pawelxy1 Posted October 19, 2013 Report Posted October 19, 2013 To się wpierw zastanów co chcesz robić co hodować a później dopiero tu pisz!! Quote
marek100 Posted October 19, 2013 Author Report Posted October 19, 2013 no już wiem że będę hodował te kury. Quote
pawelxy1 Posted October 20, 2013 Report Posted October 20, 2013 Pewnie za kilka dni bd krowy mleczne a później byki.Zobaczymy czy zarobisz cokolwiek na tym w co wątpię Quote
VoYtek8 Posted October 20, 2013 Report Posted October 20, 2013 Czemu ma służyć ten komentarz? Po co robisz na forum taką chorą atmosferę? Sam niedawno zmieniałeś zdanie co chwilę, a teraz za to krytykujesz Marka. Fakt że często wymyśla coś nowego, ale jeśli nie chcesz mu pomóc to nie krytykuj go krytykować za to że coś kombinuje żeby wyżyć z gospodarki i nie wypominaj mu tego że ma wiele pomysłów na zarobek. Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted October 20, 2013 Report Posted October 20, 2013 Ja go nie krytykuję. Podziwiam go że ma wiele pomysłów i zapał do pracy.Po prostu czarno to widzę by wyżywił te 100kur z 3 ha pola.Ale niech próbuje Quote
VoYtek8 Posted October 20, 2013 Report Posted October 20, 2013 Wiesz z 3ha da się wyżyć, gdyby miał sprzęt swój mógłby tam uprawiać warzywa trochę ziemniaków, kapusty, włoszczyzny ziół. Roboty miałby full, musiałby wynajmować ludzi do pracy sezonowo, ale by swoje zarobił. U mnie we wsi są rolnicy którzy mają po 3-4ha warzywa i jakoś z tego żyją, fakt nowymi Mercedesami nie jeżdżą, ale mają przyzwoite domy, głodni nie chodzą i ogólnie posiadają jakieś środki do życia. Tyle że oni pracują na tym areale od pokoleń i praktycznie tam 15 letnie dzieci umieją pracować ciągnikiem i znają się na uprawach warzyw i tam pracują całe rodziny: dziadkowie, rodzice, dzieci i jeszcze kuzynostwo pomaga. Pozdrawiam Quote
adam1208 Posted October 20, 2013 Report Posted October 20, 2013 Co do wypowiedzi Wojtka to się w100% zgadzam , ja też mam ziemniaki , warzywa, truskawki i idzie na tym zarobić . Mam też nioski. Co prawda miałem łatwiejszy początek od Marka bo gospodarke przejąłem już z c330 i maszynami , ale co z tego jak ojca zabrakło i wziąłem się za wszystko sam , szkoła zawalona ( na szczęście udało się skończyć technikum zaocznie ) , dorabiam nieraz na budowie jak sąsiad potrzebuje i jakoś to się wszystko ciągnie już 5lat. Także powodzenia Marek Ci życze , bierz się w garść i kombinuj jak już zaczniesz to będzie sie coś kręcić. Pozdro Quote
ania1983 Posted October 21, 2013 Report Posted October 21, 2013 sorki, ze dopiero teraz ale musiałam zadzwonić do ciotki ile ma dokładnie tego pola, więc ona ma 5ha pola, nie ma żadnych sprzętów wiec za wszystko musi ludziom płacić, zaoranie pola, sadzenie ziemniaków, wykopki, ale ona jest bardzo robotna i bardzo dużo robi też sama. teraz sobie pomyślałam też że może rolnictwo ekologiczne? mojej sąsiadki córka ma na oko jakieś 3-4 ha pola w kilku kawałkach, bo połowa to dzierżawa i w sumie ma 7 kawałków. sadzi maliny ekologiczne, ma też skup więc ludzie z certyfikatami wożą do niej. jest to upierdliwe bo prawie codziennie trzeba maliny oddać do punktu odbioru 100 km w jedną stronę, ale widać im sie opłaci. do zbierania malin oczywiście biorą ludzi ale i sami zbierają. teraz na 2 polach, ponad 1 ha posadziła czarną