bazyl1120 Posted February 2, 2011 Report Posted February 2, 2011 Witam chciał bym się dowiedzieć ile kosztują uprawnienia na kombajn zbożowy oraz gdzie go można zrobić jestem z Gniezna i nie orientuje się gdzie mogę się na niego zapisać. czy może w Poznaniu gdzieś... W tym roku kończe 18 Lat. Proszę o Pomoc! Quote
grzesiek12031980 Posted February 2, 2011 Report Posted February 2, 2011 Jak masz juz prawko to idz i spytaj w ODR.Tam napewno beda wiedziec. Quote
DuzyGrzegorz Posted May 5, 2012 Report Posted May 5, 2012 Właśnie otrzymałem wyjaśnienia MRiRW dotyczące uprawnień na kombajn. Wyjaśnienie ma 5 stron, które rozwiewają wszystkie wątpliwości co do tych zaświadczeń. Z tych wyjaśnień wynika, że gdyby coś się niedobrego stało to okoliczności będą wyjaśniane biorąc pod uwagę nie posiadanie lub brak uprawnień na kombajn, a: "Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 12 stycznia 1998 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy obsłudze ciągników, narzędzi i urządzeń technicznych stosowanych w rolnictwie (Dz. U. Nr 12, poz. 51) określa warunki bezpieczeństwa przy obsłudze m. in. samojezdnego sprzętu rolniczego, w tym kombajnów. Paragraf 3 rozporządzenia stanowi, że obsługa samojezdnych lub stacjonarnych maszyn rolniczych i melioracyjnych powinna być wykonywana przez osoby posiadające kwalifikacje i stosowne przeszkolenie przy obsłudze takich maszyn. Reasumując jedynymi przepisami stawiającymi wymagania w zakresie eksploatacji kombajnów zbożowych są przepisy ustawy Prawo o ruchu drogowym. Natomiast zaświadczenie o ukończeniu kursu obsługi kombajnu może być traktowane jedynie jako podwyższenie kwalifikacji rolnika". Żeby podwyższyć kwalifikacje najpierw trzeba je mieć, dlatego ministerstwo uznało, że jedynymi przepisami w tym zakresie jest Prawo o ruchu drogowym. Dalej: " Podstawowe obowiązki rolnika indywidualnego lub gospodarstwa rolnego rolnego jako pracodawcy określa art. 94 (Kodeksu pracy)... Pracodawca (w tym również rolnik indywidualny zatrudniający pracowników ) jest obowiązany zapewnić przeszkolenie pracownika w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy przed dopuszczeniem go do pracy oraz prowadzenie okresowych szkoleń w tym zakresie, ... Pracodawca jest zobowiązany zaznajomić pracowników z przepisami i zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy dotyczącymi wykonywania przez nich prac, wydawać szczegółowe instrukcje i wskazówki dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy na poszczególnych stanowiskach pracy oraz poinformować o ryzyku zawodowym związanym z wykonywaną pracą i zasadach ochrony przed zagrożeniami. Zakres merytoryczny szkoleń oraz podmioty upoważnione do przeprowadzania szkolenia w dziedzinie bhp szczegółowo określa rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 27 lipca 2004 r w sprawie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz. U. Nr 180, poz. 1860, z późn. zm.)". Z tego pisma wynika także, że Inspekcja Pracy może zrobić kontrolę jeżeli kosi wynajęty pracownik we własnym gospodarstwie lub na zarobku nawet w ramach pomocy sąsiedzkiej lub czynie społecznym, a jeżeli sam u siebie to już nie.Reasumując uprawnienia na kombajn nie mają żadnej mocy prawnej a ich brak nie może być podstawą jakiejkolwiek kary. Moc wiążącą mają zaświadczenia wydane przez właściciela gospodarstwa na podstawie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 12 stycznia 1998 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy obsłudze ciągników, narzędzi i urządzeń technicznych stosowanych w rolnictwie (Dz. U. Nr 12, poz. 51). Brak takiego zaświadczenia może być przyczyną pociągnięcia do odpowiedzialności. Uprawnienia miałyby moc prawną pod warunkiem zawarcia umowy między uprawnioną jednostką szkolącą a rolnikiem właścicielem gospodarstwa w zakresie przeszkolenia pracowników ale tylko w jego gospodarstwie i osób objętych tą umową. Co bardzo ważne, pracownikowi przekazujcie instrukcję obsługi przed rozpoczęciem pracy. Pismo ministerstwa które cytuję jest z 25 kwietnia 2012 roku i nosi znak DON zs-wm-0700-18/12(765). Jeżeli ktoś ma problemy związane z brakiem uprawnień na kombajn to niech się na nie powoła. Pismo zawiera jeszcze wiele ważnych spraw związanych z bhp w gospodarstwach rolnych, jednak tu musi wkroczyć moderator i zaproponować formę upowszechnienia tej wiedzy. Quote
kris_19 Posted May 6, 2012 Report Posted May 6, 2012 ja robilem u siebie w szkole i mialem za darmo z dofinansowania z unii Quote
DuzyGrzegorz Posted May 6, 2012 Report Posted May 6, 2012 Jeżeli kosisz sam u siebie to nic nie musisz mieć, żadnych uprawnień, ale zawsze warto poszerzyć wiedzę. Musisz mieć świadomość, że jeżeli zatrudnisz kombajnistę to musisz sprawdzić czy ma odpowiednią kategorię prawa jazdy a uprawnień mu sprawdzać nie musisz. Tu zaczynają się schody. Aby dopuścić go do pracy musisz go przeszkolić, a aby go przeszkolić musisz mieć ukończony 32 godzinny kurs dla pracodawców i to właśnie ten kurs daje uprawnienia, że w przypadku gdyby coś się stało pracownikowi to ubezpieczyciel nie będzie żądał regresu. Tak mi wyjaśniło MRiRW. Quote
devito Posted May 7, 2012 Report Posted May 7, 2012 To ja właściwie nie zrozumiałem można jeździć tym kombajnem czy nie. Ja mam podobny problem z ładowarką teleskopową mam tylko do niej OC nie ma dowodu rejestracyjnego. I jak pytałem panów w Komendzie wojewódzkiej z drogówki to mi odpowiedzieli że jak nie bedę miał dokumentu potwierdzającego że pojazd jest dopuszczony do ruchu to mnie ukarają. 2 kontakt z drogówką też na prawo jazdy B ni można jeździć ładowarką. Ale gdy będę jechał po paliwo na stacje lub pomiędzy polami to nic mi nie powinni zrobić. Ciekawy temat jak to jest z tymi maszynami bo jak POLIMAJSTRY sami nie wiedzą to skąd brać wiedzę. Możesz być zgodny z prawem ale policja i tak cię ukarze na wszelki wypadek. Quote
DuzyGrzegorz Posted May 7, 2012 Report Posted May 7, 2012 Jeżeli ładowarka nie przekracza 20 km/h to jest to maszyna wolnobieżna i tylko OC, jeżeli przekracza to rejestracja i B jeżeli do 3,5 t lub C powyżej. Podobnie z ciągnikami. Jeżeli przekracza 30 km/h to powinien być zarejestrowany jako ciężarowy lub mieć blokadę do 30 km/h. Quote
Recommended Posts