dominikp64 Posted October 24, 2013 Posted October 24, 2013 Witam. Czy ruszyły już u was zbiory kukurydzy w waszych regionach. Jak z wilgotnością ziarna i czy możecie powiedzieć ile u was biorą za suszenie ziarna? Quote
przemek2092 Posted October 24, 2013 Posted October 24, 2013 zbiory idą już od dobrego tygodnia w tamtym tyg przed deszczem w ładne dni miała nawet po 26% teraz słyszałem że koło 30 sie kręci za suszenie niestety nie wiem ile biorą większość sprzedaje mokrą lub suszy i przechowuje żeby później sprzedać Quote
dominikp64 Posted October 25, 2013 Author Posted October 25, 2013 Właśnie u mnie też w okolicy zbierają kukurydzę i wilgotność nawet powyżej 30%, ale chyba nie ma co już dłużej zwlekać z młóceniem bo nie wiadomo jak długo taka pogoda się utrzyma Quote
Łosiek Posted November 13, 2013 Posted November 13, 2013 duża wilgotność kukurydzy spowodowana jest tym, że za wcześniej był pierwszy przymrozek, który spowodował zamknęcie włókien odpowiedzialnych za odprowadzenie wody z kolb...roślina przemarzła i jej system parowania wody uległ zniszczeniu i stąd ta duża wilgotność ziarna...przez to również pojawiły się mitotoksyny...zauważyć już to można na kolbach kukurydzy...niestety winna pogoda a jak wyglądała u was sytuacja z omacnicą? Quote
Recommended Posts