Jump to content

Recommended Posts

Posted
Jak masz czym ciągać to tylko aktywny, aktywny to ślicznie uprawia pole, rozbija grudy, sięga głęboko, a bierny to tylko kultywator z wałkiem strunowym więc i żadna rewelacja. Jak masz mocy ciągnik i fundusze to kupuj aktywny. Pozdrawiam :)
Posted

Będę ciągał deutzem dx 7.10 z takiego rodzaju siewników :

agriaffaires.pl/uzywany-sprzet/agregaty-uprawowo-siewne/3896812/amazone-d7.html

agriaffaires.pl/uzywany-sprzet/agregaty-uprawowo-siewne/3775759/nordsten-1.html

Gdyby mtz 80 dał rade z takim zestawem to bym nim to ciągnął .

Posted
Tutaj masz dwa z agregatami aktywnymi, gdybym ja miał wybierać to chyba kupiłbym tego Nordstena za 21 tyś, zadbany, z tego co wiem to te siewniki lekkie są, jest krótszy od tego drugiego, a to istotne w garażowaniu czy transporcie. Pozdrawiam :)
Posted
A kolego jakie masz ziemie bo jak lekkie to zapomnij o aktywnym bo masz kamienie (które strzelaja wtedy jak pociski min. w Ciebie i w szyby Twojego ciągnika i być może domostw położonych w obrębie nawet 200m!) + wywiewasz sobie też warstwe pruchniczna z pola tak agresywnie traktując lekką glebe... Jak średnie to bez problemu, a jeśli ciężkie to agregat aktywny jest wręcz wskazany to prawidłowego przygotowania pola do siewu.
Posted
Ale rozumiem, że to nie jest Twój jedyny ciągnik? Bo w Twoim przypadku lepiej by było zastosować osobno siewnik a osobno agregat. Bo załóżmy wezmiesz te max. 4m (bo większego siewnika nie podepniesz do uprawowo-siewnego ponieważ wiekszych nie ma) to będzie marnotrawstwo mocy tego ciągnika. Wgl. ile posiadasz funduszy na zakup tego agregatu uprawowego? Bo nic nie podałeś, a bez tego nie można dla Ciebie nic dobrać.
Posted
ale jak masz mieszane ziemie to raczej bierny, powiedzmy dwa wałki i zęby pomiędzy nimi i hydropak oczywiście bo na sztywno to spiąć to się przeciwwaga robi bardzo duża. a i tak nie wiem czy kilku odważników więcej na przód nie będziesz musiał wrzucić.
Posted

Mam mtz 80 i tego deutza dx 7.10 , mam zamiar kupić go do pracy w lesie ( zrywka drewna i transport ) . Na ten zakup zestawu uprawowo siewnego mam do wydanie max coś około 20 tyś .

Napiszcie też może coś o tym osobno siewnik od agregatu .

Posted

A jaka jest różnica siewwu samym siewnikiem a agregatem uprawowo siewnym ? Skoro jesteśmy przy siewnikach to mam kilka propozycji :

agriaffaires.pl/uzywany-sprzet/siewniki-zbożowe/3694454/kongskilde-nsc-2140.html

agriaffaires.pl/uzywany-sprzet/siewniki-zbożowe/3318250/amazone-d7-40e.html

tablica.pl/oferta/siewnik-amazone-d7-8-talerzowy-ID3AsO5.html#cfadf2052f

jaki wybrać siewnik (wypsarzenie) lepszy im więcej redlic czy mniej , jaki lepszy talerzowy czy normalmny :P,itp...