Jump to content

Recommended Posts

Posted
Nie jestem zwolennikiem takich wynalazków i jakoś nie sądze żeby to wspomaganie spełniało swoje zadanie, a tak poza tym po kiego grzyba wspomaganie w Ursusie C-330?! Przecież jak dbasz o układ kierowniczy i regularnie go smarujesz to chłopie kręcisz jednym palcem. Z TUR'em tak samo ukręcisz w miejscu i to nawet z podniesiona bela.
Posted
nie zgodze sie z Mikim, otoż mam zadbanego ciapka z TURem. byl regularnie smarowany a jednak bardzo cieżko sie skręcało. zakupilem wspomaganie, tylko nie takie jak tutaj, tylko z orbitrolem i pompa montowana zamiast spreżarki. użytkuje go juz z 3 lata, i nie wrociłbym do czasu gdy nie mialem wspomagania. tym bardziej ze ciagnik ten jest użytkowany każdego dnia. dlatego na Twoim miejscu nie wahałbym sie z podjęciem tej decyzji, tylko kwestia dobrania odpowiedniego sprzetu, byś byl zadowolony.
Posted

Witam

Wydawało mi się że dość precyzyjnie sformułowałem pytanie.

Chodziło mi o opinie osób które miały doświadczenie ze wspomaganiem elektrycznym a nie dywagacje czy jest ktoś zwolennikiem wspomagania czy tez nie.

Ja osobiście jestem przekonany do wspomagania ,tylko zastanawiam się jakie rozwiązanie wybrać.

A tak swoją drogą to chciałbym zobaczyć Miki jak kręcisz kierownicą na postoju z TURem obciążonym 200 czy 300 kilogramami.

Posted
Wiesz to wspomaganie elektryczne to jakaś nowośc jest chyba bo ja bynajmiej o czymś taki nigdy nie słyszałem. Ciężko znaleźć kogoś kto zdecydował się na taki zakup, bo to tak naprawdę nic pewnego bo to wspomagnie jest ponad 2x tańsze niż zwykłe na orbitol. Co do tego czy montować wspomaganie to u mnie ojciec jeszcze prowadzi mały skład węgla i ma Ursusa c335m (wersja eksportowa ciapka) i wszystko jest smarowane tak że smar wyłazi aż z kalamidek, na kierownicy jest gałka, a z tyłu jest założony obciążnik, nie ma żadnego wspomagania i nawet jak jest pełna łyżka mokrego miału (to jest jakieś 400kg) to można kręcić jedną ręką bez żadnego problemu. Sąsiad z naprzeciwka ma takiego samego Ursusa tyle że ze obciążnika i ze wspomagniem i ma kwiaty i w zimę też wozi tą łyżką miał i węgiel, pewnego razu zepsuł mu się ciągnik i pożyczył od nas Ursusa z turem, wrócił i powiedział że nie miał pojęcia że w tych ciągnikach kierownica może chodzić tak lekko. :D Więc nawet bez wspomagania może być dobrze. Pozdrawiam :)
Posted
Ja nie wiem (bez obrazy koledzy i to szczerze) ale co wy macie za ciagniki ja w C-360 ukręce jedna ręka i to z belą sianokiszonki bez obciążnika z tyłu (obciążnik zakładam tylko do obornika).
Posted
A skąd wiesz, że nie mam porównania? Mam porównanie zarówno w C-330 jak i C-360. To, że np. u Ciebie @damianus87 chodzi kierownica ciężko nie znaczy, że u mnie też tak musi i nie potrafie zrozumieć Twojej usilnej negacji, że sie nie da, że nie może i jakieś cuda Ci tu pociskam. Bo tak szczerze po co by mi to było? @Mikruss w C-330 KRĘCE i z belą, a w C-360 ukręce i to nie z jakimś ogromnym wysiłkiem.
Posted

A skąd wiesz' date=' że nie mam porównania? Mam porównanie zarówno w C-330 jak i C-360. To, że np. u Ciebie @damianus87 chodzi kierownica ciężko nie znaczy, że u mnie też tak musi i nie potrafie zrozumieć Twojej usilnej negacji, że sie nie da, że nie może i jakieś cuda Ci tu pociskam. Bo tak szczerze po co by mi to było? @Mikruss w C-330 KRĘCE i z belą, a w C-360 ukręce i to nie z jakimś ogromnym wysiłkiem.

[/quote']

Czy ja napisałem o KAŻDYM c-330 ze się ciężko kreci? gdybyś czytał ze zrozumieniem to zauważył byś że pisze tylko na temat swojego ciapka a nie KAŻDEGO. zapewne są takie co się kręcą lekko, ale są i takie którymi się ciężko skręca i nie dlatego ze są zaniedbane przez właściciela. i o jakiej Ty negacji piszesz?

Posted

Chodzi mi o to " poza tym nie masz porownania jak byłoby

gdybs mial wspomaganie, wiec nie wiem czemu

podchodzisz do tematu tak sceptycznie"

A gdzie ja napisałem KAŻDY...? A też nie powiedziałem, że o swój ciągnik nie dbasz. A o tej negacji było skierowane do całej reszty, która uważa, że bajki opowiadam. A tak apropos jeśli chodzi o to, że Twoj C-330 ciężko skręca to wina leży w kolumnie kierowniczej.

Posted
Jak nowe to zdaje egzamin bo to pewnie na pokaz Ursus jest wystawiony przez producenta, ale np. po 2 latach pracy w ciągniku z ładowaczem to takie wspomaganie może nie działać już tak dobrze. Pozdrawiam :)
  • 1 month later...
  • 5 years later...
Posted

Witam,znalazłem temat dyskusji ,którym jestem zainteresowany w chwili obecnej.Dyskusja zaczęta kilka lat temu stwarza nadzieję 

że pytający dziś może wyjaśnić zagadnienie jak w temacie o co bardzo proszę

• 2 weeks later...
Posted

Nie jestem zwolennikiem takich wynalazków i jakoś nie sądze żeby to wspomaganie spełniało swoje zadanie, a tak poza tym po kiego grzyba wspomaganie w Ursusie C-330?! Przecież jak dbasz o układ kierowniczy i regularnie go smarujesz to chłopie kręcisz jednym palcem. Z TUR'em tak samo ukręcisz w miejscu i to nawet z podniesiona bela.

.. to przyjedź do mnie, nasmaruję Tobie układ kierowniczy i wbiję belę na tura :D