porzeczkę.na zimę skupuje od ludzi orzechy włoskie, suszy i wyłupane sprzedaje do skupu. oprócz tego ma tylko na własny użytek kaczki, kury i warzywa które sadzi dla siebie i zwierzaków, tego nie sprzedaje. tak wiec moze warto pomysleć o przekwalifikowaniu gospodarstwana ekologiczne? ja wiem że to trochę czasu i kasy trzeba ale na pewno sie opłaci, do tego jak byś kupił trochę kur na jajka, jak miał byś zbyt, to moze gęsi na sprzedaż, one są bezproblemowe w wychowaniu. decyzja oczywiście należy do Ciebie.pozdrawiam i życzę dobrych wyborów Quote
marek100 Posted October 21, 2013 Author Report Posted October 21, 2013 moja klasa ziemi to4-5. to jakie wżywa oprócz ziemniaków urosną. Quote
VoYtek8 Posted October 21, 2013 Report Posted October 21, 2013 Na 4-5 klasie ziemi warzyw uprawiać się nie opłaca, coś urośnie, ale plony będą małe i w dodatku będziesz musiał to ciągle podlewać bo na piachu. Wiesz, a może weź zasadź sobie z 0,5ha ziemniaków, reszte obsiej np. owsem i traktuj tą gospodarkę jako dodatkowy dochód i znajdź sobie normalną pracę z której możesz godnie wyżyć. Pozdrawiam Quote
marek100 Posted October 21, 2013 Author Report Posted October 21, 2013 a co myślicie latem o hodowli świń na dworze. żeby nie budować chlewni bo to spory wydatek. prosiaki bym zakupił w maju, więc do czerwca by urosły. postawił bym im drewniane domki w których by się chowały. czy takie coś jest wo gule możliwe, bo czytałem że tak się kiedyś w Polsce hodowało. Quote
anesia Posted October 21, 2013 Report Posted October 21, 2013 Chowamy świnie,ale się nie zdarzyło,żeby urosły w ciągu miesiąca.Trzeba być niepoprawnym optymistą,aby tak myśleć.Jak znasz tajemnicę tak szybkiego chowu,to na 100%trzymaj świnie. Quote
pawelxy1 Posted October 22, 2013 Report Posted October 22, 2013 Wojtek i tu się z tobą nie zgodzę. Na 4i5 klasie ziemi urośnie i nie koniecznie bd to mały plon.W ubiegłym roku miałem na klasie 4 ziemniaki to nazbierałem z 10 arów 800kg ziemniaków więc to bardzo dobry plon. Także na tej 4 klasie zasiałem zboże pszenżyto i z 30arów zebraliśmy wtedy 2 tony ziarna.Więc opłaca się a nie trzeba było nawet podlewać;d Co do świń to okres chowu jest od 4-5 miesięcy.A w miesiąc to ci nie urośnie;d Quote
marek100 Posted October 22, 2013 Author Report Posted October 22, 2013 przepraszam za błąd nie zauważyłem. świnie by urosły do września. Quote
VoYtek8 Posted October 22, 2013 Report Posted October 22, 2013 Człowieku poczytaj co ja pisze a potem to komentuj, chyba pszenżyto to nie warzywo, a ziemniaki to jedno z niewielu warzyw które lubią lżejsze gleby. Zasiej na tym polu marchew albo cebulę to na pewno już tak dobrze nie będzie. Twój plon ziemniaków nie był wcale taki dobry, z hektara prawidłowo uprawianego ziemniaka można zebrać +- 25-30 ton, więc 800kg z 10arów to raczej nie zbyt dobry wynik. O podlewaniu zboża jeszcze w życiu nie słyszałem i nie zbyt to sobie w naszych warunkach wyobrażam. Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted October 22, 2013 Report Posted October 22, 2013 Napisałeś coś o owsie i źle zrozumiałem.Na klasie 2 ziemi z 10 arów miałem 2 tony ziemniaków,2.5 tony marchwi i 2 tony buraków plus jeszcze ileś brukwi, buraczków czerwonych i kapusty więc to chyba dużo prawda? Quote
