marek100 Posted October 14, 2013 Report Posted October 14, 2013 mam małe gospodarstwo 3ha i chciałbym się z niego utrzymać - bo nie widzę się w innym zawodzie. chciałbym zapisać się na kur inseminacji i miesięcznie dorabiać jakieś 200zł. hodować króliki i zarobić na nich z 3000zł. hodować 130kur i zarobić rocznie 10tys zł. hodować ozdobne kury i gołębie i sprzedawać młode odchowane i zarabia z 2000zł.i na targu sprzedawać wyprodukowane we własnym gospodarstwie warzywa i zarabia z 3000zł. a mam takie pytanie ostatnio na tablicy wydziałę że są na sprzedaż. zabite kaczki,kury,króliki itp.czy to jest legalne. i jeżeli macie iny pomysł na utrzymanie się z małego gospodarstwa to piszcie. jeszcze w grę wchodzą tunele foliowe - uprawa papryki i ogórków szklarniowych. Quote
pablos Posted October 14, 2013 Report Posted October 14, 2013 Z tych głupot które tu wypisujesz jedna rzecz jest warta uwagi kurs inseminacji nie wiem ile bydła jest wtwojej okolicy . W mojej jest dużo mój kolega zrobił taki kurs bierze dużo taniej niż weterynarze roboty ma ful no i niezłą wypłatę ! Quote
pawelxy1 Posted October 14, 2013 Report Posted October 14, 2013 Marku. Na królikach z pewnością tych 3 tys nie zarobisz, na kurach tym bardziej o 10tys możesz pomarzyć.Mało jest zbytu na takie hodowle.pablos ma racje. Pozdrawiam Quote
marek100 Posted October 15, 2013 Author Report Posted October 15, 2013 z moich wyliczeń wynika że tyle zarobie. bo w mojej okolicy jest duży popyt na króliki.gołębie i drób ozdobny. a na jajka mam zbyt bo mam 70 kur i brakuje jajek.a jakie macie propozycję żeby się utrzymać z małego gospodarstwa. Quote
anesia Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Nie wiem może ja źle myślę,ale tylko z tych 3 ha nie da się wyżyć.Przynajmniej ja tak robię,że najpierw są opłaty,a ty musisz płacić KRUS co daje rocznie ponad 1300zl,podatek rolny płacisz,energia elektryczna do opłaty,woda też,śmieci,internet,telefon.Podlicz to wszystko i pomyśl,że jedzenie też kosztuje i to nie mało. Quote
marek100 Posted October 15, 2013 Author Report Posted October 15, 2013 ale za 1600zł miesięcznie da się żyć. a tyle wynika z moich obliczeń że zarobie. Quote
pawelxy1 Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Marku nigdy nie wiesz ile zarobisz. Raz rok może być dobry a raz taki że zwierzyna ci zdechnie, czego Ci nie życzę.Na pewno z 3 ha nie utrzymasz tych 130 kur plus innych zwierząt jakie chcesz mieć.Wlicz w to opryski, nawozy, paszę, ziarno na zasiew, paliwo do maszyn rolniczych i weterynarza.Więc to nie jest tak łatwo. Wątpię byś na tych 3 ha wyżył.Ale to już twoje życie i zrobisz jak uważasz tylko jak już zaczniesz i będziesz musiał dopłacać do tego to już nie będzie odwrotu. Quote
marek100 Posted October 15, 2013 Author Report Posted October 15, 2013 ja już sobie pokalkulowałem i opłaca mi się. Quote
VoYtek8 Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Nie no czekam aż Twoje plany wejdą w życie bo naprawdę po mojemu to jest kosimczne o czym piszesz. Twierdzisz że dasz radę wyżyć za 1600zł miesięcznie? Tona węgla kosztuje ok. 900zł, jedzenie drogie, elektrycznośc i woda też, o paliwe to nawet nie wspomnę, a czasem masz jakieś niespodziewane wydatki: wymiana pieca, remont dachu, remont maszyn i co zrobisz wtedy? Czasem może przyjśc jakaś klęska np. choroba i zwierzęta Ci powymierają albo plony na polu wygniją i wtedy jesteś bez żadnego dochodu. Zejdź na ziemię.... Pozdrawiam Quote
adam1208 Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Marek ja mam 4,5ha ziemi ornej , hoduje 45 kur niosek + na wiosne chce jeszcze dokupić, mam króliki i inny drób ale traktuje to jako hobby i dodatkowy dochód i zapierdzielam na budowie bo nie wyobrażam sobie żyć z tego areału . Pozdro. Quote
anesia Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Jak masz miesięczny stały dochód-jest ok,ale u ciebie to będą okresowe przychody i to przeważnie jesienią,a wiem ,że jak jest kasy więcej to na więcej sobie pozwalamy,a później człowiek się zastanawia gdzie to poszło.Kury w zimie się tak nie niosą,warzywka w śniegu nie urosną a jeść się chce tak samo,czy to lato czy zima.Jesteś zdecydowany,to powodzenia.Lepiej być mile zaskoczonym,niż ciężko upadać na ziemię. Quote
