2jacks Posted October 23, 2013 Report Posted October 23, 2013 Witam. Chciałbym zapytać czy miał może ktoś juz do czynienia z takimi kurnikami. Dodam że chodzi mi raczej o większe konstrukcje...do 300m2. Szukam informacji ale nic nie ma. Chodzi oczywiście o hodowlę ekologiczną i fakt, że w takich kurnikach można trzymac więcej ptaków Na razie znalazłem kilka firm angielskich zajmujących sie tym tematem np: mcgregorpollytunels, haygrove...jednak cena jaka była podawana to koło 20 funtów za m2...znowu gdzies na polskim forum znalazłem informację że kurniki haygrove kosztuja od 280-35 zł m2. Kurniki są zasilane z wiatraków i solarów...http://allegro.pl/kurnik-mobilny-i3561579350.htmlTutaj znowu jest stara aukcja z allegro. Kurnik 210m2 za 21 tyś..a pewnie udałoby sie jeszcze utargować. Nie sądzę jednak żeby spełniał wymogi hodowli ekologicznej, chociażby ze względu na brak okien Tutaj moje pytanie. Nie wierzę żeby w PL nie było firmy która nie miałaby w swojej ofercie czegoś takiego. Są jakieś kurniki drewniane, ale ludzie chcą po 15 tysięcy za kurnik dla 60 kur... Takie kurniki są generalnie lżejsze, prostsze i tańsze więc może w oparciu o jakąś konstrukcje stalową można dość łatwo postawić taki kurnik samemu? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje Quote
marek100 Posted October 23, 2013 Report Posted October 23, 2013 ja dołączam się do tego tematu. a czy na taki kurnik trzeba mie pozwolenie. Quote
2jacks Posted October 24, 2013 Author Report Posted October 24, 2013 Na to pytanie to chyba ja moge odpowiedzieć. Nie trzeba mieć pozwolenia na budowę, ponieważ to nie jest budowla:). Kurnik nie ma żadnych fundamentów i jest stawiany na trawie, czy ziemi. Potem przenoszony w inne miejsce...piszę to z 90% pewnością, bo ciężko znależć dokładne żródło(czytałem ustawy, zalecenia fora itd...) ale coś takiego kojarzę Quote
2jacks Posted December 4, 2013 Author Report Posted December 4, 2013 Po wielodniowych zmaganiach z czeluściami internetu udało mi sie trafić nawydaje sie porządną firmę z bardzo kiepskim marketingiem internetowym. kurnikimobilne Firma dostała za ten projekt medal na jakichś targach i wiele zamówień ma na rynek zagraniczny. Kontakt bezproblemowy...a cena za 1m2 to od 380-510zł. Quote
SLOWPOCK Posted December 4, 2013 Report Posted December 4, 2013 Z taki kurnikiem jest podobnie jak z tunelem foliowym:) Do puki niema stałych fundamentów w ziemi, możesz go sobie postawić gdzie chce bo jego demontaż jest tak samo szybki jak montaż Jest to konstrukcja traktowana podobnie jak garaż blaszany:) Pozdrawiam Quote
2jacks Posted December 4, 2013 Author Report Posted December 4, 2013 dokładnie...nie potrzeba pozwolenia na budowę. sama budowa przebiega szybko i sprawnie...kurnik jest w pełni ekologiczny, samowystarczalny jeśli chodzi o energię pobieraną z wiatru i słońca. ...a jeśli chodzi o ustawę to widnieje w niej zapis o tym, że w takich kurnikach można trzymac więcej ptaków na m2. W standardowych jest21kg/m2, przy mobilnych 31kg/m2. Więc jeśli chodzi o hodowle ekologiczne to na pewno dobre rozwiązanie Quote
SLOWPOCK Posted December 4, 2013 Report Posted December 4, 2013 A jak ogólnie wygląda ogrzewanie takiego kurnika?? Pozdrawiam Quote
2jacks Posted December 4, 2013 Author Report Posted December 4, 2013 nie mam pojęcia:)...na pewnoera sam kurnik jest ocieplany wełną mineralną...ale jak to wygląda w szczegółach to nie wiem Quote
SLOWPOCK Posted December 4, 2013 Report Posted December 4, 2013 Jeśli dobrze się przyjrzałem to są tam baterie słoneczne i wiatraki więc problem ciepłej wody i prądu jest rozwiązany:) Chyba że same solary mają tez jakiś wpływ na ogrzewanie Pozdrawiam Quote
Recommended Posts