Rico Posted October 14, 2013 Report Posted October 14, 2013 wiadomo coś na temat uprawy czarnego bzu, jak się go sadzi z czego najlepiej, korzeń czy zaszczepki, jakie gleby lubi? zbyt jest zawsze każdą jesienią i cena ok chciałem na próbę około 0,5 ha zasadzić w rzędach i spróbować, a jak nie wyjdzie to drewno na opał będzie Quote
pablos Posted October 14, 2013 Report Posted October 14, 2013 witam nie wiem jakie gleby lubi ale wydaje mi się że nie jest zbyt wymagający u mnie rośnie na 5 tej klasie i muszę go wycinać ponieważ rozrasta się niemiłosiernie . A ile kosztuje kilogram ? Quote
Rico Posted October 14, 2013 Author Report Posted October 14, 2013 no w sumie w tym roku płacili 1,3 za kg, ja też właśnie go chciałem wytępić z ogrodu mnam taki kawałek pola z warzywek i oglądałem dziś sady tego właśnie krzewu i powiem że to bardzo ciekawie wygląda, z ha można 15-20 ton zebrać a co ciekawe wzrasta zainteresowanie tą roślinką, ze szczepieniem też nie ma filozofii mianowicie poczytałem o tym i można z jednorocznych pędów pociąć na kawałki i do dołu a potem jak się odbije na pole w rzędy tylko trzeba przycinać co rok bo owoc rośnie tylko na młodych pendach Quote
Rico Posted October 15, 2013 Author Report Posted October 15, 2013 sa u nas skupy owoców i tam biorą Quote
adam1208 Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Witam u mnie w rejonie też jest skup tego typu surówców. Za czarny bez płacą 1,20zł za kg. Mam tego dużo przy dróżce do pola , wcześniej zrywał to mój sąsiad a w tym roku przez 3 wolne soboty zarobiłem prawie 400zł Zrywałem z narzeczoną i powiem że to się nawet opłaca bo można zawsze dorobić pare groszy . Quote
VoYtek8 Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Panowie zaciekawiliście mnie tym bzem Mógłby ktoś napisać ile to czasu rosnie do pierwszych zbiorów, ile mozna zebrac owocu z jednej rośliny i na co ona jest przetwarzana? Ogólnie proszę o jakiekolwiek informacje na ten temat. Pozdrawiam Quote
Rico Posted October 15, 2013 Author Report Posted October 15, 2013 voytek8 roślinka od pęda którego wsadzisz do ziemi rośnie około 2 lat do pierwszych zbiorów, z ha można zebrać od 15 do 20 ton jeżeli masz rzędy co 2,5 - 3 m, a w rzędzie to jak kto woli od 1m do 1,5 lub więcej co rok zimą przycinka, bo tylko z młodych pędów rosną dorodne kiście, parę lat i pole obok będę sadził następne a drewno na opał w tym roku zaczynam około 0,5 ha na próbę, a wiem że cena jest stabilna i nie ma skoków jak z pożeczką, a różnica w nawożeniu niesamowita, - generalnie potrzebuje ziem bardziej zasadowych - czyli wapnowanie rok przed sadzeniem jeszcze poczytam i mam zamiar jechać obejrzeć z bliska takie sady Quote
VoYtek8 Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Ale zbierasz co z tych krzaków? Przepraszam za tak, podstawowe pytania, ale nie mam pojecia o takiej uprawie. Pozdrawiam Quote
Rico Posted October 15, 2013 Author Report Posted October 15, 2013 to0 rośnie na takich kiściach i całe obrywasz z ogonkiem jak najkrótszym parę kiści i kg jest:) stosują te owoca na soki lecznicze dżemy itp. głównie idzie to na export, szkoda że nasz rynek jeszcze cieniutko z tymi owocami ale u nas idzie na pewno już przynajmniej od 12 lat tak więc ze zbytem nie będzie probl. pogadam nawet bespośrednio z odbiorcą to może bez pośredników więcej kasy będzie można spróbować Quote
VoYtek8 Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Ciekawa uprawa, mialem kiedyś potężny czarny bez, ale poza ładnym zapachem nic mi nie dawał, więc postanowiłem go zlikwidować bo byłem pewien że to bez użyteczna roślina i wsadziłem w jego miejsce dwie śliwki które nawet nie owocują. Pozdrawiam Quote
Rico Posted October 15, 2013 Author Report Posted October 15, 2013 u mnie też tego rosło na ogrodzie ale był stary i doży miał bardzo słabe owoce, przeszkadzał mi wyciąłem i zasadziłem pożeczki, - lipa a teraz już wiem że na młodych pędach jest mnogo kwiatu i owoców, jadę niedługo na lubelszczyznę bo tam podobno jest sporo takich sadów i dowiem się więcej, pozdrawiam Quote
ania1983 Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 z doświadczenia powiem tylko tyle, ze u mnie bez czarny rośnie tam gdzie jest wilgotna ziemia.nie wiedziałam, że należy go przycinać bo wtedy lepiej owocuje, ale dzisiaj mąż jeden krzak na zero wyciął bo juz był strasznie duży, jutro jeszcze 2 mu każe przyciąć skoro to ma mi dać większe plony a co do przetworów z niego...na przeziębienie nie widzę nic lepszego niż herbata z kwiatów lipy, suszonych owoców czarnego bzu i maliny, kwiatów słonecznika i dzikiej rózy z sokiem z czarnego bzu i maliny ale to tak poza tematem Quote
