Jump to content

Recommended Posts

Posted
Ja tak samo jak koledzy powyżej na zimę daje tylko gnój i czekam na to jak zboże przezimuje, a potem widzę jak ono się rozwija i daję odpowiednią dawkę nawozu na wiosnę. Pozdrawiam :)
Posted
Mam ok 3ha mocnego piachu kl VIz, na którym sieje żyto (bo zalesić się nie opołaci), wszystko ladnie powschodzi ale plony to 1,5t/ha, przy niskich kosztach. Zastanawiam się czy nawożenie dolistne pomoglo by ?
Posted

Ja też twierdzę jak kolega wyżej że się nie opłaca, mimo że mam ciężką ziemię i mógłbym. Po pierwsze trzeba w tym wykaszać i z tej trawy nic nie będzie, po drugie przez kilkanaście do kilkadziesiąt lat nie mam z tego pożytku i co najważniejsze nie miałbym gdzie ciągnikiem jeździć haha :)

Ale jak ktoś ma więcej ha i może tam kilka ha przeznaczyć, bo ma gorszą ziemię to możliwe że mu się to opłaca. Ja tu mówię o takich gospodarstwach, które chowają coś i mają do 5ha.

Posted

A wiesz jakie są dopłaty do tych lasów? Nie wiem czy to się teraz w tych funduszach na lata 2014-2020 nie zmieniło, ale w tych starszych na lata 2007-2013, mozna było dostać pieniądze na sadzonki i dopłatę pielęgnacyjną, a lasu pielęgnować nie musisz, wsadzasz drzewka i sobie rosną. Na słabych glebach to jest dużo bardziej opłacalne niż sianie żyta bo z VI klasy to się 2 ton nie ukosi, a nawet jesli to sprzedać mozna za 400-500zł czyli po kosztach. Znalazłem pewien tekst o pieniądzach jakie można było dostac na zalesianie w funduszu na lata 2007-2013, a jak ktoś przegapił to już jego sprawa, ja gdybym miał piachy to na pewno rósłby tam las, ale cóż na III klasie ziemi lasu nie posadzę.

"Wysokość pomocy, jaką może otrzymać rolnik na zalesianie gruntów, wynosi od 1700 zł/ha do 6260 zł/ha. Dodatkowe pieniądze można otrzymać za wykonanie zaleconego przez nadleśniczego ogrodzenia młodej uprawy leśnej dwumetrową siatką metalową. Za przygotowanie takiego zabezpieczenie można dostać 2590 zł/ha lub 6,50 zł za metr bieżący wykonanego ogrodzenia.

Ponadto rolnicy mogą liczyć na premię pielęgnacyjną, która jest wypłacana corocznie przez pięć lat, licząc od dnia wykonania zalesienia. Ma ona pokryć koszty prac pielęgnacyjnych oraz ochrony uprawy leśnej przed zwierzyną, w przeliczeniu na hektar zalesionych gruntów. Wysokość premii pielęgnacyjnej wynosi 970 zł/ha lub 1360 zł/ha i zależy od ukształtowania terenu oraz od kosztów prac pielęgnacyjnych i ochronnych, określonych w planie zalesienia. W przypadku rolników, którzy zdecydowali się posadzić las na gruntach innych niż rolne, wysokość premii pielęgnacyjnej waha się od 970 do 2050 zł/ha.

Dodatkowo można również otrzymać od 190 zł/ha do 700 zł/ha za zastosowanie zaleconych przez nadleśniczego środków ochrony młodej uprawy leśnej przed zwierzyną.

Rolnicy mogą ubiegać się też o premię zalesieniową, która jest wypłacana corocznie przez 15 lat, licząc od dnia wykonania zalesienia. Ma ona zrekompensować rolnikowi utracone dochody, które mógłby osiągnąć, gdyby prowadził działalność rolniczą na gruntach zalesionych. Premię taką otrzymają jednak tylko ci rolnicy, którzy udokumentowali uzyskanie co najmniej 25 proc. dochodów z rolnictwa, w roku poprzedzającym złożenie wniosku o pomoc. Kwota pomocy przyznawanej w ramach premii zalesieniowej wynosi rocznie 1580 zł/ha."

Pozdrawiam :)

Posted
Ja w tym roku nie zdążylem i nie mogłem złożyć wnioskow bo bylem jeszcze "mlody rolnik" ale to że się nie opłaca wiem od sąsiada który ma podobną ziemie i od doradcy rolniczego, do ziemi rolniczej jest ok 1000zl doplaty rocznie a koszty upraw siewu itd są znacznie niższe a zawsze 1,5t namłócisz i nawet wyjdziesz na plus
  • 2 weeks later...
Posted

Nawożenie przedsiewne:

Tarnogran PK (CaMgS) 12-23-(6-4-4) - 430kg

- 51kg/ha P

- 99kg/ha K

Nawożenie dolistne na jesień:

Green OK - 0,2l/ha - substancje humusowe

Ekolist wapniowy 2/ha

- N ? 115g/l

- MgO ? 36g/l

- CaO ? 200g/l

Ekolist Miedź ? 2l/ha zwiększa zimotrwałość

- Cu ? 75g/l

Maximus extra PK ? 3kg/ha

• 5 weeks later...
Posted

Mam ok 3ha mocnego piachu kl VIz' date=' na którym sieje żyto (bo zalesić się nie opołaci), wszystko ladnie powschodzi ale plony to 1,5t/ha, przy niskich kosztach. Zastanawiam się czy nawożenie dolistne pomoglo by ?

[/quote']

Ja na VIz dostaje od 5 do 8 t/ha żyta hybrydowego, bez dolistnego. Nie wiem jak to robisz że uzyskujesz 1,5t

Posted

Z wielkopolski' date=' gospodarze od niedawna i myśle o zalesieniu tego

[/quote']

tak szczerze mówiąc dzierżawię w okolicy Milicza w \dolinie Baryczy dwa pola 5 i 8 ha klasa 4 i 5 i uważam, że można i na takich glebach zebrać ładny plon jeśli zastosuje się odpowiednie nawożenie...mieszkam ponad 100km od tych miejsc, ale terminowość w uprawie i zabiegach musi być w odpowiednim czasie...

Posted
We wszystkim trzeba zachować umiar w nawożeniu tez ;) Najlepiej sprawdzić w co dane grunty sa bogate a czego jest niedobór i na podstawie tego poprowadzić nawożenie. Co do sensowności nawożenia na jesieni ja nie mam najmniejszych wątpliwości że warto.