Jump to content

Recommended Posts

Posted
wiadomo coś na temat uprawy czarnego bzu, jak się go sadzi z czego najlepiej, korzeń czy zaszczepki, jakie gleby lubi? zbyt jest zawsze każdą jesienią i cena ok :) chciałem na próbę około 0,5 ha zasadzić w rzędach i spróbować, a jak nie wyjdzie to drewno na opał będzie :)
Posted

witam nie wiem jakie gleby lubi ale wydaje mi się że nie jest zbyt wymagający u mnie rośnie na 5 tej

klasie i muszę go wycinać ponieważ rozrasta się niemiłosiernie . A ile kosztuje kilogram ?

Posted
no w sumie w tym roku płacili 1,3 za kg, ja też właśnie go chciałem wytępić z ogrodu :) mnam taki kawałek pola z warzywek i oglądałem dziś sady tego właśnie krzewu i powiem że to bardzo ciekawie wygląda, z ha można 15-20 ton zebrać a co ciekawe wzrasta zainteresowanie tą roślinką, ze szczepieniem też nie ma filozofii mianowicie poczytałem o tym i można z jednorocznych pędów pociąć na kawałki i do dołu a potem jak się odbije na pole w rzędy tylko trzeba przycinać co rok bo owoc rośnie tylko na młodych pendach
Posted
Witam u mnie w rejonie też jest skup tego typu surówców. Za czarny bez płacą 1,20zł za kg. Mam tego dużo przy dróżce do pola , wcześniej zrywał to mój sąsiad a w tym roku przez 3 wolne soboty zarobiłem prawie 400zł :) Zrywałem z narzeczoną i powiem że to się nawet opłaca bo można zawsze dorobić pare groszy .
Posted
Panowie zaciekawiliście mnie tym bzem ;) Mógłby ktoś napisać ile to czasu rosnie do pierwszych zbiorów, ile mozna zebrac owocu z jednej rośliny i na co ona jest przetwarzana? Ogólnie proszę o jakiekolwiek informacje na ten temat. Pozdrawiam :)
Posted

voytek8 roślinka od pęda którego wsadzisz do ziemi rośnie około 2 lat do pierwszych zbiorów, z ha można zebrać od 15 do 20 ton jeżeli masz rzędy co 2,5 - 3 m, a w rzędzie to jak kto woli od 1m do 1,5 lub więcej co rok zimą przycinka, bo tylko z młodych pędów rosną dorodne kiście, parę lat i pole obok będę sadził następne a drewno na opał :) w tym roku zaczynam około 0,5 ha na próbę, a wiem że cena jest stabilna i nie ma skoków jak z pożeczką, a różnica w nawożeniu niesamowita, - generalnie potrzebuje ziem bardziej zasadowych - czyli wapnowanie rok przed sadzeniem :) jeszcze poczytam i mam zamiar jechać obejrzeć z bliska takie sady

Posted
to0 rośnie na takich kiściach i całe obrywasz z ogonkiem jak najkrótszym :) parę kiści i kg jest:) stosują te owoca na soki lecznicze dżemy itp. głównie idzie to na export, szkoda że nasz rynek jeszcze cieniutko z tymi owocami ale u nas idzie na pewno już przynajmniej od 12 lat tak więc ze zbytem nie będzie probl. pogadam nawet bespośrednio z odbiorcą to może bez pośredników więcej kasy będzie można spróbować
Posted
Ciekawa uprawa, mialem kiedyś potężny czarny bez, ale poza ładnym zapachem nic mi nie dawał, więc postanowiłem go zlikwidować bo byłem pewien że to bez użyteczna roślina i wsadziłem w jego miejsce dwie śliwki które nawet nie owocują. :D Pozdrawiam :)
Posted
u mnie też tego rosło na ogrodzie ale był stary i doży miał bardzo słabe owoce, przeszkadzał mi wyciąłem i zasadziłem pożeczki, - lipa :) a teraz już wiem że na młodych pędach jest mnogo kwiatu i owoców, jadę niedługo na lubelszczyznę bo tam podobno jest sporo takich sadów i dowiem się więcej, pozdrawiam
Posted

z doświadczenia powiem tylko tyle, ze u mnie bez czarny rośnie tam gdzie jest wilgotna ziemia.

nie wiedziałam, że należy go przycinać bo wtedy lepiej owocuje, ale dzisiaj mąż jeden krzak na zero wyciął bo juz był strasznie duży, jutro jeszcze 2 mu każe przyciąć skoro to ma mi dać większe plony :D

a co do przetworów z niego...na przeziębienie nie widzę nic lepszego niż herbata z kwiatów lipy, suszonych owoców czarnego bzu i maliny, kwiatów słonecznika i dzikiej rózy z sokiem z czarnego bzu i maliny :D ale to tak poza tematem :D