VoYtek8 Posted October 22, 2013 Report Posted October 22, 2013 Ale piszemy o IV-V klasie ziemi, a nie o II... W sumie to mnie mało interesują twoje plony bo to nie jest temat wątku. Z resztą co tu porównywać na II klasie to nawet jak się śrubokręt wsadzi w ziemię to coś urośnie, a gospodarka na piachach nie jest już tak prosta. Pozdrawiam Quote
anesia Posted October 22, 2013 Report Posted October 22, 2013 Jak da się pomiot kurzy,to urośnie piękne żytko i na takiej klasie gleby,wiem z doświadczenia Quote
Tofik Posted October 22, 2013 Report Posted October 22, 2013 Pomiot kurzy(w moim przypadku gołębi:)) to dobra rzecz:) bo sam go stosuje i ogórki czy kapusta rosną bardzo ładniePozdrawiam Quote
marek100 Posted October 25, 2013 Author Report Posted October 25, 2013 a co myślicie o przerobieniu stodoły na króliczarnie i hodowle królików i sprzedaż ich do skupu. Quote
2jacks Posted October 25, 2013 Report Posted October 25, 2013 Muszę powiedzieć, że jestem zszokowany tymi komentarzami...ale ja jestem zupełnym mieszczuchem:). Jestem jednak w momencie orientowania sie w sytuacji gospodarstw ekologicznych i z mojego ORD-u dostałem różne broszurki informacyjne, w których jest między innymi spis gospodarstw ekologicznych... Najmniejsze to 1,4 ha. Nie wiem czy ci ludzie mają jeszcze jakąś pracę, ale 3 ha to chyba nie jest mało na działalność. Można sie zająć hodowlą ślimaków. Ona zajmuje mało miejsca a Marek jakiś budynek chyba już ma...Hodowla kur też jest chyba opłacalna. Przecież na 1 Ha można trzymać 1,2 tyś kur(chyba sie nie mylę)...a w chowie ekologicznym w mieś letnich owe kury dużo paszy wcinać nie będą...Oczywiście wszystko kwestia pomysłu i pieniędzy na początek...ale nie rozumiem czemu utrzymanie sie z takiej małej gospodarki miałoby być nie możliwe Czytałem ogólne założenia Prow 2014-2020 i była mowa o hodowli ekologicznej. W ramach pomocy miałoby być finansowane początkowe obsadzenie takiej hodowli zwierzętami...kurnik z tego co czytałem już jest...więc to chyba jest jakiś pomysł Quote
marek100 Posted October 28, 2013 Author Report Posted October 28, 2013 a czy te świnie na tym dworze urosną co wcześniej pisałem. czy tak można hodowac. Quote
2jacks Posted October 28, 2013 Report Posted October 28, 2013 Marek...pytania jakie zadajesz to są pytania 5 latka który pierwszy raz ma jechać na wieś...Przecież to wszystko są skomplikowane sprawy i z przerobienie budynku i z hodowlą czy to świń czy czegokolwiek innego...a ty zadajesz pytanie "czy te świnie na tym dworze urosną" "czy da sie przerobić stodołę na króliczarnie". Budują hotele pod wodą, także sie da...ale wszystko jest kwestią opłacalności. Quote
marek100 Posted October 28, 2013 Author Report Posted October 28, 2013 a czy może któs wie ile płacą teraz za króliki. Quote
VoYtek8 Posted October 28, 2013 Report Posted October 28, 2013 Marku jeśli będziesz nadal pisał tyle pytań i nikt Ci na te pytania nie będzie odpowiadał tak jak teraz to niestety będziesz musiał pożegnać się z tym forum. Robisz tutaj śmietnik, nikt Ci już nie odpowiada bo zadałeś przez te parę miesięcy z 10 podobnych. Nie piszę tego na priv, tylko publicznie w Twoim wątku żeby wszyscy widzieli że miałeś ostrzeżenie. Tyle że to definitywne ostrzeżenie jeśli się do tego nie dostosujesz to będę musiał zakończyć tą farsę... Pozdrawiam Quote
Recommended Posts