą tak pewnie chodziły po Twoich łąkach. Pozdrawiam :)
Posted

Jeżeli chodzi o odstrzał to mój sąsiad jest myśliwym i u niego w kukurydzy nocują .Drugi przyjeżdżał i na tym się skończyło.A kilku hektarów trawy w kilku miejscach nie ogrodzę.Może ktoś używał tego, .Zastanawiam się nad tymi włosami ale ja mam krótkie.

Posted

Koledzy na tym forum pisali że ludzkie włosy odstraszają dziki i sarny. Pytałem się również leśniczego to mi potwierdził.

Ale to na jakiej zasadzie z tymi włosami? Bo pierwszy raz słysze o takim sposobie. Ja w sumie zainstalowałem po prostu pastucha

Posted
Tu chodzi o rozprzestrzenianie ludzkiego zapachu, większość dzikich zwierząt omija obszary jeżeli są oznakowane obcym zapachem. Ale takie metody jeśli w ogóle działają to tylko na krótką metę. Jedyne rozwiązanie to pastuch.
Posted

Ja jeszcze widziałem taki odstraszacz ultradźwiękowy na dziki, tylko jego zakres z tego co czytałem to 150 m, wiec na pole chyba nie bardzo:/

W sumie czasem się szuka sposobów różnych a najpraktyczniej wychodzi pastuch chyba

Posted

Jest też taki preparat z firmy Zbymar. Opryskuje się nim brzegi pola tworząc barierę zapachową. Zapach nie jest drażniący dla ludzi a dziki i inne zwierzęta wyczuwają zapach człowieka. Jednak jak to jest w przypadku wszystkich płynnych preparatów, mniejsza skuteczność podczas opadów więc po deszczu zabieg powinno się powtórzyć.

Posted
Nikt mi nie wmówi, że żerujący dziki za zawróci nagle od pola ziemniaków czy posadzonej kukurydzy, ktoś popryskał granicę pola jakimś nieprzyjemnym dla niego zapachem. Ludzie w moim okolicach stosowali różne cuda zapachowe i wydali tyle kasy na to, że mieli by zbudowany dobry pastuch. A tak wydali kasę na nieskuteczne opryski i zrobili pastucha na linkach stalowych + mocny elektryzator i problem się skończył.
  • 6 months later...
Posted
Słyszałem że można spryskać urymą wilka (do kupienia on-line) w dziurawionych puszkach wiązać do drzewa żeby deszcz nie zmył do zapachu ludzi myślę przywykły ale przed wilkiem powinny sp.......ć
Posted

Może podrzucę jeszcze inny pomysł do walki z dzikami. Jedno z pól graniczy z taką sąsiadką, która trzyma masę kur, a wszystkie się jak zwykle pasły na moim polu. W tym roku wpadłem na pomysł i kilka siewników przy granicy wysiałem kukurydzą mocno nasączoną w środku Bi. Śmierdzi jak chol....a, ale z tego co sprawdzałem kurczaki nie rozgrzebują już tak pola.

Może z dzikami też by się to sprawdziło?

Posted

Mocz wilka pobierają przez system otworów drenacyjnych w podłode klatek i kojców wilków trzymanych w niewoli np. na futro i do produkcji moczu właśnie .W USA używają go do zwabienia wilków dzikich do odstrzału.

Posted

Większość sposobów jakie wymyślamy to jednak są półśrodki, może niektóre zadziałają ale na dłuższą metę zgadzam się z simsonem, nie ma nic lepszego jak dobrze zrobione ogrodzenie elektryczne,

tylko z tym pastuchem na krowy to w większości jakie widziałem z przeznaczeniem dla bydła mlecznego to były dosyć słabe, bo krowy jako tako są wrażliwe na prąd

Posted
Moje pole przy lesie od kąd mam ogrodzone siatką leśną 2 metry wysokości ,to mam spokój ze zwierzyną dziki,sarny ,jelenie etc .A zwierzaków u mnie jest ogrom ,bo mieszkam w Borach Tucholskich i jedynie ogrodzenie pola siatką jest skuteczne .Pastucha mam na innym polu z tym ,że dziki zrywają drut i jest trochę fatygi z tymi poprawkami ,ale znacznie ograniczyły swoje zapędy w ryciu po kuku .