ania1983 Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 nawet gdyby to było takie kolorowe jak piszesz to z Twoich obliczeń wynika ze miesięcznie na utrzymanie miał byś 1783,33. rozumiem, ze mieszkasz sam i nie masz nikogo na utrzymaniu? nie będę wyliczała co musisz opłacić i kupić w każdym miesiącu czy raz-dwa razy do roku, bo przecież sam to wiesz a poza tym wyzej ludzie napisali juz. Anesia ma rację, przychody nie będą w Twoim przypadku miesięczne, wiec w jednym miesiąu będziesz miał więcej kasy podczas gdy w następnym nawet na rachunki nie zarobisz. moja ciotka całe zycie na gospodarce żyje i z tego tylko się utrzymuje, tak jak wcześniej moja babka, ale ona oprócz tego, ze ma większe dochody kiedy sprzeda cielaka czy byczka, jakies jaja czy kure komuś na rosół, ma 5 krów i codziennie oddaje mleko do mleczarni, sprzedaje też mleko na wsi, masło, ser, śmietanę, więc co miesiąc ma pieniadze ze sprzedaży mleka do mleczarni, plus produkty mleczne, u Ciebie nic takiego nie będzie, bo ile mozesz jajek sprzedać w miesiacu? na pewno nie tyle zeby na rachunki i życie starczyło.no ale Twój wybór i zrobisz co uważasz za słuszne i dobre dla siebie, ja mimo wsyztsko życzę Ci powodzenia i tak kolorowych przychodów jak to sobie obliczyłes Quote
marek100 Posted October 16, 2013 Author Report Posted October 16, 2013 a ile ona ma hektarów pola. Quote
Bogumil Posted October 17, 2013 Report Posted October 17, 2013 Nie lepiej jednym tematem się zająć, niż wszystkim po trochu. Tunele, czosnek, zioła...najniższa krajowa do zarobienia. Quote
pawelxy1 Posted October 17, 2013 Report Posted October 17, 2013 Marku zejdź na ziemię i pomyśl racjonalnie. Zarobisz te 1600zł ( wątpię ale niech będzie).Co miesiąc opłacasz prąd, gaz, rachunki za telefon, paliwo. Jedzenie nie jest tanie a co średnio tydzień zakupy trzeba robić za jakieś200-300zl zależy co kupujesz.Za to wychodzi że za samo jedzenie masz na miesiąc około 1200-1400zł a gdzie rachunki za gaz, prąd,wodę itp. Wątpię by ci się to opłaciło. Quote
marek100 Posted October 17, 2013 Author Report Posted October 17, 2013 a czy legalnie bez żadnych pozwoleń można sprzedawać zabite oskubane kury,króliki. Quote
Bogumil Posted October 18, 2013 Report Posted October 18, 2013 Żeby na targu sprzedać kaczkę albo kurę zabitą we własnym gospodarstwie to powinieneś to zgłosić do Sanepidu i do Inspekcji Weterynaryjnej. Niestety polscy rolnicy maja gorzej niż np. Francuzi ze sprzedażą swoich produktów. Quote
marek100 Posted October 18, 2013 Author Report Posted October 18, 2013 a jeżeli bym jeszcze do tego uprawiał warzywa na 0,5 ha to dało by się utrzyma. albo wziął bym jeszcze z 5ha dzierżawy i sprzedawał dodatkowo zborze. który pomysł jest lepszy. pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted October 18, 2013 Report Posted October 18, 2013 Zajmij się jedną hodowlą i na tym się skup a nie wszystko po trochu.A poza tym taki mały areał to jako dorobek a tak to proponowałbym pracę inną jeszcze. Quote
marek100 Posted October 19, 2013 Author Report Posted October 19, 2013 mój wuja mi doradził mi żebym na polu postawił oborę na 100 świń. ale plan zagospodarowania mówi że budowa siedlisko. wienc chyba dostane pozwolenie. jaki koszt budowy takiej obory. i czy trudno jest dostać pozwolenie na taką tuczarnie. Quote
pawelxy1 Posted October 19, 2013 Report Posted October 19, 2013 Marku okej wybudujesz oborę, kupisz świnię i co dalej? Skąd będziesz miał pieniądze napaszę, utrzymanie? I z areału o którym wspomniałeś nie wyżywisz ich.A poza tym o zarobku możesz wtedy zapomnieć. Pewnie będziesz musiał dopłacać. Quote
marek100 Posted October 19, 2013 Author Report Posted October 19, 2013 na paszę i pierwszy cykl będę pieniądze miał . a zarobek jakiś będzie bo kupie zboże i zrobię pasze. prosiaki tęż bym musiał kupował. ale powinno się opłacić. Quote
marek100 Posted October 19, 2013 Author Report Posted October 19, 2013 a ile mleka daje dziennie koza. Quote
pawelxy1 Posted October 19, 2013 Report Posted October 19, 2013 Marku zależy ile od tego jak je karmisz i czym.A poza kozą to wątpię by ci się to opłaciło.I zajmij się od razu jedną rzeczą np świniami a nie o świniach piszesz,a teraz o kozie. Quote
marek100 Posted October 19, 2013 Author Report Posted October 19, 2013 a nie tak tylko pytam. przekalkulowałem sobie czy opłaca się hodować świnie i wyszło mi że teraz się opłaca ale jak pasze podrożeją i zboże to nie. i dlatego zastanawiam się nad hodowlą kur na jaja i na mała skalę odchowywać kury i sprzedawać je. Quote
Recommended Posts