Robert ;-) Posted October 28, 2013 Report Posted October 28, 2013 Marek są takie świnie co mogą prawie cały rok na zewnątrz,[świnioowce]zobacz u wujka googla, Quote
Joanna123 Posted February 4, 2016 Report Posted February 4, 2016 Witam. Jestem kompletnym laikiem w kwestii Krusu i opłacalności prowadzenia gospodarstwa w obecnych czasach. Mam jednak problem na który nie mogę znaleźć nigdzie odpowiedzi. Obecnie pracuje normalnie na umowę o pracę na pełny etat itd, pracodawca odprowadza składki do ZUS-u w kwocie odpowiadającej najniższej krajowej, bo i tyle oficjalnie zarabiam. Niedługo kupuje jednak siedlisko na wsi (dom, stodoła, budynki gosp. ziemia rolna nieuprawiana-pastwiska ok 0,7h),do tego chcę wydzierżawić lub dokupić jeszcze ponad 1h. Z racji tego, że jestem w wieku 27 lat i z wykształcenia jestem zootechnikiem, zastanawiałam się nad dotacjami dla młodego rolnika z myślą o hodowli alpak. Zastanawiam się tylko czy jest taka możliwość, żebym prowadziła tą hodowlę jednocześnie pracując na umowę gdzieś indziej? Nie planuje, aby hodowla była moim jedynym źródłem utrzymania. Wiem natomiast, że pojawia się problem składek ubezpieczeniowych, bo pracując jestem w ZUS , a jako rolnik musiałabym być w KRUS. I drugie pytanie, czy uzyskanie "miana" rolnika jest jednoznaczne z przymusem czerpania zysków z rolnictwa w jakikolwiek sposób, czy to uprawa czy hodowla? Co byłoby dla mnie korzystniejsze, być rolnikiem- być w KRUS i otworzyć oficjalnie hodowle alpak i pracować bez umowy, czy pracować oficjalnie na umowę a hodowle prowadzić hobbystycznie? Czy może mi ktoś też powiedzieć jak to wygląda prawnie? Z góry dziękuję za pomoc. Quote
Vademecum Posted February 4, 2016 Report Posted February 4, 2016 Więcej napisałem w podobnym temacie " jak jest z tym krusem " Quote
forgod Posted February 9, 2016 Report Posted February 9, 2016 z moich wyliczeń wynika że tyle zarobie. bo w mojej okolicy jest duży popyt na króliki.gołębie i drób ozdobny. a na jajka mam zbyt bo mam 70 kur i brakuje jajek.a jakie macie propozycję żeby się utrzymać z małego gospodarstwa.gdyby z 3 ha dało radę wyżyć to nikt by w mieście nie mieszkał a 1ha by kosztował 50tys Quote
Vademecum Posted February 10, 2016 Report Posted February 10, 2016 no i kosztuje 50 tysi ha i można znajść za 10 i wołają 100 tysięcy za hektar. Quote
Tuzon Posted March 12, 2016 Report Posted March 12, 2016 Przy takiej powierzchni, to naprawdę trudno będzie się z niej utrzymać. A nie masz opcji kupić?Jak założysz DG, to generalnie będziesz miał sporo kosztów, bo wszystko na firmę sie robi. Nawet głupie konto bankowe jest droższe... Quote
Monk Posted March 14, 2016 Report Posted March 14, 2016 Przy takiej powierzchni, to naprawdę trudno będzie się z niej utrzymać. A nie masz opcji kupić?Jak założysz DG, to generalnie będziesz miał sporo kosztów, bo wszystko na firmę sie robi. Nawet głupie konto bankowe jest droższe... Chyba coś Ci się pomyliło: http://www.tanie-konto.pl/porownanie-kont-firmowych/Patrz smart bank, patrz mBank itd. Quote
Recommended Posts