Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mamy wrzesień , żniwa skończone,słoma na polu sprasowana i zwieziona .

O to plan prac w polu który wymyśliłem , żeby uzyskać wysokie plony .

Ziema 3 klasa napoczątek obornik ,potem orka , potem talerzówką , potem agregatem , następnie gnojowica , bronowanie i po tym siew pszenżyta . Potem na wiosne nawóz . Duże by były plony ? jakiego wy używacie sposobu uprawy ziemi , czym i jakie otrzymujecie plony ?

Posted
Po 1 to najpierw się zrywa ściernisko, bo jak masz ściernisko nieruszone to ładnie nie zaorzesz... Więc przed obornikiem powinno być gruberowanie albo sprężynowanie, a w najgorszym wypadku talerzowanie. Po co talerzować po orce? Jak zaczepisz lekką talerzówkę to nic się nie stanie, ale jak zaczepisz ciężką ciąganą do dużego ciągnika to zrobisz podorywkę po oranym polu, a to jest bez sensu. Jak już robisz agregatem to potem nie trzeba bronować bo to strata czasu i paliwa. I co jest naważniejszą kwestią to jesli tak wynawozisz pole to musisz mieć kombajn z super podbierakiem bo przy takiej dawce azotu wszystko Ci się na tym polu położy. Ja pole pod zboża uprawiam tak: po żniwach spręzynuje bez wałka, potem jakoś 20 sierpień spręzynuje z wałkiem, obornik idzie na to pole, jak najszybciej staram się to zaorać (mam zaczepioną bronę przy pługu), pole sprężynuje lub bronuje w zależności od tego jakie są warunki i jak pole wygląda i ok. 15 września siew pszenicy. Na wiosnę przed kłoszeniem pryskam od ziela, zazwyczaj do oprysku daje odżywkę mineralną, a jak po zimie widzę że pszenica wygląda słabo to sypie nawóz. Pozdrawiam :)
Posted

Można by to tak zrobić ?

Najpierw agregatem ścierniskowym , potem obornik , orka , bronowanie , agregatem , siew .

Gdy napoczątek sprężynujesz bez wałka to go odczepiasz , odkręcasz czy co ? Które zboże się nie będzie kładło od dużej ilości azotu ? Co robić żeby otzymywać duże plony ? Kiedy dać obornik , gnojowice , nawozy itp .

Posted
Ja proponuje coś takiego:miesiąc przed planowanym siewem ściernisko pryskasz herbicydem total+siarczan amonu, po 3 tygodnich (lub troche więcej) dajesz obornik gnojowice i zaraz zaorujesz, czekasz conajmniej tydzień (najlepiej dwa), następnie pole upwawiasz agregatem lub broną i siejesz, zboże powinno powschodzić w miare szybko i równo na całym polu. U mnie w okolicy podorywka to żadkość chyba że pociętą złome opryskaną mocznikiem.
Posted
Wałek wtedy odkręcam to zajmuje mi jakieś 5 minut, to kwestia odkręcenia 2 czy 3 śrub, jakby on został to mógłbym go podnieść, ale to by mi przeszkadzało bo przez to by się zapychało. Jak dasz końską dawkę azotu to każde zboże przy byle wietrze czy większej ilości wody będzie leżeć i już go nie podniesiesz, chyba najpodatniejsze na to jest żyto bo jest najwyższe i ma dużo takich kolanek na słomie. Żeby otrzymać duże plony gleba musi być w dobrej kulturze tzn. bez ziela (np. perz zabiera 25% substanicji odżywczych z gleby), poza tym w glebie musi być wszystko azot, fosfor, potas, co jakiś czas pole powinno być wapnowane. Obornik to jakoś miesiąc i bliżej przed siewem, a nawozy i odżywki to najlepiej na wiosnę stosować. Pozdrawiam :)
Posted
Wtedy jak zobaczysz że na polu pojawia się chaber i choszczka. Zalezy spod czego gnój jest, spod świń jest najgorszy, nalepszy spod krów i koni, indyczy, kurzy czy kaczy też dobry jest. Pozdrawiam :)