przemek2092 Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 To mnie zaskoczyliście ;D nie widziałem że czarny bez można sprzedać, u mnie też sporo tego rośnie i wszystko sie marnuje a jak widać można to nawet sprzedać ;D w sumie bez nie jest zbyt wymagający więc koszty uprawy nie będą tak wysokie, to może być ciekawy pomysł na interes sam jestem ciekaw jak to ci wyjdzie pozdrawiam Quote
GreenSign Posted October 16, 2013 Report Posted October 16, 2013 Jeżeli chodzi o wykorzystanie czarnego bzu to jest ono bardzo rozległe. Surowcem zielarskim jest nie tylko owoc, lecz także młode liście i kora. Więcej możne przeczytać na właściwości czarnego bzuDodatkowo rewelacyjne jest wino zarówno z kwiatów czarnego bzu jak i owoców - przepis na wino z kwiatów czarnego bzu _______________________________________________________________Żyj w zgodzie z naturą - Greensign Quote
Rico Posted October 17, 2013 Author Report Posted October 17, 2013 akurat o winie nie słyszałem czyli dodatkowy plus hahahaha właśnie orałem wczoraj pod sadzonki jutro wywiozę obornik i mieszanie agregatem a poptem wkładam patyki w glebę i będę czekał jak się przyjmą Quote
gemmata Posted June 3, 2014 Report Posted June 3, 2014 Witam. Dopiero zaczełam się interesować czarnym bzem by zrobić plamtację. Wie ktoś jak wygląda sprawa ze skupem na dolnym śląsku? Planuję plantację założyć na obszarze 1ha. Quote
rafaello3 Posted June 3, 2014 Report Posted June 3, 2014 Kolego ''Kwiato'' ten plon bzu 15-20 ton to jest realny .Widziałeś już takie plantacje ??? Quote
Gusiek Posted June 10, 2014 Report Posted June 10, 2014 Jak czytam, to te 15 t się przewija wszędzie, ale to nadal teoria. Szkoda, że tu cisza, bo temat mnie zaciekawił. Może kolega założyciel wątku się jeszcze znajdzie. Quote
rafaello3 Posted June 10, 2014 Report Posted June 10, 2014 Dzisiaj poczytałem sobie na temat bzu czarnego i wyszło ,że sadzonki powinny być hodowlane ,a to dlatego ,że plon jest wyższy(15 ton) ,jak i prowadzenie takiego sadu jest inne jak bzu dzikiego(ok5ton z ha) .Sadzonek potrzeba ok 1650 x cena 5 zł to trochę jest. https://www.google.pl/search?q=bez+czarny+uprawa+towarowa&rlz=1C1CHNY_plPL403PL403&espv=2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=17OWU6ivH6qw7Qaz6YD4Dg&ved=0CEUQsAQ&biw=800&bih=505Tak więc bawienie się we własne sadzonki wydaje mi się ,że jest słabym pomysłem .Ps bez czarny owocuje po 3 latach ,tak piszą.Pozdrawiam . Quote
gemmata Posted June 22, 2014 Report Posted June 22, 2014 słyszałam że trzeba użyźniać glebę na któej rośnie czarny bez około 2 razy w roku. Co wy na to? to prawda? czym to się robi? pomysły na eko i nie eko użyźnianie? Quote
maciej.groch1 Posted February 7, 2019 Report Posted February 7, 2019 witam, chciałbym ponowić wątek. Mysle nad posadzeniem kilku ha tego krzewu. Czy ktoś ma doswiadczenie w prowadzeniu plantacji? Quote
Vademecum Posted February 7, 2019 Report Posted February 7, 2019 na żyznych ziemiach np. w nowej hucie to prawdziwa plaga, tam czarnego bzu nie wytępi.a wystarczy nic nie robić przez pare lat a czarny bez porośnie teren.Zanim założysz plantacje to upewnij sie czy stanowisko spasuje tej roślinie.wymaga ziemi w dobrej kulturze Quote
zenon76 Posted March 13, 2019 Report Posted March 13, 2019 Tak jest trzeba nawozić jeśli ktoś chce zbierać owoc rzędu 10-15 ton. Najlepszym stanowiskiem dla bzu są gleby żyzne, próchnicze, wilgotne. Bogate w związki mineralne, jednak bez poradzi sobie doskonale i na słabych terenach, Piaszczyste lub częsciowo podmokłe tereny- bez problemu. Łąki czy nawet przy drodze-spaliny nie są zagrożeniem. Widziałem jak drogowcy sadzili właśnie ten krzew. Pan Vademecum napisał właśnie mądrzę aby ziemia była zachowana w dobrej kulturze.Należy pamiętać o usunięciu chwastów wieloletnich. W roku sadzenia dobrze jest zastowoać obornik 30t na ha. Zielone grykę, gorczycę na przyoranie. Co do potrzeb nawozowych to azot, fosfor, potas +/- 300kg w dwóch dawkach. Sadzenie sadzonek wiosna, jesień. No a problemów ze szkodnikami to nie ma, ewentualnie mszyce, oprysk załatwi sprawe. Co do eko można i tak projekt sad-eko 2014-2020 dają chyba 1800zł/ha. To zależy od wielu czynników. Quote
Szejk102 Posted June 28, 2020 Report Posted June 28, 2020 Witam, mam taką uprawę już pewnie 5 rok, zainteresowanie owocem co roku większe. Dodatkowo kupuje od innych plantatorów. Quote
Recommended Posts