Posted
To mnie zaskoczyliście ;D nie widziałem że czarny bez można sprzedać, u mnie też sporo tego rośnie i wszystko sie marnuje a jak widać można to nawet sprzedać ;D w sumie bez nie jest zbyt wymagający więc koszty uprawy nie będą tak wysokie, to może być ciekawy pomysł na interes ;) sam jestem ciekaw jak to ci wyjdzie :) pozdrawiam
Posted

Jeżeli chodzi o wykorzystanie czarnego bzu to jest ono bardzo rozległe. Surowcem zielarskim jest nie tylko owoc, lecz także młode liście i kora. Więcej możne przeczytać na właściwości czarnego bzu

Dodatkowo rewelacyjne jest wino zarówno z kwiatów czarnego bzu jak i owoców - przepis na wino z kwiatów czarnego bzu

Żyj w zgodzie z naturą - Greensign

Posted

akurat o winie nie słyszałem czyli dodatkowy plus :)

hahahaha właśnie orałem wczoraj pod sadzonki jutro wywiozę obornik i mieszanie agregatem a poptem wkładam patyki w glebę i będę czekał jak się przyjmą :)

• 7 months later...
Posted

Witam. Dopiero zaczełam się interesować czarnym bzem by zrobić plamtację. Wie ktoś jak wygląda sprawa ze skupem na dolnym śląsku? Planuję plantację założyć na obszarze 1ha.

Posted
Jak czytam, to te 15 t się przewija wszędzie, ale to nadal teoria. Szkoda, że tu cisza, bo temat mnie zaciekawił. Może kolega założyciel wątku się jeszcze znajdzie.
Posted

Dzisiaj poczytałem sobie na temat bzu czarnego i wyszło ,że sadzonki powinny być hodowlane ,a to dlatego ,że plon jest wyższy(15 ton) ,jak i prowadzenie takiego sadu jest inne jak bzu dzikiego(ok5ton z ha) .Sadzonek potrzeba ok 1650 x cena 5 zł to trochę jest.

https://www.google.pl/search?q=bez+czarny+uprawa+towarowa&rlz=1C1CHNY_plPL403PL403&espv=2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=17OWU6ivH6qw7Qaz6YD4Dg&ved=0CEUQsAQ&biw=800&bih=505

Tak więc bawienie się we własne sadzonki wydaje mi się ,że jest słabym pomysłem .Ps bez czarny owocuje po 3 latach ,tak piszą.Pozdrawiam .

• 2 weeks later...
Posted
słyszałam że trzeba użyźniać glebę na któej rośnie czarny bez około 2 razy w roku. Co wy na to? to prawda? czym to się robi? pomysły na eko i nie eko użyźnianie?
  • 4 years later...
Posted

na żyznych ziemiach np. w nowej hucie to prawdziwa plaga, tam czarnego bzu nie wytępi.

a wystarczy nic nie robić przez pare lat a czarny bez porośnie teren.

Zanim założysz plantacje to upewnij sie czy stanowisko spasuje tej roślinie.

wymaga ziemi w dobrej kulturze

• 1 month later...
Posted

Tak jest trzeba nawozić jeśli ktoś chce zbierać owoc rzędu 10-15 ton. Najlepszym stanowiskiem dla bzu są gleby żyzne, próchnicze, wilgotne. Bogate w związki mineralne, jednak bez poradzi sobie doskonale i na słabych terenach, Piaszczyste lub częsciowo podmokłe tereny- bez problemu. Łąki czy nawet przy drodze-spaliny nie są zagrożeniem. Widziałem jak drogowcy sadzili właśnie ten krzew. Pan Vademecum napisał właśnie mądrzę aby ziemia była zachowana w dobrej kulturze.Należy pamiętać o usunięciu chwastów wieloletnich. W roku sadzenia dobrze jest zastowoać obornik 30t na ha. Zielone grykę, gorczycę na przyoranie. Co do potrzeb nawozowych to azot, fosfor, potas +/- 300kg w dwóch dawkach. Sadzenie sadzonek wiosna, jesień. No a problemów ze szkodnikami to nie ma, ewentualnie mszyce, oprysk załatwi sprawe. Co do eko można i tak projekt sad-eko 2014-2020 dają chyba 1800zł/ha. To zależy od wielu czynników.

• 1 year later...